Schimburi mari de pachete de acțiuni la BVB. Tranzacții de peste 12 milioane euro cu titluri SIF

Schimburi mari de pachete de acțiuni la BVB. Tranzacții de peste 12 milioane euro cu titluri SIF
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 aug 2017

Rulajul pieței de acțiuni de la Bursa de Valori București s-a apropiat astăzi de 25 milioane de lei, cele mai mari transferuri realizându-se pe piața deal, în special cu acțiuni SIF. Volume consistente s-au realizat și pe titlurile Băncii Transilvania și ale Electrica.

Sesiunea de tranzacționare de la Bursa de Valori București a debutat astăzi modest. Abia mult după orele prânzului pe 2 emitenți s-a depășit o valoare a schimburilor de 1 milion de lei. În a doua parte a orarului de la BVB, însă, activitatea de tranzacționare s-a intensificat, apărând schimburi cu pachete mai mari, multe dintre acestea realizate în piața deal.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe segmentul deal au fost tranzacții speciale cu 50,00 milioane acțiuni SIF Moldova (SIF2), valoarea acestora ridicându-se la 51,50 milioane de lei. De asemenea, pe titlurile SIF Banat Crișana (SIF1) a fost realizat un transfer de tip deal de 4,54 milioane de lei, la prețul de 2,00 lei/acțiune, cu 8,05% sub referința de ieri.

Sunt schimburi care au reprezentat mai mult de jumătate din rulajul de 112,72 milioane de lei (24,64 milioane de euro).

MedLife vrea să atragă de pe piață finanțări de peste 300 milioane lei CITEȘTE ȘI MedLife vrea să atragă de pe piață finanțări de peste 300 milioane lei

Și în piața reglementată au fost tranzacții consistente, primele 3 acțiuni din clasamentul tranzacțiilor însumând echivalentul a 35,33 milioane de lei. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au cumulat transferuri în valoare de 15,95 milioane de lei, într-o zi în care cotația a coborât cu 1,63%, până la prețul de 2,4200 lei/acțiune. Este deja un preț cu 5,10% sub ultimul maxim la închidere, de 2,5500 lei/acțiune, consemnat înaintea rezultatelor financiare semestriale, prin care instituția de credit a anunțat obținerea unui profit net de 496,06 milioane de lei, cu 8,25% peste cel realizat în primele șase luni ale anului precedent.

Pe acest emitent, în piața deal s-au mai realizat și tranzacții speciale în valoare de 3,34 milioane de lei, încheiate la prețul de 2,41 lei/acțiune, cu 2,03% sub referința de ieri.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD - Groupe Societe Generale (BRD), s-a apreciat cu 0,57%, până la prețul de 14,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 9,25 milioane de lei.

Romcarbon Buzău își diminuează profitul semestrial cu 22%, la 1,8 milioane lei CITEȘTE ȘI Romcarbon Buzău își diminuează profitul semestrial cu 22%, la 1,8 milioane lei

Al 2-lea rulaj al zilei pe segmentul regular, de 10,12 milioane de lei, l-au avut titlurile Electrica (EL), care s-au depreciat cu 1,52%, până la prețul de 13,00 lei/acțiune. Intraday afost atins chiar și un minim de 12,86 lei/acțiune. Reper cu 9,18% sub prețul de închidere de 14,16 lei/acțiune din sesiunea bursieră care a urmat anunțului potrivit căruia compania a încheiat o înțelegere pentru cumpărarea contra sumei de 752 milioane lei a pachetelor minoritare deținute de Fondul Proprietatea (FP) la subsidiarele sale.

Euforia de atunci a fost amendată drastic de piață, chiar dacă Ovidiu Șerdean, broker la agenția din Deva a IFB Finwest, vedea la acel moment acțiunile înscrise pentru o retestare a zonei maximelor istorice de 15,00 lei/acțiune. Pe acest emitent au fost realizate și în piața deal tranzacții speciale în valoare de 3,88 milioane de lei.

Transgaz, profit net semestrial de 400 milioane lei, cu 42% mai mare decât în perioada similară a anului trecut CITEȘTE ȘI Transgaz, profit net semestrial de 400 milioane lei, cu 42% mai mare decât în perioada similară a anului trecut

Faptul că primele 2 cele mai tranzacționate acțiuni au avut închideri „roșii” nu a fost întâmplător. Chiar dacă multe titluri au închis peste referință, tendința a fost preponderent descendentă, surprinsă de declinul de 0,48% al indicelui compozit BET Plus și de scăderea cu 0,50% a indicelui reprezentativ BET, până la nivelul de 8.292,20 puncte.

Este un parcurs pe contrasensul piețelor europene, care au avut închideri pozitive pe linie: 0,65% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,67% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,71% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,71% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,19% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,32% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,13% pentru indicele PX de la Praga.

AAGES Târgu Mureș, fondată de la începutul anilor ‘90 de 10 ingineri și cercetători, proaspăt venită pe bursă, anuță un profit net semestrial aproape dublu CITEȘTE ȘI AAGES Târgu Mureș, fondată de la începutul anilor ‘90 de 10 ingineri și cercetători, proaspăt venită pe bursă, anuță un profit net semestrial aproape dublu

O notă distinctă față de tendința de vânzare de astăzi au avut-o titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care s-au apreciat cu 1,18%, până la un nou maxim ex-dividend de 30,10 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,75 milioane de lei. Aceasta s-a răsfrânt favorabil și asupra indicelui energetic BET-NG, care a supraperformat mediei pieței, cu un recul de numai 0,38%, la fel ca și indicele financiar BET-FI, care a pierdut 0,28%, până la nivelul de 34.616,04 puncte. Cel mai important emitent din structura acestuia, Fondul Proprietatea (FP), a pierdut 0,11% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 0,8710 lei/acțiune într-o sesiune în care a cumulat transferuri în valoare de 1,65 milioane de lei.

Administratorul unic al Fondului, compania americană Franklin Templeton, a anunțat luni că a demarat o procedură competitivă pentru vânzarea unor dețineri reprezentând aproape 19% din activul net al FP. Procesul, care va fi coordonat de Ithuba Capital AG, ar urma să conducă la înstrăinarea participațiilor Fondului la E-Distribuție Muntenia SA (fosta ENEL Distribuție Muntenia SA), E-Distribuție Banat (fosta Enel Distribuție Banat SA), E-Distribuție Dobrogea (fosta Enel Distribuție Dobrogea SA), Enel Energie SA, Enel Energie Muntenia (toate denumite în mod colectiv “Enel România”), precum și la Engie Romania.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif moldova
sif banat crisana
electrica
banca transilvania
brd
romgaz
bvb
bursa