Indicii principali de la BVB au pierdut aproximativ 1 procent și jumătate, fiind trași în jos de deprecierea apropiată de 5% a titlurilor Romgaz și OMV Petrom, pe fondul informației potrivit căreia Guvernul are în pregătire un proiect de act normativ care vizează un preț limită de 55 lei/MWh la gaze, la un nivel inferior anterior liberalizării pieței. „Au apărut și cumpărători”, observă Marcel Murgoci de la Estinvest, iar acesta este contextul în care am consemnat o activitate de tranzacționare sporită.
Bursa de Valori București a avut parte de o sesiune agitată, șocul fiind trasmis încă de la debut de o știre privind intenția Guvernului de a plafona prețurile la gaze naturale, un act normativ fiind pregătit în direcția unor măsuri anunțate tot în această săptămână într-o emisiune televizată de Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă.
Impactul s-a resimțit în primul rând producătorilor de gaze naturale, însă prin ricoșeu știrea – confirmată doar parțial de ministrul Finanțelor Publice Eugen Teodorovici, care a afirmat că intrarea în vigoare nu este iminentă – s-a reverberat pe întreaga bursă.
CITEȘTE ȘI Se întâmplă ceva cu fondurile de pensii? Intri la cumpărare... Volatilitatea poate fi prietenul investitoruluiIndicele compozit BET Plus a suferit un recul de 1,38%, o amplitudine mai mare fiind pe segmentul energetic al cărui indice a coborât cu 3,25%. Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 6273 milioane lei (13,47 milioane euro), cel mai mare al perioadei, asigurat în proporție de peste 2 treimi de activitatea de tranzacționare pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG).
Acestea au coborât cu 5,03%, până la prețul de 30,20 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 41,57 milioane lei, cele mai mari pe acest emitent cu excepția primei zile în ringul de la BVB în noiembrie 2013. Sentimentul a fost chiar mai negativ la debut, când a fost consemnat și un minim intraday de 29,50 lei/acțiune.
„Un declin de -5% la Romgaz nu e puțin pentru o societate lichidă, a declarat pentru Profit.ro Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani. El a mai spus că este doar o reacție „la cald” pentru că investitorii nu știu dacă actul normativ va intra în vigoare având în vedere amenințarea cu deschiderea procedurii de infrigement de către autoritățile de la Bruxelles, însă totul s-ar putea înrăutăți dacă știrea devine concretă.
Pe același emitent a fost realizată și singura tranzacție specială a zilei din piața deal. Schimbul a fost efectuat la prețul de 30,50 lei/acțiune, cu 4,09% sub referință, ceea ce ridică valoarea acestuia la 1,22 milioane lei.
Un recul de o amplitudine apropiată, -4,64%, l-a suferit și acțiunea celuilalt jucător major local din piața gazelor naturale. Titlurile OMV Petrom (SNP) au închis la prețul de 0,3080 lei/acțiune, pe transferuri de 5,71 milioane lei.
Ambii emitenți au fost vizați astăzi de declarațiile ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, care a afirmat că acestea „cresc nejustificat tariful la gaze”. „Nu vrem să intervenim în piață, dar piața cu adevărat, nu 2 operatori”, spusese ministrul Finanțelor Publice.
Firesc, un declin ceva mai atenuat, de 1,22%, l-au avut titlurile transportatorului de gaze naturale Transgaz (TGN), care au închis la prețul de 324,00 lei/acțiune o sesiune în care schimburile pe acest emitent s-au ridicat la 2,69 milioane lei. Compania a beneficiat de intrări de capital în această săptămână, cel mai probabil reinvestiri ale acționarilor care au încasat dividendele aferente exercițiului financiar din 2017.
CITEȘTE ȘI Contrar consensului pieței! OTP AM: Declinul bursier din ultimele luni nu a fost de la fondurile de pensiiNici factorul extern nu a favorizat astăzi piața. Deși închiderile au fost mixte, piețele majore au avut preponderent culoarea „roșie”, așa cum o arată tabloul Bloomberg: -0,39% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,10% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,56% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,62% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,11% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,14% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,31% pentru indicele PX de la Praga.
La București, indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 1,58%, până la nivelul de 7.863,76 puncte. Este un impuls negativ după ce indicele a testat preț de 3 ședințe un nivel unde se întâlnesc rezistențe multiple: 1) pragul psihologic de 8.000 de puncte, 2) minimul relativ precedent de la finalul lunii mai, 3) media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), în coborâre, 4) retragerea Fibonacci a ultimului impuls ascendent. Respingerea poate căpăta credibilitate dacă și în ultima sesiune de tranzacționare a săptămânii închiderea va fi negativă și în acest caz cresc șansele de retestare a minimelor locale.
Piața a fost aproape acaparată de știrea din piața gazelor, fapt pentru care oferta derulată la Alro Slatina (ALR) de acționarii majoritari Vimetco și Conef, care au pus în vânzare un pachet reprezentând 53,77% din titlurile societății, a trecut în planul secund. În ultima zi de subscriere, în sistemul operatorului de piață BVB, pe tranșa de retail a ofertei Alro erau adunate 681 ordine pentru achiziționarea a 9,44 milioane acțiuni, respectiv 16,40% din totalul titlurilor disponibile pe acest segment.
Realizate la prețul maxim al ofertei, de 4,00 lei/acțiune, valoarea acestor plasamente se ridică la 37,76 milioane lei (8,11 milioane euro).
În cazul unei închideri la prețul minim al ofertei de 3,5000 lei/acțiune, așteptat de investitori instituționali și care transpare și din maniera de tranzacționare din piața secundară, investitorii individuali care au subscris vor dobândi titlurile la prețul de 3,2550 lei/acțiune, aferent discountului de 7% prevăzut în prospectul de ofertă pentru retail.
Dacă oferta se va închide la prețul de 3,5000 lei/acțiune, aceasta ar situa valoarea operațiunii de piață (în cazul unei subscrieri integrale) la 1,34 miliarde lei (287,92 milioane euro), iar capitalizarea de piață a Alro s-ar situa la 2,50 miliarde lei (537,16 milioane euro).
Al 2-lea rulaj al zilei, de 6,22 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au pierdut 0,40%, până la prețul de 2,4800 lei/acțiune, nivel la care capitalizarea bursieră a instituției de credit se ridică la 10,76 miliarde lei (2,31 miliarde euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a corectat cu 0,15%, până la prețul de 13,40 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,84 milioane lei.
O activitate de tranzacționare slabă am consemnat pe segmentul fondurilor închise de investiții, cel mai lichid emitent de astăzi, SIF Moldova (SIF2) abia adunând volume echivalente cu aproximativ 460.000 de lei. Cotația societății cu sediul în Bacău a coborât cu 0,60%, declin apropiat de cel de 0,53% al indicelui financiar BET-FI care a închis la nivelul de 37.416,80 de puncte.