Tendințele dezvoltării centrelor de date în 2023

Tendințele dezvoltării centrelor de date în 2023
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 22 iun 2023

Industria centrelor de date este una dintre cele mai dinamice în acest moment, nevoile globale pentru astfel de soluții aducând investiții consistente în acest sector. În România sunt anticipate proiecte importante, pe fondul programelor europene și naționale, iar acest sector este in continua crestere. O analiză internă realizată de EATON a identificat trendurile care vor modela această industrie în 2023.

Centrele de date ale anului 2023 vor trebui să fie automatizate, conectate, sustenabile și dezvoltate pe fundația unor soluții integrate.

Urmărește-ne și pe Google News

”După o creștere importantă înregistrată în ultimii ani, industria centrelor de date traversează o perioadă de maturizare. Centrele de date ale viitorului nu vor mai fi doar locații în care clienții își stochează informațiile, ci vor deveni furnizori și producători de energie, poli de sustenabilitate sau utilizatori timpurii ai tehnologiilor de ultimă generație, precum Inteligența Artificială. Dezvoltarea centrelor de date se schimbă și ea deoarece companiile care operează servicii de colocare vor căuta tot mai mult soluții de echipare integrate și suport pe termen lung, în toate etapele proiectului. Eaton s-a pregătit pentru acest moment și este una dintre companiile care oferă soluțiile integrate de echipare a centrelor de date, soluții ce sunt utilizate de cei mai mari operatori din piață”, a declarat Marius Burlacu, IT Channel Sales Manager, Eaton România.

Automatizare

Unul dintre cuvintele de ordine în ceea ce privește centrele de date ale viitorului este automatizarea. Este o realitate faptul că automatizarea proceselor ajută companii din domenii variate să obțină maximul din resursele pe care le au la dispoziție, iar evoluția tehnologică nu va face decât să accelereze acest proces și să îl facă tot mai accesibil.

Pentru centrele de date, automatizarea înseamnă creșterea considerabilă a performanțelor și a securității, eventualele probleme putând fi anticipate cu ajutorul elementelor de machine learning si inteligență artificială și corectate înainte de a produce efecte. Astfel, rata de disponibilitate va crește și ea, în același timp cu volumul de date rulate prin centrele de date.

Nu în ultimul rând, automatizarea va aduce un nou nivel de optimizare, sistemele ce urmează să fie instalate în centrele de date fiind proiectate pentru a obține maximum de beneficiu energetic rezultat din funcționarea unei astfel de facilități.

Sustenabilitate

Sustenabilitatea este un trend omniprezent în industrie de câțiva ani, iar în 2023 atenția se va îndrepta și mai mult asupra acestui concept. Un element semnificativ este reprezentat de noile obiective de reducere a emisiilor de carbon ce sunt adoptate în tot mai multe locatii din lumea întreagă, care vor avea un impact important asupra industriei.

Tendințele dezvoltării centrelor de date în 2023

Centrele de date sunt, în mod tradițional, mari consumatoare de energie, astfel că noile proiecte vor fi concepute având în vedere îndeplinirea target-urilor de emisii prin folosirea tehnologiilor moderne de reducere a consumului.

Conectare la rețea

Centrele de date fac tranziția de la statutul de consumatori pasivi din rețea la cel de tool ce poate fi utilizat în momentele dificile. Soluțiile constructive ale centrelor de date impun utilizarea unor sisteme de stocare a energiei electrice, iar această energie poate fi livrată în rețea atunci când este nevoie, pentru a suplini orice eventuale șocuri.

Pentru a putea profita de avantajele oferite de centrele de date este însă nevoie ca acestea să beneficieze de o conexiune reală la rețea, prin care să fie și furnizori de energie, nu doar consumatori, iar proiectele din ultimii ani sunt dezvoltate având în vedere și acest aspect.

Mai mult, viitoarele centre de date de dimensiuni mari, așa numitele hyperscale, vor avea propriile ”ferme de energie solară”, astfel că discutăm nu doar despre furnizori de energie, ci chiar de producători de energie ce urmează să fie introdusă în rețea.

Iar toate aceste inovații vor avea nevoie de legiferare clară și precisă pentru a evita orice fel de periclitare a securității rețelei locale, naționale sau chiar continentale de energie.

Soluții integrate de echipare

Un aspect ce devine tot mai important odată cu dezvoltarea acestei industrii este cel al soluțiilor integrate de echipare ale unui centru de date. Pentru că un astfel de centru înseamnă mult mai mult decât servere, routere și switch-uri. Vorbim despre toată infrastructura ce asigură funcționarea acestor elemente și care, tot mai mult, tinde să fie achiziționată ca soluție completă.

Eaton este unul dintre producătorii cu experiență din România și unul dintre pionierii soluțiilor integrate de echipare a centrelor de date.

Compania britanică M247, un provider de servicii de colocare major la nivel global, ce operează în peste 50 de centre de date pozitionate strategic, a folosit soluțiile integrate propuse de Eaton în dezvoltarea celui de-al doilea său centru de date din România. Baza soluției Eaton constă în două UPS-uri (uninterrupted power system) 93PMG2 de 200kW, ce vin cu eficiență crescută, de 96,7% la 50% încărcare.

Pachetul pe care cei de la M247 l-au implementat în cel de-al doilea centru de date din România nu a inclus doar echipamentele propriu-zise, ci si asistența din partea specialiștilor Eaton din faza de proiectare până în cea de optimizare și chiar suport pentru operare.

”Gama largă de produse și compatibilitatea acestora ne-au permis dezvoltarea chiar peste nivelul propus inițial și am crescut în acest fel reziliența întregului sistem fără impact asupra serviciilor furnizate clienților noștri pe parcursul operațiunilor. Am beneficiat întotdeauna de suport și consiliere rapidă în privința produselor necesare. Deși condițiile pieței globale au devenit impredictibile în ultima perioadă, EATON a fost un partener cu care am putut realiza la timp toate proiectele propuse. Din perspectiva noastră am beneficiat de produse de calitate la prețuri competitive”, a declarat Teodor Frichias, Data Centre Platforms & Facilities Manager M247.

Află mai multe despre soluția Eaton pentru centrul de date aș M247 aici - https://www.eaton.com/ro/ro-ro/markets/success-stories/M247.html

Despre Eaton

Eaton este o companie inteligentă de management al energiei, dedicată îmbunătățirii calității vieții și protejării mediului pentru oamenii de pretutindeni. Angajamentul nostru este de a face afaceri în mod corect, de a opera în mod durabil și de a ne ajuta clienții să gestioneze energia ─ acum și pe viitor. Valorificând tendințele globale de creștere ale electrificării și digitalizării, accelerăm tranziția planetei la energie regenerabilă, ajutând la rezolvarea celor mai urgente provocări ale managementului energiei din lume și făcând ceea ce este mai bine pentru părțile interesate și pentru întreaga societate.

Fondată în 1911, Eaton a fost listată la NYSE de aproape un secol. Am raportat venituri de 19,6 miliarde USD în 2021 și deservim clienți din peste 170 de țări. Pentru mai multe informații, vizitați www.eaton.com. Urmăriți-ne pe on Twitter and LinkedIn.

viewscnt
Afla mai multe despre
eaton
centre de date