România are nevoie de crearea unor nuclee de excelență pentru stoparea migrării specialiștilor IT în străinătate și pregătește, în acest scop, înființarea Directoratului Național de Securitate Cibernetică, o organizație având rolul de liant între zona de stat, zona privată și zona academică, a anunțat șeful Departamentului de Analize, Poltici și Cooperare din cadrul Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), Sabin Popescu.
"România are nevoie de acest Directorat Național de Securitate Cibernetică, de o nouă abordare matură, fermă, profesionistă, cu tot ceea ce înseamnă zona civilă a securității cibernetice. România are nevoie să-și pregătească, să-și motiveze și să-și păstreze oamenii profesioniști. România nu este un concept abstract. Nu, România suntem noi, cetățenii, instituțiile, toți cei care ne numim români și care avem o datorie față de această țară și față de noi înșine", a spus șeful Departamentului CERT.
În opinia sa, România trebuie să se creeze nuclee de excelență pentru a opri plecarea specialiștilor IT și securitate cibernetică în străinătate.
România este a 6-a țară din lume ca număr de specialiști ce au absolvit facultățile IT din țară, dar, paradoxal, are un deficit de peste 15.400 de specialiști IT și un deficit de 2.000 - 2.200 de specialiști în securitate cibernetică.
"Noile provocări în plan internațional în ceea ce privește securitatea cibernetică, precum și cerințele Uniunii Europene în domeniu se multiplică în mod continuu. 5G, Inteligența Artificială, Big data, standardizare și certificare cyber etc. necesită un răspuns adecvat din partea statelor. Tocmai de aceea, Directoratul va avea rolul de liant între zona de stat, zona privată, zona academică", a arătat acesta.