Comisarul european pentru Concurență: Apple are probleme ”foarte serioase” în temeiul regulilor digitale ale UE

Comisarul european pentru Concurență: Apple are probleme ”foarte serioase” în temeiul regulilor digitale ale UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 iun 2024

Apple are numeroase probleme ”foarte serioase” în temeiul legii cuprinzătoare a Uniunii Europene care vizează controlul Big Tech, a declarat șefa pentru concurență a blocului, Margrethe Vestager, pentru CNBC, în urma unor informații conform cărora autoritățile de reglementare pregătesc acuzații împotriva producătorului de iPhone-uri.

În martie, Comisia Europeană a deschis o anchetă asupra Apple, Alphabet și Meta, în conformitate cu legea pentru servicii sdigitale (Digital Markets Act), care a devenit aplicabilă în acest an, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Apple închide serviciul Pay Later CITEȘTE ȘI Apple închide serviciul Pay Later
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Investigația a prezentat mai multe preocupări cu privire la Apple, inclusiv dacă gigantul tehnologic împiedică companiile să spună utilizatorilor despre opțiuni mai ieftine pentru produse sau despre abonamente în afara App Store.

”Avem o serie de probleme la Apple; le consider foarte serioase. Am fost foarte surprinsă că am avea astfel de suspiciuni că Apple nu se conformează”, a declarat Vestager pentru CNBC.

Apple nu a răspuns imediat la cererea de comentarii a CNBC.

″[Apple] este foarte importantă pentru că o mulțime de afaceri bune se întâmplă prin App Store, se întâmplă prin mecanisme de plată, așa că, desigur, chiar dacă pot spune că nu este ceea ce se aștepta de la o astfel de companie, bineînțeles că vom aplicaț exact aceeași prioritate ca și în cazul oricărei alte afaceri.”

Vestager a adăugat că concluziile investigației vor fi dezvăluite ”sperăm că în curând”.

Comentariile vin după ce Financial Times a relatat săptămâna trecută că Bruxelles-ul urmează să acuze Apple în temeiul Digital Markets Act în legătură cu ancheta, citând trei persoane care cunosc îndeaproape investigația.

Acuzațiile ar fi preliminare, iar Apple ar putea lua măsuri pentru a atenua preocupările autorităților de reglementare, potrivit Financial Times.

CNBC nu a putut confirma independent articolul.

Numărul posturilor de la Vamă crește cu peste 800. Și cel al mașinilor urcă CITEȘTE ȘI Numărul posturilor de la Vamă crește cu peste 800. Și cel al mașinilor urcă

Dacă se constată că încalcă regulile Digital Markets Act, Apple s-ar putea confrunta cu amenzi de până la 10% din cifra de afaceri anuală totală a companiei la nivel mondial.

De-a lungul mandatului său de 10 ani în funcția de comisar al UE pentru Concurență, Vestager a făcut o prioritate din restrângerea puterii marilor companii tehnologice, ca o modalitate de a egala condițiile de concurență în blocul celor 27 de țări.

Ea a supravegheat unele dintre cele mai mari investigații asupra firmelor de tehnologie, cum ar fi Alphabet, compania mamă Google, și a impus giganților din tehnologie amenzi în valoare de miliarde de dolari.

Mai multe anchete rămân în desfășurare în timp ce ea se pregătește să părăsească biroul, inclusiv o investigație antitrust asupra grupării de către Microsoft a aplicației sale video și de chat Teams cu alte produse Office.

Vorbind despre sfârșitul mandatului său, Vestager a spus că așteaptă cu nerăbdare să se odihnească.

”Ei bine, s-ar putea să dorm o lună sau cam așa ceva, pentru că au fost 10 ani supraîncărcați. Aștept cu nerăbdare un nou capitol”, a spus Vestager.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
margrethe vestager