VIKI - casa inteligentă, made in Cluj (nu publica inca)

Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 11 apr 2015

La momentul actual, modul în care percepem tehnologia și interacționăm cu dispozitivele din jurul nostru ne face să percepem așa-numitul concept de casă inteligentă ca nimic mai mult decât un moft. Dar dacă nu este așa? Dacă va fi, de fapt, o necesitate dar încă nu suntem capabili să recunoaștem acest lucru?

În fond, ce-mi trebuie o casă inteligentă? Pot și singur să descui ușa de la intrare, să aprind becurile, să trag jaluzelele, să reglez căldura, să dau drumul la televizor, să aleg postul favorit și să dau sonorul mai tare. Sigur. Dar poți să speli și rufele murdare de mână, de ce ți-au luat mașină de spălat?

Urmărește-ne și pe Google News

Adevărul este că de la moft la necesitate este un pas pe care-l facem fără să observăm și, odată ce l-am făcut, nu mai avem cale de întoarcere. Cu greu poți renunța, după ce te-ai obișnuit, la confortul însumat al tuturor echipamentelor care ți-au simplicat viața cu tehnologia lor.

Dan Chiuzbaian și colegii de la Q Soft au dezvoltat un sistem de casă inteligentă care îmbină tehnologii deja clasice precum aplicații mobile și senzori, cu un sistem de inteligență artificală care reprezintă, de fapt, sarea și piperul acestei abordări.

Proiectul se numește Virtual Interactive Kinetic Intelligence, pe scurt VIKI.

Iar VIKI nu este doar o listă de acțiuni din care alegi o comandă predefinită. VIKI învață ce-ți place, cum îți place și când îți place. Și învață nu pentru serviciile secrete, ci pentru a-ți face pe plac fără ca tu să ridici un deget.

VIKI poate funcționa cu ceea ce ai deja în casă, nu trebuie să dărâmi pereții și să montezi cabluri noi. De exemplu, pentru controlul temperaturii este suficient să montezi un senzor pe centrala termică pe care o ai deja.

Sistemul permite reglarea manuală, de pe telefon sau tabletă, a luminii, temperaturii, umidității, jaluzelelor, ușilor etc. Dar reglarea manuală nu este ceva deosebit în acest domeniu. Partea interesantă este inteligența articială care-ți învață obiceiurile și tabieturile și reglează setările automat și la momentul potrivit.

VIKI poate învăța la ce oră ajungi acasă, ce faci când ajungi acasă, la ce nivel îți place să ții lumina, ce temperatură vrei în cameră, ce post TV favorit ai și așa mai departe. Dacă știe că ajungi acasă la ora 20, dai drumul la televizor pe HBO și ești friguros, va face automat ajustările necesare la ora știută.

Partea și mai bună este că pe VIKI o poți lua cu tine. Tot ce a învățat despre tine și toate opțiunile sunt salvate pe un server online. Dacă pleci în concediu, cu ajutorul unei conexiuni la internet, VIKI poate funcționa ca și cum ai fi acasă.

În acest moment cei de la QSoft fac ultimele teste interne, concentrate pe funcționarea inteligenței artificiale și a algoritmilor necesari învățării preferințelor personale. Lansarea oficială este programată pe spre sfârșitul anului.

Din cele 16 proiecte evaluate până acum, costurile cu instalarea, echipamentele și software-ul, variază între 40 - 70 Euro/mp.

viewscnt
Afla mai multe despre
viki
smart home