Indicii principali de la Bursa de Valori București au câștigat peste 1 procent și au depășit nivelurile la care au apărut vânzătorii la finalul lunii iulie, creând o mișcare de respingere. Chiar dacă încă nu avem confirmări că piața se înscrie pe o traiectorie către noi maxime, sesiunea de azi marchează un punct de inflexiune care sugerează că mișcarea de revenire, conform celui mai probabil scenariu, va dura mai mult și va căpăta în complexitate.
Debut pozitiv de săptămână la Bursa de Valori București, cu avans important al indicilor și aprecieri chiar și de peste 2% pentru acțiuni lichide. Tendința favorabilă nu a fost susținută, însă, de volume, rulajul pieței de acțiuni fiind de 19,46 milioane lei (4,21 milioane euro), abia la jumătatea valorii medie de tranzacționare zilnice a anului trecut de 42,95 milioane lei (9,40 milioane euro).
Indicele compozit BET Plus a câștigat cu 1,16%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 1,22%, până la nivelul de 8.187,05 puncte. Este un avans încă mai mare decât simpla amplitudine a aprecierii întrucât mișcarea de astăzi are conotații din punct de vedere tehnice. Așa cum se vede pe grafcul atașat, indicele BET a forțat trecerea peste zona de 8.100 de puncte de unde a apărut reacția de respingere de la finele lunii iulie, cu implicații pozitive pentru parcursul ulterior al pieței.
De asemenea, indicele BET a depășit și media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), cele 2 medii mobile dând în ultimele săptămâni așa-numitul semnal negativ al „intersecției morții”. Profit.ro indica la sfârșitul lunii trecute, după depășirea mediei mobile exponențială de 21 de zile (EMA21) drept cel mai probabil scenariu o continuare a mișcării de revenire pe os structură ceva mai compexă. Aceleași premise le creează și impulsul ascedent de astăzi, chiar dacă mai este nevoie de confirmări pentru a se vedea dacă piața se înscrie pe un parcurs înapoi către maximele post-criză.
Peste jumătate din activitatea de tranzacționare de astăzi a fost asigurată de acțiunile bancare lichide, cele 2 titluri deținând și ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România, urmărit de investitorii instituționali nerezidenți.
Pe primul loc în clasamentul transferurilor, cu o valoare a schimburilor de 7,17 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 0,66%, până la prețul de 2,3050 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 11,09 miliarde lei (2,40 miliarde euro).
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 2,20%, până la prețul de 13,94 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,42 milioane lei.
„Verde” și pe segmentul energetic
Au supraperformat pieței, cu un avans al indicelui sectorial BET-NG de 1,49%, acțiunile cu profil energetic. Cele mai lichide dintre acestea, cele ale Romgaz Mediaș (SNG), au crescut cu 2,05%, până la prețul de 32,40 lei/acțiune, pe fondul unor tranzacții de 2,71 milioane lei. Au mai depășit o valoare a schimburilor de 1 milion de lei titlurile OMV Petrom (SNP), care au urcat cu 1,70%, până la prețul de 0,3290 lei/acțiune. Și au continuat parcursul de revenire din minime titlurile Electrica (EL), cu un avans de 1,79%, al cotației, până la nivelul de 10,30 lei/acțiune.
Bursa în ansamblul ei a fost mai degrabă conectată piețelor de acțiuni din regiune decât principalilor indici europeni care au avut închideri neconcludente, așa cum o indică și tabloul Bloomberg: +0,03% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,06% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,03% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,14% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,39% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,36% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,15% pentru indicele PX de la Praga.
„Roșu” pentru SIF-uri, creștere de 15% pentru acțiunile Oltchim
La București, pe contrasens față de restul pieței s-au aflat acțiunile fondurilor închise de investiții, ale căror indice financiar BET-FI a coborât cu 0,13%, până la nivelul de 37.940,95 de puncte.
Totuși, cel mai important emitent din structura sa, cel al Fondului Proprietatea (FP) a câștigat 0,91% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind de 0,8900 lei/acțiune, într-o sesiune în care a adunat schimburi de 1,30 milioane lei. Fondul a anunțat astăzi că săptămâna trecută a achiziționat 1,58 milioane acțiuni proprii, pentru care a plătit 1,38 milioane lei, în cadrul programului de răscumpărări aprobat de acționari.
Pe transferuri depășind cu puțin 200.000 de lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, titlurile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) au crescut în limita plafonului de aproape 15%, până la prețul de 0,3740 lei/acțiune, cel mai ridicat nivel al ultimelor 9 luni.