Peste 100.000 de persoane sunt așteptate la cel mai mare festival de film din România. Programul din 2022 al Festivalul Internațional de Film Transilvania conține o lungă listă de filme aflate la prima proiecție în România, experiențe digitale și concerte memorabile. Festivalul repune Clujul pe harta turismului post-pandemie și aduce venituri importante la bugetul municipalității.
Una dintre cele mai așteptate filme românești de la TIFF 2022 este proiectarea în premieră națională a ”Metronom”. Pelicula regizată de Alexandru Belc a câștigat premiul pentru regie la secțiunea „Un Certain Regard” de la Festivalul de la Cannes 2022. Filmul este debutul regizorului Alexandru Belc și evocă România anilor '70 printr-o poveste de iubire între doi adolescenți, marcată de trădare, libertate și iertare. Filmul este prezentat de Vodafone.
În premieră mondială la Cluj va putea fi văzut noul film scris și regizat de Florin Piersic Jr., ”Nimic despre dragoste”.
9 dintre cele 12 lungmetraje prezentate anul acesta la Festivalul Internațional de Film Transilvania în competiția dedicată filmelor românești sunt semnate de regizori aflați la debut, multe dintre ele fiind deja aplaudate și premiate de juriile marilor festivaluri internaționale.
Cea mai recentă extravaganță digital-animată concepută de Anca Damian, ”Insula”, va beneficia de o proiecție specială în Zilele Filmului Românesc, după un impresionant parcurs festivalier internațional început la Rotterdam și Goteborg. Mustind de inventivitate și culoare, comedia suprarealistă inspirată de piesa lui Gellu Naum reinterpretează povestea lui Robinson Crusoe transformând-o într-o fabulă muzicală.
Tot în zona experiențelor digitale memorabile, pe parcursul celor zece zile ale TIFF, Vodafone aduce în Piața Unirii din Cluj-Napoca o instalație digitală aparte, în care se îmbină unele dintre cele mai iubite opere de artă cinematografică și puterea tehnologiei. Instalația digitală interactivă scoate în evidență laturi ale tehnologiei despre care se vorbește prea putin: frumusețea și simplificatea, experiențele digitale având puterea să îi aducă într-un singur loc pe cei dragi, indiferent de distanță și vremuri.
Bestia (1917), capodopera cinematografiei mute semnată de regizorul Aleksander Hertz, cu Pola Negri în rol principal, ajunge în premieră în România, într-o versiune restaurată digital. Producția va fi acompaniată live de muzica compozitorului și pianistului premiat cu Grammy, Włodek Pawlik.
Selecția din acest de la TIFF conține și o serie de filme premiate la Berlinale și aplaudate la Cannes, recompensate cu distincții importante la San Sebastián și apreciate de juriul de la Veneția.
Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania