Compania germnană Bosch anunță, într-un comunicat, că explorează oportunități și de valorificare a puterii inteligenței artificiale generative în colaborare cu Microsoft pentru a îmbunătăți în continuare funcțiile de conducere automată.
„Bosch lucrează pentru a aduce la bordul autovehiculului o nouă dimensiune a aplicațiilor IA”, a declarat dr. Stefan Hartung, președintele Consiliului de administrație Bosch, la conferința AIoT Bosch Connected World (BCW) din acest an de la Berlin, arată G4Media.ro.
Se preconizează că inteligența artificială va asigura autovehiculelor posibilitatea de a evalua situațiile și de a reacționa în consecință și, în acest fel, de a oferi și mai multă siguranță utilizatorilor de drumuri.
Siguranța mai mare pe drum este, de asemenea, dorința a 60 de procente dintre respondenții de la Bosch Tech Compass de anul acesta, un sondaj Bosch reprezentativ la nivel mondial pe subiecte legate de tehnologie și IA.
Potrivit comunicatului, cele două companii preconizează că o colaborare poate duce la un nivel superior performanța funcțiilor de conducere automată, anticipând că IA generativă va contribui la sporirea confortului autovehiculului și la oferirea unei siguranțe mai mari pentru toți utilizatorii de drumuri.
Chiar și în momentul de față, în materie de sisteme de instruire pentru conducerea automată, IA se confruntă rapid cu limitele sale. Sistemele de asistență pentru șofer de astăzi pot detecta oameni, animale, obiecte și autovehicule, dar în viitorul apropiat IA generativă ar putea ajuta la determinarea posibilității ca o situație să ducă la un accident. IA generativă utilizează cantități mari de date pentru a instrui sistemele pentru conducere automată, permițându-le să tragă concluzii îmbunătățite din aceste date.
De exemplu, ar putea înțelege dacă un obiect de pe drum, din față, este o pungă de plastic sau o piesă auto deteriorată. Aceste informații pot fi folosite fie pentru a comunica direct cu șoferul, cum ar fi afișarea unui avertisment, fie pentru a iniția manevre de conducere adecvate, cum ar fi frânarea concomitentă cu aprinderea luminilor de avarie.
Bosch și Microsoft s-au asociat deja pentru a dezvolta o platformă software universală pentru conectarea perfectă a autovehiculelor și a cloud-ului și așteaptă cu nerăbdare să colaboreze pentru a identifica noi oportunități de a pune la dispoziție tehnologia IA de ultimă oră clienților lor și industriei de autovehicule autonome.
Inteligența artificială generativă ca impuls pentru inovație
„IA generativă constituie un impuls pentru inovație. Poate reprezenta pentru industrie un avans la fel de important ca invenția calculatorului”, a declarat Tanja Rueckert, membră a Consiliului de administrație Bosch și director în domeniul digital. Noul sondaj Bosch Tech Compass 2024 arată și acest lucru: 64 de procente dintre respondenți consideră că IA reprezintă tehnologia cu cea mai mare importanță pentru viitor. Pentru a face o comparație, doar 41 de procente dintre respondenți erau de această părere cu doar un an în urmă.
De la producție până la munca de zi cu zi la birou, IA generativă este deja folosită în multe domenii în cadrul Bosch. Pe lângă Microsoft, compania colaborează cu mai mulți parteneri, inclusiv AWS, Google și Aleph Alpha.
Unitatea cu capital de risc a Grupului Bosch, Bosch Ventures, a investit anul trecut în compania pentru IA Aleph Alpha. Bosch a anunțat, de asemenea, că va colabora cu startup-ul pentru a găsi noi cazuri de utilizare atât pentru angajații Bosch, cât și pentru clienți.
Experții în materie de IA din cadrul Bosch lucrează în prezent la peste 120 de aplicații specifice pe care le oferă aceste noi modele IA pentru angajații și clienții companiei. Astfel de aplicații includ generarea de coduri de program software sau chatbot-uri și voicebot-uri puternice, pentru a sprijini tehnicienii sau a interacționa cu consumatorii.
CITEȘTE ȘI Elon Musk va lansa un serviciu de e-mail. Sec și fără detalii: Va veni!O altă aplicație este AskBosch, motorul de căutare intern asistat de inteligență artificială, lansat la sfârșitul anului 2023, care asigură acces mai rapid, în limbaj natural, la o mare varietate de surse de date, care pot fi găsite în mod aleatoriu pe intranet, de exemplu.
Pe lângă datele disponibile extern, AskBosch include și surse de date interne, astfel încât angajații Bosch pot căuta informații specifice companiei. IA generativă asigură, de asemenea, o viteză mai mare în producție: în cadrul proiectelor inițiale din două fabrici Bosch din Germania, IA generativă creează imagini sintetice pentru a dezvolta și dimensiona soluții IA pentru inspecția optică și pentru a optimiza modelele IA existente.
Bosch preconizează că acest lucru va reduce timpul necesar pentru planificarea, lansarea și extinderea aplicațiilor IA de la intervalul actual de șase până la douăsprezece luni la doar câteva săptămâni. După trecerea cu succes a testelor, acest serviciu de generare a datelor sintetice urmează să fie oferit tuturor locațiilor Bosch.
Bosch Tech Compass 2024: stabilirea ritmului în utilizarea inteligenței artificiale
Pe măsură ce IA este folosită în tot mai multe domenii ale vieții, dezvoltarea profesională devine din ce în ce mai importantă: 58 de procente dintre respondenții sondajului Bosch Tech Compass sunt convinși de acest lucru.
Această opinie este deosebit de răspândită în SUA, cu un procentaj de 63 de procente (Germania: 54 de procente, China: 52 de procente). Și în acest domeniu, Bosch stabilește ritmul în utilizarea inteligenței artificiale, în colaborare cu angajații săi.
În 2019, Bosch a lansat un program de formare, care avea ca scop inițial punerea la curent a 30.000 de angajați pe tema IA. Până în prezent, au participat la program aproximativ 28.000 de angajați. La fel ca în cazul codului de etică Bosch IA, care stabilește linii directoare etice pentru lucrul cu inteligența artificială, acest program a fost completat cu conținut referitor la inteligența artificială generativă.