Furnizorul de soluții de securitate IT Bitdefender, cel mai mare producător local de software, controlat de familia de antreprenori Florin și Măriuca Talpeș, a consemnat în anul 2023 venituri de 391,9 milioane de dolari, cu 16% mai mult față de 2022.
"Cifra este la nivel de grup, înregistrată pe firma din Olanda", a declarat Florin Talpeș.
Pentru societatea înregistrată în România, Bitdefender SRL București, ca urmare a trecerii la un nou standard de contabilitate, datele financiare arată o scădere a nivelului cifrei de afaceri și intrarea pe minus a business-ului.
"Noul standard de contabilitate modifică modul de înregistrare a facturilor emise pe o perioadă mai mare de 12 luni. Lucrurile se vor regla în următorii trei ani, primul an, adică 2023, fiind cel cu modificările cele mai semnificative", a explicat Talpeș.
În 2022, afacerile Bitdefender SRL au atins 1,458 miliarde de lei, de la 1,084 miliarde de lei în urmă cu un an. În privința profitului net, indicatorul a urcat la 292,313 milioane de lei, de la 217,209 milioane de lei în 2021.
În privința listării, Talpeș a spus că procesul nu a avut loc pentru că "mediul nu a fost favorabil".
CITEȘTE ȘI VIDEO Metrorex anunță - Lucrările cu metroul spre Aeroportul Otopeni au ajuns într-un nou stadiu"Bursele internaționale au fost OK, dar investitorii au fost reticenți în a investi în companii tech. În ultimii 3 ani am văzut valuri de pesimism și optimism în rândul consultanților noștri. Noi mergem mai departe în procesul de dezvoltare a companiei și așteptăm să se întrunească condițiile listării", a afirmat Talpeș.
El a adăugat că Bitdefender are peste 2.000 de angajați la nivel internațional, din care mai mult de 10% în Statele Unite ale Americii.
CITEȘTE ȘI FOTO Avertisment - Nou sistem de compromitere a conturilor Facebook, acum prin furtul codului de autentificare cu 2 factori"Cartierul general al companiei este în București, aici avem grosul salariaților", a spus reprezentantul companiei.
În decembrie 2021, Profit.ro a anunțat că Bitdefender pregătește lansarea unui IPO pe piața de capital din SUA, consultanții angajați fiind JP Morgan și Morgan Stanley, la o evaluare care să-i aducă statutul de unicorn.
În anul 2017, Bitdefender a fost evaluată la peste 600 de milioane de dolari în urma unei tranzacții prin care fondul european Vitruvian Partners a preluat 30% din acțiunile companiei de la Axxess Capital.
UPDATE 12.40
Talpeș a anticipat o creștere de două cifre pentru anul 2024 și realizarea unor achiziții până la finele anului 2025.
"Avem ceva "în cuptor", dar nu pot spune când anume vor avea loc tranzacțiile, dacă va fi în acest an sau în 2025", a mai spus Talpeș.