Transferurile cu acțiuni ale BRD și Băncii Transilvania s-au ridicat astăzi la 25,5 milioane lei, reprezentând peste 70% din rulajul de la Bursa de Valori București.
Indicele BET al celor mai tranzacționate titluri de la BVB a pierdut luni 0,53%, până la nivelul de 6.790,40 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus s-a depreciat cu 0,55%. "Este o ședință mixtă", a declarat pentru Profit.ro Nicu Grigoraș, director de tranzacționare și Front Office la SSIF Intercapital Invest, menționând că un început ușor optimist, marcat de evoluții pozitive și pe piețele europene, a fost infirmat în a doua parte a zilei când s-a intratat pe "o oarecare tendință de scădere".
Încheierea moderat negativă vine în contextul în care asistăm de săptămâni bune la o mișcare de recuperare care în piața americană a anulat în totalitate scăderile din ianuarie, însă care nu s-a transpus integral la nivelul indicilor pe bursa de la București. "Suntem pe o tendință ascendentă care a început încă din prima parte a lunii februarie. Să vedem dacă piața mai are forță să crească în continuare", spune Grigoraș adăugând că această traiectorie va depinde de știrile care vor veni din piețele financiare internaționale în următoarele săptămâni.
La BVB a fost o ședință "roșie" pentru titlurile bancare, în condițiile unei lichidități peste media perioadei. Cele 25,5 milioane lei tranzacționate pe primii doi emitenți de pe acest segment au reprezentat 71,21% din rulajul de 35,81 milioane lei (8,02 milioane euro) al întregii piețe de acțiuni.
Titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au suferit un declin de 0,77%, până la prețul de 10,30 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 15,82 milioane lei, a doua activitate de tranzacționare pe aceste titluri din ultima jumătate de an după cea de 17,95 milioane lei din 2 noiembrie 2015.
Banca Transilvania, primele semne de "oboseală" după anunțul dividendului record
Banca Transilvania (TLV) a început ședința într-o continuare a impulsului pozitiv dat de anunțul de joia trecută potrivit căruia instituția de credit va acorda acțiuni gratuite în contul unei majorări de capital de 620 milioane lei și dividende în valoare de 1,2 miliarde lei. "Banca Transilvania a venit cu o știre neașteptată", comentează Grigoraș, completând că în piață foarte puțini erau cei care se gândeau la o distribuire în cash atât de mare.
Titlurile băncii au atins în chiar prima oră de tranzacționare un maxim intraday de 2,82 lei/acțiune, cu 2,73% peste ultima valoare de tranzacționare a săptămânii precedente de 2,745 lei/acțiune. Este momentul în care vin ordinele de vânzare într-o tendință de marcări de profituri pe care Grigoraș a identificat-o încă de săptămâna trecută.
Cotația a intrat într-o traiectorie descendentă și a închis nu departe de minimul zilei, la prețul de 2,695 lei/acțiune, cu 1,82% sub referință, o ședință de tranzacționare în care rulajul pe acest emitent s-a ridicat la 9,68 milioane lei.
Efectul știrii privind repartizarea câștigului pe anul 2015 - în cea mai mare parte rezultat din achiziția Volksbank - asupra volumelor tinde să se estompeze. Joi schimburile pe acest emitent s-au ridicat la 30,93 milioane lei în piața regular și alte 1,73 milioane lei pe segmentul deal, iar vineri rulajul pe piața reglementată a fost de 17,47 milioane lei, la care adăugăm transferuri speciale de 1,08 milioane lei care astăzi au lipsit.
Grigoraș vede o tendință normală de vânzare a unor investitori care au marcat profituri ridicate într-un timp foarte scurt, dar spune că după câteva ședințe tendința de apreciere a titlurilor Băncii Transilvania s-ar putea relua, dacă în piețele externe se va menține un climat favorabil plasamentelor de risc. La prețul de închidere de astăzi, titlurile cu simbolul TLV încă lasă pe masa investitorilor un randament calculat în valoare netă la 13,75% pentru dividendul brut de 0,39 lei/acțiune.
Aparent, un "deget gras" a doborât cotația FP cu peste 7% în numai câteva minute
Al treilea rulaj al zilei, de 4,35 milioane lei, l-au avut titlurile Fondului Proprietatea (FP) care s-au corectat cu 0,51%, până la prețul de 0,774 lei/acțiune. Intraday am consemnat însă o fluctuație puternică pe acest emitent care a atins un minim de 0,72 lei/acțiune, reprezentând o scădere zilnică de 7,45%, în urma unui picaj de câteva minute cosemnat cu puțin înainte de 13.30.
Un ordin de aproximativ 1 milion de acțiuni a trecut prin mai multe niveluri de preț, după ce în primele 3 ore de tranzacționare tilurile Fondului s-au tranzacționat în jurul referinței ședinței anterioare de 0,778 lei/acțiune.
"Eu nu am găsit foarte multe explicații. Aș înclina să cred că a fost o greșeală de tranzacționare", spune Grigoraș, adăugând că nimic în comportamentul ulterior al investitorilor care au tranzacționat pe acest emitent nu i-au indicat că ar fi vorba despre altceva.
Într-adevăr, cotația a revenit în numai câteva minute în zona de 0,77 lei/acțiune, situată cu un procent sub referință. Cumpărătorii tatonau piața pentru a vedea dacă a fost vorba despre un un vânzător agresiv sau despre un "deget gras" care a băgat un ordin cu un zero în plus. Ordine de cumpărare de 2,22 milioane titluri FP au fost puse în jurul orei 14.00 pe palierul de preț de 0,75 lei/acțiune, cu 3,60% mai jos față de referință. Nu au fost lovite.
Cu ce randamente ale dividendelor vin SIF Oltenia și SIF Moldova și de ce investitorii le-au primit cu vânzări
Nu Fondul Proprietatea a fost, însă, cel care a tras în jos indicele financiar BET-FI. Acesta a pierdut 1,10%, până la valoarea de 28.411,55 puncte în ziua în care două dintre SIF-uri și-au publicat convocatoarele pentru Adunările Generale Ordinare ale Acționarilor din aprilie și în care s-au aflat și propunerile pentru dividende.
Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au pierdut 0,25%, până la prețul de 1,59 lei/acțiune, care conferă încă un randament net de 7,77% dividendului brut de 0,13 lei/acțiune care ar urma să fie distribuit la data de 3 octombrie.
Prin contrast, SIF Moldova (SIF2) a pierdut 3,33% la nivelul capitalizării bursiere în momentul publicării anunțului pentru un dividend brut de 0,045 lei/acțiune, care are un randament net de 5,67% la prețul închiderii de astăzi de 0,754 lei/acțiune al titlurilor cu simbolul SIF2.
"Nu este nicio surpriză în ceea ce înseamnă dividendele", a declarat Grigoraș afirmând că anunțurile de astăzi au venit exact în așteptările Intercapital. În aceste condiții, el pune discrepanța dintre declinul atenuat al titlurilor SIF Oltenia și cel mai agresiv al acțiunii SIF Moldova pe seama lichidității slabe care caracterizează în ultimul timp emitenții din categoria SIF.
Totuși, unul dintre motivele pentru care investitorii au depunctat SIF Moldova - ca și în cazul SIF Banat Crișana săptămâna trecută - ar putea fi schema remunerativă mult prea generoasă pentru administratorii, directorii și angajații societății. Potrivit convocatorului, peste 10 milioane de titluri proprii ar urma să fie răscumpărate de SIF Moldova spre a fi acordate ulterior, cu titlu gratuit pentru insideri.