Scăderi și confuzie pe bursa de la București

Scăderi și confuzie pe bursa de la București

Sursa foto: Maximusnd / dreamstime.com

scris 12 mar 2020

Într-o zi cu prăbușiri ale cotațiilor pe piețele internaționale de acțiuni și cu accentuarea crizei guvernamentale acasă, pe bursa românească vânzările s-au exacerbat, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu peste 5%, sub reperul de 8.000 de puncte. Tonul vânzărilor a fost dat de acțiunile Băncii Transilvania, care au suferit o cădere de aproape 9%. Investitorii nu știu dacă aici este o capitulare a ultimilor pesmiști și bursa se va întoarce pe o tendință pozitivă sau dacă epidemia de coronavirus este factorul declanșator pentru o perioadă recesionară și stres financiar.

Pe parcursul zilei, indicii burselor mature ale lumii au afișat deprecieri cu peste 10%, iar sentimentul negativ s-a transferat și în România, unde investitorii au aruncat pachete de acțiuni în piață și într-un context în care tot mai multe cazuri de infectări cu coronavirus sunt raportate și pe plan local. La aceasta se adaugă și „aruncarea” mandatului de premier de către Florin Cîțu, cel care fusese desemnat de președintele Klaus Iohannis cu desemnarea noului guvern.

Urmărește-ne și pe Google News

Piața a fost negativă încă de la debut, când indicii pierdeau aproximativ 7%, iar, pe noile niveluri de prețuri, activitatea a sporit. Un raliu de final a mai ridicat cotațiile, iar indicele compozit BET Plus a închis cu un declin de 5,26%, în timp ce scăderea este de 5,15% pentru indicele reprezentativ BET, care a închis la nivelul de 7.950,02 puncte, în zona în care piața se afla cu un an în urmă, când nu trecuse încă de efectele promovării ordonanței de urgență cu prevederi drastice pentru mediul corporativ.

Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Scăderi și confuzie pe bursa de la București

 

Măsura zilei-șoc este dată de scăderea de 8,80% a titlurilor Băncii Transilvania (TLV), care au închis la prețul de 1,9700 lei/acțiune, o sesiune în care a cumulat schimburi de 30,00 milioane lei în piața reglementată, căruia ise adaugă un transfer special din piața deal, în valoare de 1,45 milioane. Tot pe segmentul deal au fost schimbate acțiuni ale operatorului de piață Bursa de Valori București (BVB) în valoare de 2,48 miloane lei, interesul pentru emitent fiind în creștere pentru că tranzacțiile procesate ar urma să mărească substanțial veniturile. Spre exemplu, astăzi, rulajul pieței de acțiuni a fost de 113,49 milioane lei, la valori mai mult decât duble decât cele din ultimii 3 ani.

O evoluție ceva mai atenuată, -2,38%, au avut-o titlurile Fondul Proprietatea (FP) care au închis la prețul de 1,2300 lei/acțiune, pe volume echvivalente cu 20,67 milioane lei, cu o zi înaintea închiderii ofertei publice de răscumpărare derulată de emitent pentru un număr de 200,00 milioane acțiuni proprii, reprezentând 2,62% din capitalul social, la un preț superior celui din piață, de 1,3900 lei/acțiune.Acesta este contextul în care indicele financiar BET-FI a supraperformat pieței, cu un declin de 3,37%, până la nivelul de 40.759,37 puncte.

Fondurile de pensii NN au depășit reperul de 10% din acțiunile Fondul Proprietatea, valoarea deținerii fiind de aproximativ 200 milioane dolari CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii NN au depășit reperul de 10% din acțiunile Fondul Proprietatea, valoarea deținerii fiind de aproximativ 200 milioane dolari

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a coborât cu 5,37%, puțin peste linia pieței, într-o zi în care cotația internațională a țițeiului de tip Brent și-a reluat scăderile, ajungând în zona de 33 dolari/baril. Impactul s-a resimțit asupra titlurilor OMV Petrom (SNP) care au consemnat o npuă zi de scădere, -2,80%, închizând la prețul de 0,2950 lei/acțiune, o sesiune în care a cumulat schimburi de 10,93 milioane lei.

Investitorii nu știu cum să interpreteze actualul moment. Atât investitori instituționali, cât și individuali au afirmat în multiple discuții cu Profit.ro că nu știu cum să interpreteze momentul actualul și vânzprile din piață. Este o lichidare masivă pe o panică de moment legat de coronavirus, iar în câteva luni, temdința pozitivă se reia sau epidemia va trage decisiv economiile în recesiune și este începutul crizei despre care deja de 3 ani observatorii din piață se întreabă când va începe.

La același capitol energetic, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au suferit un recul de 4,83%, până la prețul de 28,60 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al pieței, de 12,48 milioane lei, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) au căzut cu 7,32%, până la prețul de 11,40 lei/acțiune, pe transferuri de 5,99 milioane lei. Și-au continuat picajul titlurile Transgaz (TGN), -9,20%, până la prețul de 227,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,72 milioane lei și titlurile Electrica (EL), care au scăzut cu 5,35%, până la minimul istoric de 8,50 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,66 milioane lei.

Titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au coborât cu 0,51%, până la prețul de 15,52 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,41 milioane lei. Tot la capitolul financiar, pe tranzacții de până la un milion și jumătate de lei, titlurile SIF au avut o zi negativă, departe de a fi subiectul unor elanuri de cumpărări antrenate de perspectiva ridicării pragurilor de deținere: -6,98% pentru acțiunile SIF Oltenia (SIF5), -4,76% pentru acțiunile SIF Moldova (SIF2), -2,08% pentru acțiunile SIF Banat Crișana (SIF1), în ultimul cazuri fiind deja acordat un vot pentru ridicarea limitării la 5% a participaților.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transgaz