Bursa de Valori București a fost promovată la statutul de Piață Emergentă.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Agenția de evaluare financiară FTSE Russell a anunțat în această seară decizia, respectiv cea prin care statutul pieței de capital din România este îmbunătățit, de la cel de „piață de frontieră“, la cel de „piață emergentă“. Decizia FTSE va deveni efectivă în septembrie 2020.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
FTSE revizuiește anual clasificarea țărilor în cele patru categorii – piețe de capital dezvoltate, piețe de capital emergente avansate, piețe de capital emergente secundare, și piețe de capital de frontieră - prin analizarea a 21 de criterii care urmăresc cadrul de reglementare, custodia și decontarea, cadrul de tranzacționare, operațiunile cu derivative.
De ce este important: Miza obținerii noului calificativ o reprezintă accesul la fonduri ale investitorilor nerezidenți mult mai relevante la nivel global și trecerea pieței de capital românești într-o ligă cu o expunere de 50 de ori mai mare. Astfel, dacă, în piețele de frontieră, FTSE are incluse peste 360 de companii listate având capitalizări agregate de circa 111 miliarde dolari, în schimb pe piețele emergente sunt listați peste 4.520 emitenți cu valori de piață însumate de circa 5,2 trilioane dolari.
Cele trei companii românești care îndeplinesc criteriile de eligibilitate sunt Romgaz, Banca Transilvania și BRD.
"În 26 septembrie, FTSE va face anunțul de promovare sau nepromovare a Bursei de Valori București. Tot ce vă pot spune este că e prima oară când avem șanse să fim promovați. Îndeplinim toate condițiile impuse de dânșii, condițiile cantitative și condițiile calitative. Acesta nu înseamnă că automat vom fi promovați. Înseamnă că vom fi considerați de către comitetul de indici din cadrul FTSE pentru o promovare. Pentru dânșii contează foarte mult și feedback-ul pe care îl au de la clienții lor, de la fondurile de investiții care urmăresc indicii FTSE, feedback-ul de la acești investitori legat de piața din România", afirma anterior Adrian Tănase, director general al bursei.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, salută anunțul din această seară, prezentând decizia drept una istorică.
„Anunțul FTSE Russell de astăzi este o decizie istorică pentru România. Piața de capital românească intră într-un club mai select al burselor de profil, echivalentă categoriei «investment grade» de care beneficiază țara noastră în clasificarea agențiilor de rating și are acum șansa de a contribui și mai mult la capitalizarea economiei reale românești. Decizia de astăzi este atât o bătălie câștigată dupã 5 ani de muncă intensă în sprijinul trecerii bursei românești la statutul de «piață emergentă», cât și o realizare importantă pentru orice viitoare guvernare indiferent de culoarea politică.
Conform estimărilor, trecerea la statutul de piață emergentă se traduce și prin accesul țării noastre la fonduri de investiții de 30 de ori mai mari decât cele alocate piețelor de frontieră, atragerea de capital străin creând și premisele creșterii acțiunilor companiilor cotate la bursa de la București.
În același timp, toate autoritățile implicate în acest proiect trebuie să continue reformele pentru dezvoltarea pieței de capital românești, inclusiv prin crearea unei contrapărți centrale românești, prin dezvoltarea pieței de derivate și prin creșterea capacității de finanțare a economiei reale", spune Teodorovici.
În toamna anului trecut a fost decis că Polonia nu mai este considerată Piață Emergentă, dobândind atunci statutul de Piață Dezvoltată din partea FTSE Russell, și devenind prima țară din Europa Centrală și de Est inclusă în grupul statelor dezvoltate și prima din lume care obține o astfel de promovare în aproape un deceniu.
CITEȘTE ȘI Agrokor vrea să se listeze la bursă. Cel mai mare retailer din Balcani, cu datorii egale cu 16% din PIB-ul Croației, s-a înțeles cu creditorii în privința reorganizăriiPromovarea Poloniei la statutul de Piață Dezvoltată a fost decisă de reglementările și normele din sectorul afacerilor, de infrastructura sa și de calitatea pieței de capital.
Bursa de Valori București (BVB) încă aspira atunci să fie promovată la statutul de Piață Emergentă, de la cel de Piață de Frontieră, pe care l-a avut până în prezent.
Astel, în septembrie 2016, Bursa de Valori București a fost pusă pe lista de monitorizare de agenția de evaluare financiară FTSE Russell în vederea acordării statutului de piață emergentă, însă piața locală de capital nu îndeplinea criterul lichidității, iar la ultima decizie din septembrie 2017, România a fost lăsată pe lista de așteptare.
Johan Meyer, managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, afirma anul trecut că perspectivele de ridicare a bursei românești la statutul de piață emergentă depind de o îmbunătățire a lichidității, care nu se poate ameliora decât prin listarea unor noi companii de dimensiuni mari. „IPO-urile unor companii mari de stat i-ar putea crește șansele de a fi reclasificată”, spunea Meyer.
De asemenea, Profit.ro prezenta declarații care indicau că criteriile Morgan Stalney pentru acordarea statutului de piață emergentă s-au înăsprit, iar pentru Bursa de Valori București este încă și mai greu să obțină promovarea.