Compania britanică OneWeb, o rivală a companiei de sateliți de internet Starlink, a lui Elon Musk, își propune să asigure acoperire la nivel global, după ce a lansat cu succes lotul final de sateliți necesari pentru serviciul său de bandă largă, weekendul trecut, transmite CNBC.
Startupul britanic a lansat duminică dimineață încă 36 de sateliți, de la Centrul Spațial Satish Dhawan din Sriharikota, India, ducând până acum constelația sa totală la 618 sateliți, scrie News.ro.
Sateliții au fost lansați duminică, la ora locală 9 dimineața, cu o rachetă LVM3 dezvoltată de compania de stat NewSpace India Limited, deținută de India.
În timp ce OneWeb mai are câțiva sateliți de implementat în mai și iunie, acum are suficienți pentru a oferi conectivitate la internet în orice loc de pe glob, potrivit directorilor companiei.
Compania speră să ofere clienților săi acoperire din întreaga lume până la sfârșitul anului.
”Aceasta înseamnă că vom putea oferi ceea ce a lipsit pentru o perioadă lungă de timp: conectivitate în bandă largă de mare viteză, cu latență scăzută pe fiecare navă oceanică - iahturi, industria maritimă, platforme petroliere offshore - fiecare aeronavă va fi acum conectată cu o conectivitate de mare viteză, cu latență scăzută. Deșertul, pădurea, muntele, Himalaya – zonele greu accesibile vor începe toate să fie acoperite”, a declarat președintele OneWeb, Sunil Bharti Mittal, la o discute cu reporterii, luni dimineață.
Cu excepția câteva stații terestre care nu au fost încă înființate, Mittal a spus că cea mai mare parte a infrastructurii ”critice” de pe Pământ pentru rețeaua sa este acum în funcțiune.
Fondată în 2012, OneWeb vrea să transmită internet de mare viteză către Pământ dintr-o rețea de sateliți pe orbită joasă a Pământului, la o altitudine de aproximativ 750 de mile.
OneWeb intenționează să lanseze 648 de sateliți în total, dintre care 588 de sateliți sunt necesari pentru acoperirea globală. Restul vor servi drept piese de rezervă care pot interveni, în cazul în care alți sateliți din rețea devin nefuncționali.
OneWeb concurează cu o serie de companii, inclusiv SpaceX, Amazon și Inmarsat.
În iulie anul trecut, compania a convenit un acord de fuziune cu Eutelsat, compania franceză de sateliți. Conducerea se așteaptă ca fuziunea să fie finalizată până în vară. După încheierea tranzacției, OneWeb intenționează să urmărească o listare secundară la Bursa de Valori din Londra.
Firma se confruntă cu o concurență acerbă. Starlink, unitatea de internet spațial al SpaceX, a lansat mii de sateliți pentru a aduce conectivitate la rețea în locuri cu internet neregulat.
Mittal a spus că OneWeb are ”ceva de rezolvat”, dar a adăugat că firma înregistrează o cerere ”solidă” de pe piețele sale țintă, care includ America de Nord, Europa, Orientul Mijlociu, Asia de Sud, Australia, America Latină și Africa.
Compania, care are pierderi, generează în prezent venituri de milioane de dolari în fiecare lună, potrivit Mittal. Se așteaptă să atragă la un moment dat venituri de sute de milioane de dolari.
Spre deosebire de Starlink, care vinde pachete de bandă largă consumatorilor, OneWeb spune că vizează clienții întreprinderi. A încheiat acorduri cu mari firme de telecomunicații, inclusiv Telstra, din Australia, și Orange, din Franța.
Până la sfârșitul lunii februarie, OneWeb avea zeci de clienți din 15 țări.
OneWeb a fost salvată din faliment printr-un pachet de finanțare de un miliard de dolari susținut de guvernul Regatului Unit și de conglomeratul indian de telecomunicații Bharti Global.
În fața numeroaselor eșecuri, inclusiv a incapacității de a lansa sateliți din Rusia în urma invaziei sale a Ucrainei, OneWeb a continuat să atragă sute de milioane de dolari de la susținătorul anterior SoftBank, pentru a-și alimenta ambiția costisitoare de a furniza interne din spațiu.
”Promisiunea pe care am făcut-o guvernului britanic a fost realizată”, a spus Mittal luni.
Guvernul deține un pachet de acțiuni de 20% la OneWeb și este al doilea cel mai mare acționar al acestuia. În urma tranzacției cu Eutelsat, guvernul va păstra un anumit control printr-o ”cotă specială”, care îi va oferi un cuvânt de spus cu privire la locația viitoarelor lansări OneWeb și la garanțiile de securitate națională pe care firma le are în vigoare.