După un impuls pozitiv care a adus indicele BET de la BVB pe maxime ale ultimelor 6 luni, piața s-a repliat, din nou, în corelare cu o tendință de vânzare pe bursele dezvoltate.
Indicii principali de la New York Stock Exchange coborau cu aproximativ 1% la jumătatea sesiunii, mișcarea descendentă fiind imprimată de comentarii ale președintelui Rezervei Federale Americane, Jerome Powell, potrivit cărora banca centrală a SUA ar putea ține ratele de dobândă sus pentru o etapă extinsă de timp.
Impulsul de vânzare s-a resimțit și la Bursa de Valori București, unde închiderea a fost, de asemenea, negativă. Cauza principală, ca și în multe alte cazuri, nu este o precipitare a investitorilor în a arunca în piață cu pachete de acțiuni mai consistente, cât apetitul slab la cumpărare. Acesta este trădat de rulajul de numai 27,91 milioane lei (5,26 milioane euro) de pe segmentul acțiuni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cea mai tranzacționată acțiune, cu schimburi însumând 7,31 milioane lei, cea a OMV Petrom (SNP), totuși, nu a închis „pe roșu”. Cotația a staționat la prețul de 0,4840 lei/acțiune, care conferă companiei petroliere o capitalizare bursieră de 31,16 miliarde lei (6,33 miliarde euro). Cu o zi înainte în piață a ajuns știrea Profit.ro potrivit căreia acționarul majoritar, grupul austriac OMV, vizează scoaterea la vânzare a activelor (explorare și producție) din regiunea Asia-Pacific.
Celelalte acțiuni cu lichiditate decentă din zona de energie de la BVB au avut închideri sub referință: -1,29%, până la prețul de 41,95 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), ce au întrunit o activitate de 1,73 milioane lei, -1,02%, până la prețul de 48,45 lei/acțiune, pentru titlurile Nucleraelectrica (SNN), ce au adunat transferuri de 1,30 milioane lei și -2,00%, până la prețul de 9,30 lei/acțiune, pentru titlurile Electrica (EL), ce au cumulat tranzacții de 1,20 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Arctic Stream își majorează cu peste 50% afacerile și profitul net. Contracte importante și pentru anul 2023Tendința de depreciere a fost și pe sectorul bancar, cu un declin de 0,93%, până la prețul de 19,22 lei/acțiune, a titlurilor Băncii Transilvania (TLV), care au consemnat cel de-al 2-lea rulaj al zilei, de 4,93 milioane lei, un recul de 0,77% al titlurilor grupului bancar austriac Erste (EBS), care a însumat volume echivalente cu 1,53 milioane lei, și o scădere de 1,07%, până la prețul de 13,00 lei/acțiune, a titlurilor BRD Groupe Société Générale (BRD), care au depășit cu puțin reperul unor schimburi de 1 milion de lei.
Același prag a mai fost depășit doar de titlurile Fondul Proprietatea (FP), care, pe contrasens față de restul pieței, au avansat cu 0,24%, până la prețul de 2,1150 lei/acțiune. Acestea sunt susținute de oferta de răscumpărare derulată de emitent la prețul de 2,1900 lei/acțiune pentru un număr de 225,00 milioane acțiuni proprii, reprezentând 3,61% din capitalul social și care este programată să se încheie pe data de 18 martie.
CITEȘTE ȘI AROBS Transilvania și-a majorat substanțial afacerile în 2022. Explozie a datoriilorLa nivelul indicilor, tabloul de la BVB a fost integral în nuanțe de „roșu”: -0,42% pentru indicele compozit BE-XT, -0,23% pentru indicele financiar BET-FI care s-a stabilizat la nivelul de 50.807,17 de puncte, -0,59% pentru indicele energetic BET-NG și -0,40% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 12.432,08 de puncte, suferă o respingere după ce în sesiunea precedentă a atins noi maxime ale ultimelor 6 luni, așa cum se vede pe graficul atașat.