Ședință de corecții la BVB indusă de vânzările din piețele externe. Volumele mici rămân o constantă

Ședință de corecții la BVB indusă de vânzările din piețele externe. Volumele mici rămân o constantă

Sursa foto: Sinisa Botas / dreamstime.com

scris 6 mai 2019

Indicii principali de la Bursa de Valiori București au pierdut 3 sferturi de procent într-un context de aversiune la risc al investitorilor de pe piețele mari alimentate de perspectiva escaladării războiului tarifar dintre SUA și China. Jucătorii activi în piața locală nu s-au precipitat cu ordine de vânzare, însă prețul a fost plătit prin lichiditatea mică.

Bursa românească s-a clătinat de pe maximele anului la o undă de șoc din piețele financiare internaționale indusă de declarații ale președintelui american Donald Trump. Un mesaj pe Twitter al acestuia conform cărora SUA ar fi dispusă să ridice tarifele în relația comercială cu China până la 25% a prăbușit cu 400-500 de puncte contractele futures pentru indicele Dow Jones Average Industrial încă din sesiunea asiatică.

Urmărește-ne și pe Google News

Încă de la debut, cotațiile de la Bursa de Valori București au fost în general pe o tendință negativă. Tendința a fost de depreciere pe parcursul întregii ședințe, deși în piețele mari mișcarea a fost de atenuare pe măsură ce investitorii au început să se gândească în ce măsură declarațiile lui Trump nu reprezintă o asumare maximală într-o tactică de negociere în prefigurarea unei întâlniri programate pentru vineri – dar acum sub semnul întrebării – cu o delegație chineză condusă de vicepremierul Liu He.

Vești din Olanda pentru acționarii Digi CITEȘTE ȘI Vești din Olanda pentru acționarii Digi

În Europa, tabloul a fost pe linie „roșu”, factor de influență pentru ce s-a întâmplat la București: -1,13% indicele Euro Stoxx 50, -1,18% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,01% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -1,25% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,55% pentru indicele BUX de la Budapesta și -1,38% pentru indicele PX de la Praga.

La BVB, indicele compozit BET Plus a pierdut 0,74%, iar indicele reprezentativ BET a avut o dinamică similară, închizând la nivelul de 8.380,61 de puncte. Sub aspect tehnic, impactul sesiunii de astăzi nu este important, indicele acțiunilor lichide păstrând secvența cu maxime și minime din ce în ce mai ridicate conform teoriei lui Dow. Cotația a trecut însă sub 2 indicatori relevanți în ceea ce privește tendința pe termen scurt, respectiv media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) și media mobilă simplă (SMA8), așa cum se vede pe graficul atașat.

Ședință de corecții la BVB indusă de vânzările din piețele externe. Volumele mici rămân o constantă

Piața nu a luat, totuși, cu totul direcția de scădere. În top 3 tranzacționare, o acțiune a închis în staționare, un titlu s-a depreciat, iar un simbol a închis peste nivelul de referință. Indicii au fost puternic influențați de declinul de 2,05% al titlurilor Fondul Proprietatea (FP), care s-au stabilizat la prețul de 0,9540 lei/acțiune, pe transferuri de 2,20 milioane lei. Este mișcarea care a tras în jos și indicele financiar BET-FI care a subperformat pieței, cu un recul de 1,45%, până la nivelul de 35.890,89 de puncte. Fondul a comnicat astăzi că în săptămâna de tranzacționare scurtată precedentă a achiziținat de la BVB un număr de 2,53 milioane acțiuni proprii, pentru care a plătit 2,47 milioane lei, în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari.

Fost ministru de Finanțe intră în CA la BRD. Acționarii băncii votează pentru dividendul cu randament net de 11 ori mai mare dobânzile plătite la dobânzi clienților băncii CITEȘTE ȘI Fost ministru de Finanțe intră în CA la BRD. Acționarii băncii votează pentru dividendul cu randament net de 11 ori mai mare dobânzile plătite la dobânzi clienților băncii

Bursa românească a avut o vedetă neobișnuită. Pe fondul unui reflux al lichidității reflectat de un rulaj de numai 21,10 milioane lei (4,44 milioane euro) al pieței de acțiuni, la mai puțin de jumătate față de valoarea medie zilnică de tranzacționare de anul trecut, titlurile Sphera Franchise Group (SFG) au adunat cele mai multe schimburi de la BVB, echivalentul a 4,29 milioane lei. Titlurile operatorului lanțurilor de alimentație publică Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, KFC și Taco Bell au staționat la prețul de 17,95 lei/acțiune, nivel cu peste o treime sub prețul de 29,00 lei/acțiune al ofertei publice de listare derulată în noiembrie 2017.

Acțiunile care dau direcția bursei, cele ale băncilor, au avut o zi negativă. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 0,92%, până la prețul de 2,1550 lei/acțiune, pe volume echivalente cuu 3,30 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au pierdut 0,305, până la prețul de 13,44 lei/acțiune, pe transferuri de 2,28 milioane lei.

Cocktail servit la SIF Moldova CITEȘTE ȘI Cocktail servit la SIF Moldova

Acțiunile bancare au condus raliul de la BVB început în februarie și care a dus indicele BET la început de mai pe repere superioare celei care au premers promovării așa-numitei „taxe pe lăcomie” în decembrie. Daniela Vasile, manager de investiții la Certinvest, spune că societatea de administrare a activelor financiare a mărit expunerile pentru fondurile de investiții ale sale pe măsură ce se prefigura că taxa pe activele bancare nu se va aplica în varianta-șoc prevăzută inițial.

Reacția a fost moderată și din partea clienților. „Am avut intrări nete pe toate fondurile de acțiuni – spune Vasile de la Certinvest, – dovadă că investitorii nu s-au panicat și au considerat că acele corecții reprezintă o oportunitate de a cumpăra mai ieftin.”

Nici de la BRD Asset Management retragerile nu au fost mari, spune directorul de investiții Mihai Combei. Cifrele agregate arată, însă, o continuare a tendinței negative – chiar dacă atenuată – a industriei fondurilor de investiții. În primul trimestru al acestui an ieșirie nete au fost de aproximativ 539 milioane lei. Activele nete de 21,53 milioarde lei ale fondurilor deschise de investiți au suferit un declin de 0,2% față de T4 2018, conform datelor furnizate de Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF).

În sesiunea de astăzi, sectorul energetic de la BVB a supraperformat pieței, cu un declin de 0,33% al indicelui BET-NG. Acesta a fost tras în sus de creșterea cu 0,92%, până la prețul de 0,3850 lei/acțiune, al titlurilor OMV Petrom (SNP), pe al 3-lea rulaj al zilei, de 2,62 milioane lei. La același capitol, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au coborât cu 0,59%, până la prețul de 33,60 lei/acțiune, pe tranzacții de aproximativ 943.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz. certinvest