Activele Raiffeisen Bank România au ajuns la 74 miliarde lei în primul semestru al anului 2024, în creștere cu 12% față de aceeași perioadă din 2023, iar performanța financiară a rămas solidă, cu un profit de 820 milioane lei, arată datele publicate de bancă. De asemenea, profilul de risc sănătos și evoluția veniturilor (+8% an la an) continuă să reprezinte puncte forte în performanța Raiffeisen Bank în prima jumătate a anului 2024.
Soldul depozitelor (57,2 miliarde lei) continuă să se consolideze printr-o creștere de 9% an la an, cu variații pozitive pentru toate segmentele de clienți.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Soldul creditelor acordate clienților este de 40,9 miliarde lei. După un început de an in care cererea de credite în piață a fost mai degrabă modestă, în trimestrul al doilea se observă o revenire a soldului de credite acordate companiilor (+5% față de trimestrul anterior), în special din zona clienților corporații.
În ceea ce privește evoluția volumelor din prima jumătate a anului 2024 către persoane fizice, creditele de nevoi personale au crescut cu aproximativ 40%, iar cele ipotecare au crescut cu aproximativ 22% comparativ cu aceeași perioadă din anul anterior. Ofertele foarte competitive lansate în al doilea trimestru aduc și mai multă dinamică și vânzări record pentru lunile următoare, atât la creditele PF negarantate, cât și la cele garantate.
Cheltuielile operaționale au crescut cu 12% an la an.
În primul semestru, numărul de persoane care au ales să își deschidă cont Raiffeisen direct de pe telefon, din aplicația de mobile banking, Smart Mobile, a crescut cu aproximativ 300% față de primul semestru al anului anterior.
În primele 6 luni ale anului, tranzacțiile online prin carduri de debit au înregistrat creșteri de peste 30%, în timp ce numărul tranzacțiilor de retragere numerar a scăzut, comparativ cu perioada similară a anului trecut.
De asemenea, în prima jumătate a anului, Raiffeisen Bank s-a implicat activ în programul IMM Plus, facilitățile acordate în cadrul acestui program atingând aproximativ 430 milioane euro, cumulat în segmentele Mid-Corporate și Micro & Small, ceea ce constituie un factor important de sprijin pentru companiile mici și mijlocii.
În iunie, Banca Europeană de Investiții a semnat un nou acord de garantare cu Raiffeisen Bank în cadrul Fondului de Redresare și Reziliență. Acordul permite Raiffeisen Bank România să mobilizeze 250 milioane euro pentru finanțarea unor proiecte de investiții de dimensiuni medii-mari, cu precădere în domeniile de acțiune climatică și digitalizare.
Raiffeisen Leasing: +107% în volumele noi de business
Prima jumătate a anului 2024 a însemnat pentru Raiffeisen Leasing IFN SA o creștere cu 107% a volumelor noi de business față de aceeași perioadă a anului anterior. Principalele categorii de active finanțate care au contribuit la această creștere au fost atât cele destinate activităților din domeniul transportului intern și internațional, cât și vehiculele și echipamentele din categoria activelor “verzi”, confirmând preocuparea pentru acordarea de finanțări sustenabile. Totodată, rata creditelor neperformante rămâne la un nivel scăzut, ceea ce reflectă stabilitatea portofoliului de finanțări acordate.
Raiffeisen Leasing a înregistrat la finalul primului semestru din 2024 active totale de peste 370 milioane euro, iar portofoliul de finanțări acordate clienților a crescut cu 25% față de nivelul înregistrat la 31 decembrie 2023.
RAM: active totale de peste 1 miliard de euro, investite majoritar în România
SAI Raiffeisen Asset Management (RAM), compania specializată în administrarea fondurilor de investiții a grupului Raiffeisen în România, a depășit pragul de 1 miliard euro în active totale aflate în administrare prin intermediul a 13 fonduri de investiții și a fondului de pensii facultative Raiffeisen Acumulare, consolidându-și astfel poziția de top pe piața fondurilor de investiții din România.
Totodată, Raiffeisen Romania Dividend, fond care investește preponderent în acțiuni locale, listate la Bursa de Valori București, a ajuns la valoarea de 120 milioane de euro, fiind fondul care a înregistrat si cea mai rapidă creștere a activelor de la începutul anului. În prima jumătate a anului 2024, fondul a înregistrat un randament de aproape 20%.
Private Banking & Premium Invest
În primul semestru al anului 2024, segmentul Private Banking a atins pragul de 1 miliard euro în produse de investiții. Activele totale aflate în administrarea segmentelor Private Banking si Premium Invest au crescut cu 150 milioane euro față de finalul anului precedent.
Oferta de instrumente financiare a continuat să fie extinsă, prin lansarea unor emisiuni de obligațiuni corporative denominate în dolari, care au atras un interes foarte ridicat din partea clienților Private Banking, având în vedere randamentele competitive oferite. Totodată, oferta investițională include două fonduri de investiții internaționale axate pe sustenabilitate, administrate de compania de administrare a fondurilor de investiții a Grupului Raiffeisen din Viena.
În prezent, Direcția Private Banking administrează active în valoare totală de peste 3,1 miliarde de euro, oferindu-le clienților pe care îi deservește acces la un univers investițional extins, care cuprinde fonduri de investiții locale, fonduri de investiții internaționale, obligațiuni guvernamentale și obligațiuni corporative.