Telegram va ajunge la 1 miliard de utilizatori într-un an, declară fondatorul aplicației de mesagerie

Telegram va ajunge la 1 miliard de utilizatori într-un an, declară fondatorul aplicației de mesagerie
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 apr 2024

Aplicația de mesagerie Telegram, una dintre cele mai populare platforme de social media, va ajunge probabil într-un an la un miliard de utilizatori lunari activi, pe măsură ce se extinde ca un "incendiu de pădure", a declarat fondatorul ei, miliardarul Pavel Durov, citat miercuri de Reuters.

Telegram, cu sediul în Dubai, a fost fondată de Durov, născut în Rusia, care a părăsit țara în 2014 după ce a refuzat să se conformeze cererilor de a închide comunitățile de opoziție de pe platforma sa de socializare VK, pe care a vândut-o, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
DECIZIE Restaurantele, barurile și cantinele, obligate în România să ofere gratuit apă clienților CITEȘTE ȘI DECIZIE Restaurantele, barurile și cantinele, obligate în România să ofere gratuit apă clienților

"Probabil vom depăși un miliard de utilizatori activi lunar în decurs de un an", i-a declarat Durov, care deține în totalitate Telegram, jurnalistului american Tucker Carlson, potrivit unui interviu video postat pe contul lui Carlson de pe platforma de social media X.

Telegram se extinde ca un incendiu de pădure", a notat el.

Durov, despre care Forbes estimează că deține o avere de 15,5 miliarde de dolari, a afirmat că unele guverne au încercat să facă presiuni asupra sa, dar aplicația, care are acum 900 de milioane de utilizatori activi, ar trebui să rămână o "platformă neutră" și nu un "jucător în geopolitică".

Unul dintre principalii rivali ai aplicației Telegram, WhatsApp deținută de Meta Platforms, are peste două miliarde de utilizatori activi lunar. Financial Times a relatat în martie că Telegram ar avea probabil ca obiectiv listarea acțiunilor în SUA, odată ce compania va fi atins profitabilitatea.

Telegram, care este deosebit de influentă în republicile din fosta Uniune Sovietică, este clasată drept una dintre principalele platforme de social media, după Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok și Wechat.

După ce Rusia a lansat invazia pe scară largă asupra Ucrainei în 2022, Telegram a devenit principala sursă de conținut nefiltrat - și uneori violent și înșelător - provenit din ambele părți despre război și politica din jurul conflictului.

FOTO Hotelul Nordis Mamaia, cel mai mare hotel de leisure din Europa Centrală și de Est, dă startul sezonului estival CITEȘTE ȘI FOTO Hotelul Nordis Mamaia, cel mai mare hotel de leisure din Europa Centrală și de Est, dă startul sezonului estival

Durov a spus că a venit cu ideea unei aplicații de mesagerie criptată ca o modalitate de a comunica în timp ce era sub presiune în Rusia. Fratele său mai mic, Nikolai, a conceput criptarea.

Durov a adăugat că a părăsit Rusia pentru că nu putea accepta ordine de la niciun guvern și a respins, răspunzând la o întrebare, afirmațiile potrivit cărora Telegram ar fi controlată de Rusia, ca pe un zvon răspândit de concurenții săi îngrijorați de creșterea aplicației Telegram.

"Aș prefera să fiu liber decât să primesc comenzi de la cineva", a spus Durov despre ieșirea sa din Rusia și căutarea unui sediu pentru compania sa, care a inclus perioade la Berlin, Londra, Singapore și San Francisco.

El a declarat că birocrația în acele locuri, în special pentru angajarea de talente globale, era prea oneroasă și că a fost atacat pe o stradă din San Francisco de niște bărbați care au încercat să-i fure telefonul.

Mai alarmant, a spus el, este că a primit prea multă atenție din partea agențiilor de securitate din SUA, inclusiv Biroul Federal de Investigații (FBI). El a afirmat că agențiile americane au încercat să îl angajeze pe unul dintre inginerii săi pentru a găsi "o portiță de intrare" în platformă. FBI nu a răspuns la o solicitare de comentarii în afara orelor de lucru din Statele Unite.

Cu toate acestea, când vine vorba despre libertatea de exprimare, el a spus că cei mai mari adversari nu au fost guvernele, ci concurenți majori precum Apple și Google al companiei Alphabet.

"Aceste două platforme, ar putea practic cenzura tot ce poți citi, accesul de pe telefonul tău inteligent", a afirmat Durov, adăugând că acestea au transmis platformei Telegram că, dacă nu le respectă regulile, atunci va fi eliminată din magazinele lor.

El a spus că a optat pentru Emiratele Arabe Unite, deoarece este o "țară neutră" care vrea să fie prietenă cu toată lumea și nu este aliniată cu niciuna dintre superputeri, așa că a considerat că este cel mai bun loc pentru o "platformă neutră".

Record de producție la Ford Craiova. Dacia, scădere ușoară CITEȘTE ȘI Record de producție la Ford Craiova. Dacia, scădere ușoară

Telegram, a mai spus el, a fost folosită atât de militanți ai opoziției, cât și de guverne, dar nu ia partea cuiva.

"Competiția dintre idei diferite poate duce la progres și la o lume mai bună pentru toată lumea", a adăugat Durov.

El a încheiat că, în afară de bani sau de Bitcoin, nu are nicio proprietate majoră precum imobiliare, avioane sau iahturi, pentru că își dorește să fie liber.

viewscnt
Afla mai multe despre
telegram
mesagerie