Zi mixtă la BVB: sectorul energetic "verde", financiarele, "pe roșu"

Zi mixtă la BVB: sectorul energetic "verde", financiarele, "pe roșu"
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 17 aug 2016

Într-o zi cu deviații minore ale principalilor indici de la Bursa de Valori București, titlurile energetice au fost influențate pozitiv de parcursul cotației petrolului, în timp ce acțiunile financiare au scăzut, pe fondul necunoscutelor legate de ridicarea dobânzilor.

Piețele financiare internaționale au fost dominate astăzi de angoasa necunoscutelor privind politica monetară a SUA cu câteva ore înainte de publicarea minutelor ultimei ședințe a Rezervei Federale Americane. Indicele Euro Stoxx 50, care măsoară evoluția celor mai tranzacționate acțiuni europene, a suferit un declin de 1,16%, indicele CAC40 de la Paris a scăzut cu 0,96%, indicele german DAX a coborât cu 1,30%, în timp ce indicele FTSE100 de la Londra a avut un recul ceva mai atenuat, de 0,50%.

Este un impact negativ care la București nu s-a resimțit. Indicele BET a urcat marginal, cu 0,01% peste referință, în timp ce indicele BET Plus a staționat pe nivelul de închidere al sesiunii precedente. Este prelungirea la BVB a unei perioade în care bursele s-au descurcat foarte bine, așa cum caracterizează ultimele săptămâni Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct a Tradeville, care amintește că au fost creșteri importante nu numai pentru acțiuni, dar în general pe activele de risc.

Acum, piața este în expectativă, iar investitorii vor să vadă conținutul minutelor Fed. De acolo ar urma să primească indicații asupra unei posibile ridicări de dobândă chiar din septembrie. Declarații recente ale oficialilor băncii centrale a SUA au avertizat că piața este prea delăsătoare în ceea ce privește perspectiva unei mutări încă de luna viitoare, spune Dumitrescu.

Urmărește-ne și pe Google News
Unul dintre magnații Americii are pariuri uriașe pe prăbușirea burselor CITEȘTE ȘI Unul dintre magnații Americii are pariuri uriașe pe prăbușirea burselor

Care sunt riscurile? Ca o ridicare a dobânzii pe termen scurt să se răsfrângă asupra tuturor scadențelor de pe piața de bonduri care este deja "umflată".

Brokerul de la Tradeville spune că titlurile de trezorerie ale SUA pe 20 de ani au o creștere de 20% și sunt purtătoare ale unor randamente foarte mici. Pe 26 august, discursul așteptat al șefului Rezervei Federale Americane Janet Yellen de la conferința de la Jackson Hole ar urma să dea noi indicații investitorilor. În piață există îngrijorări, pentru că multe titluri de stat au ajuns la randamente negative și nu pare să aibă sens ca de la început să accepți să pierzi bani sau să plasezi bani în obligațiuni pe termene foarte lungi și la dobânzi nu foarte bune, spune Dumitrescu.

El arată că un declin moderat al pieței de bonduri nu ar antrena neapărat și o scădere a burselor. "Dacă lucrurile, însă, derapează, este posibil să afecteze și alte clase de active, exceptând probabil metalele prețioase", a mai spus acesta.

Câștigurile din acest an ale celor 6 fonduri închise listate la BVB au depășit 1 miliard de lei CITEȘTE ȘI Câștigurile din acest an ale celor 6 fonduri închise listate la BVB au depășit 1 miliard de lei

Singurul activ de risc care a rezistat în ședința de astăzi a fost petrolul. La Londra, cotația țițeiului Brent a avut a cincea zi consecutivă de aprecieri, către finalul sesiunii urcând către reperul de 49,75 dolari/baril. Așa explică Dumitrescu și ședința mixtă, cu apreciere a titlurilor energetice și declin pe segmentul financiar.

Indicele energetic BET-NG a urcat cu 0,22%. Din componența sa, titlurile Transgaz Mediaș (TGN) au urcat cu 0,35%, până la prețul de 285,00 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 2,20 milioane lei, iar titlurile Romgaz (SNG) au avansat cu 0,22%, până la prețul de 22,85 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,15 milioane lei.

Prin contrast, indicele financiar BET-FI s-a depreciat cu 0,72%, până la valoarea de 28.361,75 puncte, tras în jos de corecția de 5,79% ex-dividend al titlurilor SIF Muntenia (SIF4), într-o zi în care cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a staționat la prețul de 0,7800 lei/acțiune, pe transferuri însumând 1,55 milioane lei.

Băncile, peste 2 treimi din rulajul pieței de acțiuni

A fost o zi slabă și pentru bănci, care au concentrat peste 2 treimi din rulajul total al pieței de acțiuni de 23,31 milioane lei (5,21 milioane euro). Cel mai tranzacționat emitent, cu schimburi de 4,78 milioane lei, a fost Banca Transilvania (TLV), ale cărei titluri au staționat pe nivelul de preț de 2,385 lei/acțiune care conferă băncii o capitalizare bursieră de 8,69 miliarde lei (1,94 miliarde euro). Pe același simbol au fost realizate în piața deal schimburi speciale cu 3,03 milioane titluri, în valoare de 7,19 milioane lei, ultimul preț fiind de 2,37 lei/acțiune, în scădere cu 0,63% sub referință.

Tot în piața deal, BRD Groupe Societe Generale (BRD) a însumat transferuri de 3,31 milioane lei. În piața reglementată, titlurile băncii au suferit o corecție de 0,57%, până la prețul de 10,54 lei/acțiune pe volume echivalente cu aproximativ 485.000 de lei.

Pentru perioada imediat următoare, Dumitrescu anticipează că acțiunile de pe segmentul energetic vor beneficia de aprecierea cotației petrolului, în timp ce acțiunile financiare vor fi mai expuse în cazul unor reacții impulsive în piețele internaționale dacă investitorii vor anticipa o ridicare de dobândă în septembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
transgaz
ovidiu dumitrescu
tradeville
brd
fondul proprietatea
romgaz