Măștile de protecție, bune și împotriva sistemelor de supraveghere în masă

Măștile de protecție, bune și împotriva sistemelor de supraveghere în masă
scris 3 aug 2020

Algoritmii de recunoaștere facială au mari probleme cu identificare persoanelor care poartă maști. Cu cât sunt purtate mai corect măștile, cu atât este îngreunată mai mult recunoașterea.

Că acoperirea feței este o cale prin care oamenii se pot proteja de sistemele automatizate de supraveghere, care în multe țări sunt folosite abuziv, era doar o presupunere educată până acum. Această presupunere este, mai nou, susținută și de un studiu.

Urmărește-ne și pe Google News

Realizat de Institutul Național de Standarde și Tehnologie din Statele Unite, studiul arată că, în cazul persoanelor care poartă mască de protecție, rata de erori a algoritmilor de recunoașterea facială este între 5% și 50%.

Trump va lua măsuri în următoarele zile față de companiile de software chineze care trimit date guvernului de la Beijing CITEȘTE ȘI Trump va lua măsuri în următoarele zile față de companiile de software chineze care trimit date guvernului de la Beijing

Contează și ce culoare are masca și cum este aceasta purtată.

Măștile de culoare închisă, în special cele negre, creează un număr mai mare pentru sistemele de supraveghere. De asemenea, cu cât masca acoperă mai mult din față, cu atât algoritmii au dificultăți mai mari.

Algoritmii de recunoaștere facială funcționează, în general, prin identificarea trăsăturilor individuale ale fețelor și măsurarea distanțelor dintre acestea. Cu cât se vede mai puțin din față, cu atât algoritmii au la dispoziție mai puține indicii prin care pot recunoaște corect o persoană.

Există deja companii, precum rușii de la NtechLab, care pretind că pot identifica oamenii doar pe baza ariei din jurul ochilor, adică inclusiv atunci când se poartă o mască de protecție. Aceștia mai trebuie, însă, să vină și cu dovezi concrete în susținerea afirmațiilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
masca de protectie
recunoastere faciala