Un proces de 1,3 miliarde de dolari din Marea Britanie acuză Amazon că a folosit incorect datele micilor vânzători

Un proces de 1,3 miliarde de dolari din Marea Britanie acuză Amazon că a folosit incorect datele micilor vânzători
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 iun 2024

Amazon se confruntă cu un proces colectiv de un miliard de lire sterline (1,3 miliarde de dolari) din partea unor retaileri britanici care susțin că platforma online le-a folosit abuziv datele pentru a-și crește propria cotă de piață și profiturile, transmite Reuters.

Asociația britanică a comercianților independenți (BIRA), un organism-umbrelă care reunește numeroși mici comercianți, urma să depună acțiunea în justiție în numele a aproximativ 35.000 de comercianți cu amănuntul la Tribunalul de Apel al Concurenței (CAT) din Londra, au declarat avocații săi.

Urmărește-ne și pe Google News
Piața wearables a crescut CITEȘTE ȘI Piața wearables a crescut
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Plâmgerea susține că Amazon a folosit datele non-publice furnizate de comercianții cu amănuntul care vindeau bunuri pe Piața Amazon pentru a oferi spre vânzare produse rivale mai ieftine, direct consumatorilor.

Directorul executiv al BIRA, Andrew Goodacre, a spus că micii comercianți cu amănuntul nu au de ales decât să folosească Amazon, având în vedere acoperirea de piață a companiei, dar că acest proces are scopul de a împiedica scoaterea lor din afaceri.

”Depunerea cererii astăzi este primul pas pentru comercianții cu amănuntul să obțină compensații pentru ceea ce a făcut Amazon”, a spus Goodacre într-un comunicat.

Amazon nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Cazul BIRA susține, de asemenea, că Amazon a manipulat funcția ”Buy Box” de pe site-ul său, afișată în partea de sus a paginilor de produse, în propriul său avantaj.

O companie de stat din Ungaria și grupul francez Vinci au cumpărat aeroportul internațional din Budapesta CITEȘTE ȘI O companie de stat din Ungaria și grupul francez Vinci au cumpărat aeroportul internațional din Budapesta

”Buy Box” face obiectul unui proces separat intentat în numele consumatorilor și evaluat la până la 900 de milioane de lire sterline (1,1 miliarde de dolari).

Autoritatea pentru Concurență și Piețe (CMA) din Marea Britanie a declarat în 2022 că investighează Amazon, inclusiv modul în care selectează produsele plasate în ”Buy Box”.

Anul trecut, CMA a declarat că a acceptat angajamentele Amazon pentru a ajuta la protejarea concurenței loiale pe platforma sa de retail.

viewscnt
Afla mai multe despre
amazon
marea britanie
proces