România își cheamă acasă specialiștii IT din străinătate, cu un Directorat Național de Securitate Cibernetică. Liant între zona de stat și cea privată

România își cheamă acasă specialiștii IT din străinătate, cu un Directorat Național de Securitate Cibernetică. Liant între zona de stat și cea privată
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 oct 2020

România are nevoie de crearea unor nuclee de excelență pentru stoparea migrării specialiștilor IT în străinătate și pregătește, în acest scop, înființarea Directoratului Național de Securitate Cibernetică, o organizație având rolul de liant între zona de stat, zona privată și zona academică, a anunțat șeful Departamentului de Analize, Poltici și Cooperare din cadrul Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), Sabin Popescu.

"România are nevoie de acest Directorat Național de Securitate Cibernetică, de o nouă abordare matură, fermă, profesionistă, cu tot ceea ce înseamnă zona civilă a securității cibernetice. România are nevoie să-și pregătească, să-și motiveze și să-și păstreze oamenii profesioniști. România nu este un concept abstract. Nu, România suntem noi, cetățenii, instituțiile, toți cei care ne numim români și care avem o datorie față de această țară și față de noi înșine", a spus șeful Departamentului CERT.

Urmărește-ne și pe Google News

În opinia sa, România trebuie să se creeze nuclee de excelență pentru a opri plecarea specialiștilor IT și securitate cibernetică în străinătate.

România este a 6-a țară din lume ca număr de specialiști ce au absolvit facultățile IT din țară, dar, paradoxal, are un deficit de peste 15.400 de specialiști IT și un deficit de 2.000 - 2.200 de specialiști în securitate cibernetică. 

"Noile provocări în plan internațional în ceea ce privește securitatea cibernetică, precum și cerințele Uniunii Europene în domeniu se multiplică în mod continuu. 5G, Inteligența Artificială, Big data, standardizare și certificare cyber etc. necesită un răspuns adecvat din partea statelor. Tocmai de aceea, Directoratul va avea rolul de liant între zona de stat, zona privată, zona academică", a arătat acesta.

Cum au fost implementate marile proiecte de digitalizare în administrația publică locală, ce priorități au pe agendă autoritățile locale pentru continuarea procesului de digitalizare, ce progrese au fost făcute în privința plăților electronice de taxe, impozite și servicii publice, cum  ajută plățile electronice la debirocratizarea și simplificarea serviciilor publice la nivel local, în ce măsură se pot distribui la ora actuală ajutoarele  și beneficiile sociale prin mijloace electronice de plată, dar și ce inițiative și soluții smart există pentru mobilitate urbană și digitalizarea plăților în transportul public va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro - Visa, pentru care detalii pot fi văzute AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
popescu
cert-ro