Ambasadorul Canadei în China: Directorul financiar al Huawei are argumente puternice împotriva extrădării în SUA

Ambasadorul Canadei în China: Directorul financiar al Huawei are argumente puternice împotriva extrădării în SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 ian 2019

Directorul financiar al Huawei Technologies, Meng Wanzhou, care este reținută în Canada, poate folosi ”argumente puternice” împotriva extrădării în Statele Unite, parțial din cauza politizării cazului de către președintele Donald Trump, a afirmat ambasadorul Canadei în China, John McCallum, relatează Reuters.

Comentariile oferite de McCallum presei din China, care au fost difuzate miercuri, reprezintă cel mai explicit indiciu din partea unui oficial canadian că Meng Wanzhou ar putea să nu fie trimisă în Statele Unite, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Meng a fost reținută pe 1 decembrie, la Vancouver, la solicitarea Statelor Unite, care o acuză de încălcarea sancțiunilor împotriva Iranului. Ea se află în prezent în arest la domiciliu, iar China cere să fie eliberată.

FOTO Twitter testează o nouă interfață grafică CITEȘTE ȘI FOTO Twitter testează o nouă interfață grafică

Într-un clip difuzat de Canadian Broadcasting, McCallum afirmă că Meng ”are argumente foarte bune de partea ei”, primul fiind ”implicarea politică a președintelui Donald Trump în acest caz, prin intermediul comentariilor”.

Trump a afirmat luna trecută că ar interveni în cazul lui Meng, dacă ar servi interesului național al SUA sau ar ajuta la înheierea unui acord comercial cu China. Ministrul canadian de Externe, Chrystia Freeland, a avertizat rapid Washingtonul să nu politizeze cazurile de extrădare.

McCallum a spus că extrădarea ”nu ar fi un rezultat fericit”, un comentariu care ar putea să irite administrația Trump, care are în general relații reci cu guvernul liberal al premierului canadian Justin Trudeau.

Remarcile diplomatului canadian, care au fost făcute marți în engleză, ar putea fi stânjenitoare pentru guvernul Canadei, care insistă că nu poate interveni din cauza independenței  justiției.

Trudeau a evitat miercuri întrebările în această chestiune, spunând reporterilor din Saskatchewan că, potrivit legii canadiene, Meng ar avea o șansă să își construiască o apărare puternică.

Departamentul de Justiție din Statele Unite are timp până pe 30 ianuarie să depună o  cerere oficială de extrădare, iar oficialii canadieni vor putea să decidă, în termen de o lună, dacă trebuie să aibă loc o audiere. Experții juridici se așteaptă că va avea loc o audiere.

”Canada își respectă angajamentele legale internaționale, inclusiv prin onorarea tratatului de extrădare cu Statele Unite”, a afirmat într-un email purtătorul de cuvânt al lui Freeland, Adam Austen.

Arestarea lui Meng a afectat relațiile Canadei cu China, care luna trecută a reținut la rândul ei doi canadieni, din motive de securitate națională. Mai mult decât atât, un tribunal chinez a rejudecat un canadian care era reținut pentru trafic de droguri și l-a condamnat la moarte.

McCallum a spus că vede trei posibilități pentru rezolvarea cazului.

Una ar fi extrădarea lui Meng, despre care a spus că ”nu ar fi un rezultat fericit și care ar dura ani”, având în vedere că aceasta va putea să o conteste.

A doua ar fi ca Statele Unite să încheie un acord cu China, iar Washingtonul să renunțe la solicitarea de extrădare.

A treia ar fi eliberarea lui Meng de către un tribunal canadian, pe motiv că solicitarea Statelor Unite este nejustificată.

McCallum, în vârstă de 68 de ani, fost ministru în guvern liberal, a făcut în trecut comentarii deplasate sau colorate.

viewscnt
Afla mai multe despre
huawei
extradare
sua