Volumele de la BVB – la cota de avarie. Tranzacții de doar 10 milioane de lei pe piața de acțiuni

Volumele de la BVB – la cota de avarie. Tranzacții de doar 10 milioane de lei pe piața de acțiuni

Sursa foto: Dmitry Kuznetsov / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 aug 2020

Bursa românească a avut una din cele mai slabe sesiuni din acest an, cu activitate foarte modestă, asigurată în proporție de peste 50% de acțiunile bancare.

Bursele dezvoltate au avut un debut pozitiv de săptămână, însă aceasta nu s-a reflectat printr-o activare la cumpărare a investitorilor și la BVB. Doar 3 acțiuni au depășit reperul unor schimburi de 1 milion de lei și rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 10,45 milioane lei (2,16 milioane euro), abia la un sfert din media zilnică de tranzacționare a ultimilor 3 ani.

Urmărește-ne și pe Google News

Acțiunile bancare lichide au fost cele care au tractat întreaga piață în acest moment de apatie. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 1,00%, până la prețul de 2,0200 lei/acțiune, pe transferuri de 3,07 milioane lei și titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), s-au apreciat cu 1,93%, până la prețul de 11,62 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,20 milioane lei.

Efectul Crizei Coronavirusului: Profitul OMV Petrom s-a prăbușit cu 74% în trimestrul al doilea. Pierdere în upstream, pentru prima dată de la privatizare CITEȘTE ȘI Efectul Crizei Coronavirusului: Profitul OMV Petrom s-a prăbușit cu 74% în trimestrul al doilea. Pierdere în upstream, pentru prima dată de la privatizare

Sunt evoluțiile care au determinat și un impuls ascendent la nivelul principalilor indici. Indicele compozit BET Plus a câștigat 0,55% și indicele reprezentativ BET a avansat cu 0,57%, până la nivelul de 8.431,74 puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai lichide acțiuni românești a avut doar un ricoșeu, însă cotația se află pe un impuls din retragerea Fibonacci de 50,00%.

Volumele de la BVB – la cota de avarie. Tranzacții de doar 10 milioane de lei pe piața de acțiuni

Pe locul 3 în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 1,08 milioane lei, s-au aflat titlurile SIF Oltenia (SIF5) care au suferit un recul de 2,29%, până la prețul de 2,1300 lei/acțiune, care este cu 22,54% sub prețul de 2,7500 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare care are mâine ultima zi de subscriere. Președintele Tudor Ciurezu a denunțat într-o convorbire cu Profit.ro potențiale manipulări ale pieței, având în vedere incapacitatea cotației din piața principală de a fi tractată de prețul superior al operațiunii de piață. „Sunt deținători de acțiuni SIF Oltenia care le schimbă dintr-un buzunar în altul și, deci, nu lasă acțiunea să oscileze. E incredibil”, spunea Ciurezu.

Declinul acțiunilor SIF Oltenia a tras în jos și indicele financiar BET-FI, singurul cu închidere negativă, -0,45%, la nivelul de 41.958,49 puncte. Prin contrast, indicele energetic BET-NG a urcat cu 0,35%, într-o zi în care cel mai lichid emitent din structura sa, Romgaz Mediaș (SNG), abia a atras un rulaj de aproximativ 759.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
romgaz
sif oltenia
tudor ciurezu