Bursa din Tokyo: Nikkei se prăbușește cu 12,4% la închidere, cea mai mare scădere în puncte din istoria sa
Bursa de la Tokyo s-a prăbușit luni pe fondul îngrijorărilor profunde legate de economia SUA și al aprecierii yenului, indicele Nikkei suferind cea mai mare scădere (în puncte) din istoria sa, potrivit agenției AFP.
Bursa din Tokyo: Nikkei se prăbușește cu 12,4% la închidere, cea mai mare scădere în puncte din istoria sa, arată G4media.
Indicele extins Topix a căzut cu 12,23%, la 2.227,15 puncte.
Bursele din Seul și din Taiwan pierdeau peste 8% în tranzacții.
Yenul continuă să întărească, ceea ce îi afectează pe speculatori și alimentează vânzările de acțiuni, scrie The Guardian.
Yenul a atins cel mai înalt nivel față de dolar din acest an (142,3). Săptămâna trecută se tranzacționa la circa 154 yeni pentru un dolar înainte ca Banca Japoniei să surprindă piețe majorând, miercuri, dobânzile de referință, arată Hotnews.
CITEȘTE ȘI Acțiunile OMV Petrom și Fondul Proprietatea salvează parțial lichiditatea de la BVBAcest lucru a afectat așa numitul „carry-trade”, în care un investitor se împrumută într-o valută cu dobânzi mici, precum yenul, și reinvestește banii în altă valută sau activ cu randamente mari.
Îngrijorările de pe burse au afectat și cotațiile petrolului.
VEZI AICI ȘI Toate bursele majore și aproape toate sectoarele - în roșu, temeri de recesiune
Prețul sortimentului Brent, referință internațională, a scăzut cu 1,1%, până la 75,91 dolari pe baril, cel mai redus nivel de după luna ianuarie.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Inedit: Acțiunile One United Properties – pe primul loc în topul tranzacțiilorScădere majoră pe bursele asiatice, în siajul corecției de pe piața americană. Companiile japoneze înregistrează o reducere cu -7% a cotațiilor acțiunilor, iar valul de corecții este de așteptat să lovească și bursele europene.
Acțiunile japoneze s-au prăbușit cu un -7,3% al indicelui Topix, în timp ce Nikkei 225, care reflectă o medie a celor mai performante companii japoneze, a înregistrat o scădere de -5,9%. Piețele din Coreea de Sud, Australia și Taiwan înregistrează și ele, luni dimineața, corecții cuprinse între -3% și -6%, arată Biziday.
CITEȘTE ȘI Noua gamă de mașini electrice dezvoltată de Audi în China, pentru piața chineză, nu va avea sigla sa cu patru inele - surseDeși în cazul Japoniei vânzarea masivă de acțiuni este pusă în legătură și cu aprecierea yenului (cu +9%, de la începutul anului), toate aceste corecții au legătură cu datele economiei americane, anunțate vineri, care sugerează că amânarea scăderii dobânzilor de către Fed riscă readucerea recesiunii în SUA.
Financial Times arată că vânzarea masivă de acțiuni (sell-off) este probabil să continue în Europa și în SUA.
Rezervele federale americane (Fed) au decis săptămâna trecută să mențină dobânda de referință, dar vineri datele din economie au arătat o încetinire a creării de noi locuri de muncă ce sugerează că economia americană riscă o stagnare sau chiar o recesiune. Acest lucru a provocat o corecție puternică pe piețele americane, singurele care mai erau deschise vineri seara. Indicele Nasdaq Composite, care cuprinde cele mai importante companii tehnologice, a încheiat săptămâna la -3,4%, iar sâmbătă Warren Buffett a dezvăluit că și-a vândut deja jumătate din participația la Apple.