Primele 3 acțiuni au asigurat aproape trei sferturi din rulajul de la BVB

Primele 3 acțiuni au asigurat aproape trei sferturi din rulajul de la BVB
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 aug 2016

Transferurile din piața de acțiuni a Bursei de Valori București au fost puternic debalansate către 3 emitenți, respectiv Electrica, Banca Transilvania și Romgaz.

Aversiunea la risc din piețele financiare internaționale s-a resimțit astăzi la Bursa de Valori București nu atât prin scăderile cotațiilor, cât sub aspectul gripajului la nivelul tranzacțiilor. Indicele BET a coborât cu 0,83%, până la nivelul de 6.684,73 puncte, în timp ce indicele BET Plus a pierdut 0,76%. Este un recul comparabil cu cel de 0,74% al indicelui FTSE100 de la Londra și la jumătate față de declinul de 1,75% al indicelui DAX de la Frankfurt și cel de 1,82% al indicelui CAC40 de la Paris.

Urmărește-ne și pe Google News

În absența unor deprecieri mai consistente, cumpărătorii nu au fost foarte avântați să activeze ordine într-o zi „roșie” pe bursele mature. Astfel, transferurile din piața de acțiuni au fost de numai 16,94 milioane lei (3,80 milioane euro). Nu este o sumă mult deviată față de mediana tranzacțiilor din sesiunile de vară, însă este un tablou care arată mult mai rău dacă ținem cont că volumele au fost concetrate foarte puternic.

Primele 3 cele mai tranzacționate titluri au însumat schimburi în valoare de 12,54 milioane lei, reprezentând 74% din rulajul pe segmentul acțiuni. În afară de cei trei emitenți, Electrica (EL), Banca Transilvania (TLV) și Romgaz Mediaș (SNG), volumele au fost firave, titlurile de pe locul 4, cele ale OMV Petrom (SNP) abia adunând schimburi cu puțin peste 545.000 de lei, într-o zi în care au scăzut cu 1,92%, până la prețul de 0,255 lei/acțiune. Este un nivel de preț la care Ovidiu Șerdean, broker la agenția Deva a IFB Finwest, îl menționa pentru Profit.ro ca fiind unul bun de cumpărare pentru investitori care să aibă pe termen scurt atingerea unei ținte tehnice de 0,27 lei/acțiune.

Cât suflu mai are revenirea acțiunilor OMV Petrom CITEȘTE ȘI Cât suflu mai are revenirea acțiunilor OMV Petrom

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu transferuri însumând 6,53 milioane lei, s-au aflat titlurile Electrica, care s-au apreciat cu 0,15%, până la prețul de 13,24 lei/acțiune. Acestea au fost urmate de titlurile Băncii Transilvania care au închis la prețul de 2,27 lei/acțiune, în zona maximelor, după o depreciere de 0,44%, pe volume echivalente cu 4,13 milioane lei.

Romgaz Mediaș este emitentul care a avut un „rally” de aproximativ 8% după corecția ex-dividend. Astăzi titlurile producătorului de gaze naturale au avut o zi de pauză în acest elan, cu un recul de 0,65%, până la prețul de 22,90 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,86 milioane lei. Investitorii au ales mai degrabă să vândă pe știrea care a venit ieri în piață privind semnarea a 2 contracte în valoare de 935,56 milioane lei (209,51 milioane euro) cu Electrocentrale București, precum și a 2 convenții privind datorii mai vechi ale companiei bucureștene către producătorul de gaze naturale.

Oferta de răscumpărare de la FP extrage lichiditatea și nu o stimulează

Reținem apatia investitorilor față de titlurile care fac obiectul unor oferte de răscumpărare în perioada imediat următoare. Astfel, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au depreciat cu 1,04%, până la prețul de 0,763 lei/acțiune pe un rulaj de mai puțin de 507.000 de lei. Cotația este cu 9,38% sub prețul de 0,842 lei/acțiune al ofertei de accelerare a programului de răscumpărări pentru un număr de 575 milioane de acțiuni FP și care se va derula în perioada 3 august – 7 septembrie.

Transferuri depășind marginal nivelul de 438.000 de lei s-au realizat pe titlurile Albalact (ALBZ) care au staționat astăzi pe nivelul de preț de 0,516 lei/acțiune, unul cu 1,75% față de prețul ofertei de 0,5252 lei/acțiune la care grupul francez Lactalis intenționează să răscumpere un număr de 636,36 milioane titluri, reprezentând 97,49% din capitalul social, în vederea delistării. Investitorii lasă așadar pe masă aproape 2 procente echivalentul comisioanelor din tranzacții și preferința de timp până la încheierea ofertei programată pentru perioada 1 august – 1 septembrie.

Cu discount față de prețul de 1,70 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare se tranzacționează și titlurile SIF Banat Crișana (SIF1), care astăzi au închis la prețul de 1,556 lei/acțiune, același cu referința de luni. SIF-urile au avut o zi mixtă, însă indicele BET-FI a suferit o depreciere de 0,59%, până la nivelul de 28.076,21 puncte. Un declin apropiat, de 0,66% l-a suferit și indicele energetic  BET-NG.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica
banca transilvania
bvb
fondul proprietatea
albalact
romgaz
sif banat crisana