De ce se bate monedă pe soluțiile Smart City

De ce se bate monedă pe soluțiile Smart City
scris 28 iun 2017

Smart City se conturează deja ca model modern de administrare a orașelor, care schimbă la față orașele în care trăim. Iar ceea ce vedem este doar vârful icebergului. Însă, cât știm în acest moment despre ceea ce se poate vedea?

Soluțiile de tip Smart City nu pot funcționa fără tehnologia Internet of Things (IoT), cea care face ca aproape toate lucrurile să fie conectate prin intermediul internetului, cu ajutorul stocării datelor în cloud și pe baza unor soluții IT special create. Puteți înțelege amploarea acestei industrii cu ajutorul previziunilor companiei Ericsson care spun că până în 2022 vor fi 29 miliarde de device-uri conectate, din care 18 miliarde vor fi aferente IoT. Conform IHS acest număr va crește la 30,7 miliarde.

Urmărește-ne și pe Google News

Iar implementarea unor soluții Smart City se face mai eficient dacă se implică un integrator de astfel de soluții. În România, cel mai activ în ultima perioadă este Telekom, care și-a dezvoltat un portofoliu consistent de soluții IT special gândite pentru a transforma orașele în care trăim în medii capabile să găsească cele mai bune soluții pentru optimizarea vieții cotidiene. Cele mai mediatizate au fost soluțiile de parcări inteligente, iluminat stradal, siguranță publică, dar lista este mult mai largă și include și soluții de bike sharing, colectarea deșeurilor, distribuirea și economisirea energiei, dar și multe altele.

În prezent, una dintre cele mai performante soluții de tip Smart City dezvoltate de Telekom este cea de montorizare a calității aerului. Soluția poate fi implementată cu ușurință, în orice loc, la costuri mult mai mici față de stațiile tradiționale de monitorizare. Acest tip de flexibilitate ajută administrațiile publice să analizeze în profunzime cauzele care stau la baza poluării aerului și permite urmărirea impactului pe care politicile publice îl pot avea asupra poluării într-o anumită zonă. Beneficiile acestui tip de tehnologie sunt evidente: susține protejarea mediului, sprijină economiile prin reducerea cheltuielilor alocate serviciilor medicale și are ca efect creșterea productivității muncii. În același timp, asigură o speranță de viață mai mare pentru cetățeni. Pe scurt, este o tehnologie perfect adecvată orașelor poluate ale României. Să nu uităm faptul că Bucureștiul este cea mai poluată capitală europeană conform unor studii recente și nici celelalte orașe din România nu stau prea bine la acest capitol.

O altă soluție dezvoltată de Telekom Romania este platforma Smart City pentru managementul informațiilor. Aceasta permite municipalității să vizualizeze și să înțeleagă ce se întâmplă în oraș, pentru a putea acționa pe baza informațiilor respective. Imaginați-vă că autoritățile vor folosi informațiile pentru a administra orașul la fel cum un șofer folosește tabloul de bord al mașinii, dar cu mult mai multă flexibilitate. Acest sistem le va permite administrațiilor locale să vada în timp real unde apare o problemă și care ar fi cea mai optimă soluție de rezolvare a acesteia.

Din aceeași categorie face parte și solutia pentru managementul deșeurilor. Aceasta se adresează în special companiilor de utilități care vor putea să își gestioneze mai eficient serviciile de colectare a deșeurilor. Soluția asigură un oraș curat, reduce costurile, îmbunătățește procesul de identificare a problemelor legate de colectare și oferă noi modele de taxare. Soluția poate furniza municipalității inclusiv informații privind cantitatea de deșeuri colectate de camioane și transportate la rampele de depozitare, permițând entităților colectoare să notifice autoritățile locale atunci când containerele nu sunt utilizate corespunzător.

Nu în ultimul rând, o altă soluție de tip Smart City dezvoltată de Telekom Romania este cea de alimentare a vehiculelor electrice. Este vorba despre o tehnologie care combină infrastructura cu un software ușor de utilizat, proiectată să îi ajute pe șoferii vehiculelor electrice să găsească, să rezerve și să plătească foarte ușor alimentarea acestora.

Important de remarcat este faptul că toate aceste tipuri de tehnologie propuse de Telekom Romania se bazează pe standarde deschise și lucrează cu aplicații sau cu dispozitive ale terților. De asemenea, municipalitatea poate beneficia de aceste soluții la un preț lunar fix și adecvat nevoilor particulare cu care se confruntă. Toate instrumentele dezvoltate de Telekom sunt componente ale unei game complete gândită pentru a simplifica complexitatea operațională a orașului.

Pentru că este nevoie ca administrațiile locale să înțeleagă cum funcționează și ce rezultate pot aduce astfel de soluții, recent, la Constanța, Telekom Romania a implementat, în parteneriat cu ZTE Romania și cu Primăria Municipiului Constanța, un proiect-pilot care include o soluție de parcare inteligentă, una de iluminat inteligent și un stâlp multifuncțional. Componenta Smart Parking asigură gestionarea locurilor de parcare, momentan în zona Sălii Sporturilor din Constanța, dar poate fi dezvoltată pentru a deservi orice zonă urbană aglomerată. Prin intermediul soluției de iluminat inteligent municipalitatea va putea reduce considerabil consumul de energie pentru că se bazează pe tehnologia LED și, în plus, poate fi controlată de la distanță. Stâlpul multifuncțional a atras atenția în special prin diversitatea și versatilitatea funcțiilor oferite: stație de încărcare mașini electrice, zonă Wi-FI, monitorizarea indicatorilor de mediu, supraveghere video și display pentru afișarea de mesaje de interes public și mesaje publicitare.

Proiectul de la Constanța este al doilea dezvoltat de Telekom Romania, după cel implementat în 2016, în parteneriat cu Primăria sectorului 4 din București. Acesta oferea un cumul de 4 tehnologii de ultimă oră pentru soluții de parcare inteligentă, conectivitate gratuită Wi-Fi, siguranță a orașului și iluminat inteligent, toate integrate pe o platformă dedicată de tip IoT.

Este de așteptat, așa cum indică analize la nivel mondial, ca gradul de eficientizare a administrării anumitor servicii publice să crească semnificativ, mai ales dacă se vor stabili parteneriate între integratori cu experiență precum Telekom Romania și municipalități.  

viewscnt
Afla mai multe despre
smart city
internet of things
telekom