Sesiune de ezitare la bursă

Sesiune de ezitare la bursă

Sursa foto: BVB

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 nov 2022

La capătul etapei de raportări financiare, investitorii de la BVB au arătat nehotărâre, ceea ce se întrevede atât din deviațiile modeste ale indicilor, cât și de închiderile divergente ale celor mai tranzacționate acțiuni.

Piețele principale de acțiuni ale lumii s-au oprit pe culmile pe care cotațiile au fost duse de raliul recent. Pe de altă parte, acesta nu a fost amendat nici măcar de momentele de tensiune de la granița dintre Polonia și Ucraina. Dincolo de reacția emoțională de la finalul sesiunii de marți de la New York Stock Exchange la știrea că rachete prezumtiv aparținând Rusiei au ajuns în teritoriul polonez, investitorii nu au precipitat marcări de profit care să aducă niște corecții majore.

Urmărește-ne și pe Google News

La momentul de cumpănă de pe bursele dezvoltate, piața românească de capital a avut o reacție similară, în care indecizia investitorilor a marcat oscilații neconcludente ale cotațiilor. Simptomatic pentru lipsa de direcție a pieței, cele mai tranzacționate titluri, cu schimburi însumând 10,76 milioane lei, cele ale Băncii Transilvania (TLV), au staționat la prețul de 20,00 lei/acțiune, prag psihologic ce a fost câștigat pe un raliu consistent și care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 14,15 miliarde lei (2,87 miliarde euro).

OIl Terminal merge pe motorină: profit net majorat cu 50% în primele 3 trimestre CITEȘTE ȘI OIl Terminal merge pe motorină: profit net majorat cu 50% în primele 3 trimestre

Stagnarea s-a resimțit la nivelul indicilor care au avut deprecieri ușoare: -0,17% pentru indicele compozit BET-XT, -0,29% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 48.674,00 puncte, -0,16% pentru indicele energetic BET-NG și -0,04% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 11.651,83 de puncte a rupt secvența de 8 sesiuni pozitive evidențiată de lumănările verzi de pe graficul de mai jos.

Sesiune de ezitare la bursă

Ședința nu a fost, însă, nici pe departe atât de anostă pe cât o arată relativa nemișcare a indicilor. Rulajul de 41,81 milioane lei (8,49 milioane euro) a fost peste media perioadei și unele acțiuni au avut deviații mai mari față de nivelurile de referință. Spre exemplu, titlurile Electrica (EL) au avut un salt de 7,32%, până la prețul de 7,62 lei/acțiune, pe transferuri de 5,17 milioane lei, reacție la raportarea financiară în care distribuitorul de energie electrică a afișat un câștig net la 9 luni de 533,7 milioane lei, însă rezultat în primul rând din trecerea în bilanț la capitolul „alte venituri” a unor subvenții de 2,06 miliarde lei pe care compania le are de încasat de la Ministerul Energiei în baza deciziilor guvernamentale cu privire la plafonarea prețurilor.

Șantierul Naval Orșova păstrează reperul unor pierderi de 2 milioane lei consemnat și la jumătatea anului. Compania are, însă, contracte consistente pentru livrări în nordul continentului CITEȘTE ȘI Șantierul Naval Orșova păstrează reperul unor pierderi de 2 milioane lei consemnat și la jumătatea anului. Compania are, însă, contracte consistente pentru livrări în nordul continentului

Tot pe o tendință pozitivă, +1,05%, până la prețul de 1,9160 lei/acțiune, s-au aflat și titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au însumat tranzacții de 4,01 milioane lei la o zi după votul din AGA în favoarea vânzăriie exclusiv la Bursa de Valori București a întregului pachet reprezentând 19,94% din acțiunile Hidroelectrica și care este prins în activul net al Fondului cu o valoare de 2,45 miliarde dolari.

Pe segmentul de energie au fost o serie de acțiuni cu închidere „roșie”: -1,10%, până la prețul de 0,4480 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), care au întrunit a 2-a activitate a zilei, de 5,53 milioane lei, -0,49%, până la prețul de 40,40 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au cumulat volume echivalente cu 1,66 milioane lei, și -2,38%, până la prețul de 20,50 lei/acțiune, pentru titlurile Transelectrica (TEL), care s-au însumat schimburi cu puțin sub pragul de 1 milion  de lei.

În sectorul bancar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au staționat la prețul de 13,34 lei/acțiune, pe transferuri de 3,63 milioane lei, și titlurile grupului austriac Erste (EBS) au pierdut 0,35%, pe un rulaj de 1,85 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transelectrica