Subscrierile pe tranșa de retail de aproape 1 miliard de euro în oferta Digi stârnesc nedumerire în piață. „S-a creat o psihoză”, spune un investitor experimentat

Subscrierile pe tranșa de retail de aproape 1 miliard de euro în oferta Digi stârnesc nedumerire în piață. „S-a creat o psihoză”, spune un investitor experimentat

Sursa: Kts / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 mai 2017

La BVB am consemnat o nouă zi modestă, cu un rulaj al pieței de acțiuni mai mic de 20 milioane lei, reflectând realitatea unei piețe sărăcăcioase de capital. Prin contrast, oferta Digi a cumulat un nivel de suprasubscriere de 4,25 miliarde lei, în condițiile unui nivel ridicat al subscrierilor cu pixul. Interesul pare disproporționat față de interesul față de alte oportunități de câștig. „Mi s-a părut o lăcomie fără margini”, spune un investitor.

Sub raportul evoluțiilor cotațiilor, sesiunea de tranzacționare a fost pozitivă la Bursa de Valori București. Indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,22%, până la nivelul de 8.315,70 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,26%.

Urmărește-ne și pe Google News

Este o dinamică, însă, slabă față de avansul furibund al burselor din regiune: +1,66% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +2,03% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,50% pentru indicele PX de la Praga. Climatul este general favorabil în Europa unde, de asemenea, a fost „verde” pe linie: +0,19% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,57% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,28% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,43% pentru indicele DAX de la Frankfurt.

Donald Trump, un băiat de trilioane de dolari CITEȘTE ȘI Donald Trump, un băiat de trilioane de dolari

Slăbiciunea bursei de la București s-a văzut, însă, mai ales la nivelul volumelor, rulajul pieței de acțiuni fiind de 19,26 milioane lei (4,23 milioane euro). Este o reflectare a ceea ce știm despre posibilitățile limitate ale pieței de capital românești și care vine în deplin contrast cu dimnsiunea pe care o are pe tranșa de retail oferta Digi Communications (DIGI).

Ordinele strânse pe acest segment sunt pentru 75,93 milioane titluri, cu o valoare a plasamentelor de 4,25 miliarde lei (933,92 milioane euro). Este un ușor recul de aproximativ 20 milioane lei față de ziua precedentă, în contextul în care prospectul operațiunii de piață a fost modificat și acum dă posibilitatea de retragere a ordinelor. Măsura a fost aprobată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în contextul în care Direcția Națională Anticorupție (DNA) a inițiat urmărirea penală într-un caz de dare de mită și spălare de bani în care este implicat și numele operatorului telecom RCS&RDS.

„Mi se pare prostie din partea investitorilor”

Interesul pentru acest emitent, unde s-au concentrat numai pe tranșa de retail ordine reprezentând peste 1% din masa monetară în sens larg M3 și echivalentul a aproape 8% din întreg numerarul în circulație, stârnește nedumeriri investitorilor cu experiență contactați de Profit.ro.

Florin este prezent de aproape 20 de ani pe piața noastră și nu înțelege „cum poți să năvălești așa” pentru a cumpăra acțiuni. „Mi s-a părut o lăcomie fără margini.” Dă exemplul unui prieten al său care nu are treabă cu bursa și care l-a sunat că a subscris în oferta Digi. A revenit ulterior cu un telefon și i-a zis că merge să subscrie din nou pentru că nu a prins din prima oră la tranșa garantată. Este convins că va obține un câștig de 7%, diferența dintre prețul pe tranșa de retail și cea a instituționalilor, deși nu înțelege că acel randament nu este clar că va fi obținut.

Aparent, omul care „saltă mulți bani ca salariu”, undeva la 6.000 de euro, nu ar avea de ce să se zbată să facă un plasament care la rata de suprasubscriere prognozată nu i-ar aduce mai mult de 300 de euro în două săptămâni. Este motivul pentru care Florin nici nu a subscris. „Mi se pare prea mare bătaie de cap.” Consideră că rata de alocare nu va fi satisfăcătoare având în vedere că din nou a apărut fenomenul subscrierilor „cu pixul”, cele în baza scrisorilor de garanție bancară. „Iar au comis-o băncile”, ne zice.

Au tendința să se bulucească

Ultimul caz care a nemulțumit masiv investitorii de retail a fost cel din noiembrie 2013 de la oferta publică primară a Romgaz Mediaș (SNG), care a a avut o rată de suprasubscriere de 30 de ori. Experiența de atunci și cea de acum îi spune lui Florin că investitorii au tendința „să se bulucească”. Spre exemplu, dacă în oferta de acum, acțiunile Romgaz au putut fi achiziționate la prețul de 28,50 lei/acțiune. Astăzi, acestea sunt disponibile la un preț comparabil. Titlurile producătorului de gaze naturale s-au apreciat cu 1,12%, până la prețul de 31,50 lei/acțiune, pe primul rulaj al zilei, de 7,33 milioane lei.

Dacă avem în vedere plata așteptată a dividendului de 2,49 lei/acțiune, vedem că prețul acțiunilor Romgaz este foarte aproape de cel al ofertei publice, însă acum nu mai există același interes pentru a le cumpăra la liber din piață. Prin contrast, acum investitorii aglomerează oferta Digi.

Florin nu acuză nici emitentul și nici intermediarii că manipulează oferta și simulează un interes mare: „Mie personal mi se pare prostie din partea investitorilor care s-au dus”, ne spune. În opinia sa, interesul este disproporționat între a realiza un plasament pe noul emitent și posibilitatea de a cumpăra din piața secundară de la BVB acțiuni care au randamente ale dividendului de 6-10%. Decizia de a aglomera oferta Digi nu pare, din această perspectivă una pe deplin rațională. „Cred că s-a creat nițică psihoză”, conchide investitorul.

De ce nu Transgaz?

Cât de îndreptățită este această critică? Cifrele o susțin, dacă ne uităm la Transgaz (TGN). Astăzi, titlurile transportatorului de gaze naturale au crescut cu 1,12%, pe transferuri de 2,50 milioane lei, până la prețul de 395,00 lei/acțiune. La acest nivel, dividendul brut de 46,33 lei/acțiune distribuit de societate oferă un randament net de 11,14%. Potrivit platformei de tranzacționare a IFB Finwest, pe primele niveluri de cotare erau acțiuni oferite la vânzare în valoare de peste 1 milion de euro, fără vreo concurență din partea altor investitori ca în cazul ofertei Digi.

Interesul la cumpărare este, însă, în piața secundară, firav. Banca Transilvania (TLV) abia a adunat al 2-lea rulaj al zilei, cu un nivel de 2,52 milioane lei al schimburilor. Cotația a staționat pe nivelul de preț de 2,7650 lei/acțiune. Tot din sectorul financiar, titlurile Fondului Proprietatea (FP) s-au aperciat cu 0,33%, până la prețul de 0,9000 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,72 milioane lei, o dinamică apropiată de cea a indicelui fondurilor închise, BET-FI, care s-a apreciat cu 0,32%, până la nivelul de 31.830,90 puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
fondul proprietatea
asf
digi communications
romgaz
transgaz
rcs&rds