În contextul unor volume foarte bune, indicii principali de la Bursa de Valori București au câștigat încă un procent în continuarea unei secvențe de revenire foarte puternică. Elanul a fost alimentat de acțiunile bancare într-o zi în care Kelemen Hunor, liderul UDMR, formațiune politică ce ar urma să aibă un rol foarte important în votul pentru bugetul României, a declarat că așa-numita taxă pe lăcomie ar trebui să fie percepută abia din anul 2020.
Bursa românească este deja la a 4-a sesiune consecutivă de aprecieri într-o mișcare de revenire robustă care deja s-a distanțat cu aproximativ 8,5% față de minime. Este un impuls care astăzi a sfidat și un moment de aversiune la risc din piețele financiare internaționale. În Europa, astăzi indicii principali și regionali au avut închideri negative: -1,93% pentru indicele Euro Stoxx 50, -1,11% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -1,84% pentru indicele CAC40 de la Paris, -2,67% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -1,78% pentru indicele WIG de la Varșovia, -1,04% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,20% pentru indicele PX de la Praga.
Într-adevăr, ricoșeul puternic al acțiunilor românești are un resort intern. După cum indicii locali au fost readuși în ianuarie la minimele ultimilor 3 ani de vânzările agresive pe acțiunile bancare, acum tot aceste titluri sunt cele care constituie motorul aprecierilor.
În piață tot mai mulți investitori includ în prețuri faptul că taxa pe activele financiare ale băncilor, cea care a preciptat picajul de la cumpăna dintre ani nu va fi percepută, așa cum o spune și proiectul de buget pentru anul 2019 unde nu sunt prevăzute încasări pe acest segment.
CITEȘTE ȘI OMV Petrom estimează că ordonanța "anti-lăcomie" îi va mânca circa 50 milioane euro din profitNoi informații au venit astăzi în conturarea acestei viziuni. Astfel, liderul UDMR Kelemen Hunor, cu influență asupra politicilor arcului guvernamental, a declarat pentru un post de televiziune în limba maghiară că taxa pe activele bancare ar trebui să fie aplicată abia din anul 2020. Afirmația are greutate având în vedere că plecările recente ale unor parlamentari ai majorității indică faptul că aceasta are nevoie de voturile formațiunii reprezentative a minorității maghiare pentru trecerea legii bugetului.
Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 1,07%, până la prețul de 1,8900 lei/acțiune, pe tranzacții de 51,20 milioane lei în piața reglementată, însă pe parcursul sesiunii cotația a fost și cu peste 3% peste referință. De asemenea, în piața deal, au fost efectuate transferuri speciale cu 5,61 milioane de acțiuni ale băncii. Schimburile s-au realizat la prețul de 1,9240 lei/acțiune, cu 2,89% peste referință, ceea ce ridică valoarea acestora la 10,81 milioane lei.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 3,30%, până la prețul de 11,88 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 37,80 milioane lei, în timp ce în piața deal a fost realizată o tranzacție cu 100.000 de acțiuni BRD, a cărei valoare s-a situat la 1,19 milioane lei.
Sunt volume bune, care dau credibilitate mișcării. De altfel, activitatea de tranzacționare de 101,00 milioane lei pe cele 2 acțiuni bancare lichide de la cota BVB a reprezentat nu mai puțin de 77,81% din rulajul de 129,80 milioane lei al pieței de acțiuni.
CITEȘTE ȘI Reacția BNR la ideea lui Vâlcov de a desființa ROBOR: Afirmația este extrem de confuză și denotă mari neclarități în ceea ce privește piața interbancarăInfluența s-a resimțit și la nivelul indicilor. Astfel, indicele compozit BET Plus a urcat cu 1,20%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 1,22%, până la nivelul de 7.533,85 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele are în față o confluență de rezistențe unde s-ar putea regrupa investitorii în baza a 3 argumente: 1) maximul relativ precedent unde s-a oprit raliul din ianuarie, 2) retragerea Fibonacci de 38,2% a picajului din decembrie, 3) media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55).
Tot în linie cu media pieței a fost și segmentul energetic al cărui indice sectorial BET-NG a câștigat 1,31%. Acesta a fost tras în jos de subperformarea celui mai important emitent din structura sa. Titlurile OMV Petrom (SNP) au avansat cu numai 0,29%, până la prețul de 0,3410 lei/acțiune, pe transferuri de 2,97 milioane lei într-o zi în care la Londra cotația țițeiului de tip Brent s-a corectat abrupt, ajungând sub reperul de 61,00 dolari/baril.
Pe al 3-lea rulaj al zilei, de 10,44 milioane lei, titlurile Electrica (EL) au avut un ricoșeu de 2,04%, până la prețul de 10,00 lei/acțiune. La același capitol, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au avansat cu 1,53%, până la prețul de 8,63 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,49 milioane lei, iar titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au închis cu 2,18% peste referință, în contextul unor schimburi de 1,93 milioane lei. Producătorul de gaze natural a notificat astăzi piața că a semnat un act adițional de 16,85 milioane lei pentru livrările de gaze natural către Electrocentrale Galați.
Segmentul fondurilor închise de investiții a subperformat pieței, cu un avans de numai 0,56% al indicelui financiar BET-FI, până la nivelul de 34.471,15 de puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a câștigat numai 0,12% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 0,8230 lei/acțiune o ședință în care tranzacțiile din piața reglementată s-au cifrat la 4,11 milioane lei. De asemenea, în piața deal s-a realizat un transfer special cu 3,50 milioane acțiuni FP, valoarea acestuia fiind de 2,89 milioane lei.