Bursa a traversat o sesiune de corecții, cu volume depășind doar cu puțin echivalentul a 3 milioane de euro.
Investitorii activi la Bursa de Valori București nu au activat ordine consistente după trecerea etapei de raportări financiare. Dimpotrivă, în contextul unor oscilații neconcludente pe piețele mari de acțiuni și în așteptarea trrecerii perioadei de vacanță, s-au retras din piață. Săptămâna întreagă a fost caracterizată de volume slabe, iar ultima sesiune a indicat un reflux aproape total, rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 15,07 milioane lei (3,19 milioane euro).
În absența ordinelor consistente, piața a părut în derivă, cu o corecție moderată la nivelul indicilor. Astfel, indicele compozit BET Plus a suferit un recul de 0,27%, iar indicele reprezentativ BET a avut o depreciere similară, până la nivelul de 9.119,36 puncte. Sub aspect tehnic, în pofida unei etape de derivă de la începutul acestei luni, indicele acțiunilor lichide românești păstrează intact trendul pozitiv, cu maxime și minime din ce în ce mai ridicate, conform teoriei lui Dow.
Că piața este incremenită se vede și din faptul că cel mai tranzacționat titlu, care a însumat schimburi de 2,92 milioane lei, cel al Fondului Proprietatea (FP), a fost în staționare la prețul de 1,1050 lei/acțiune, aparent ancorat fiind și indicele financiar BET-FI care a alunecat cu 0,10% sub referință, la nivelul de 40.396,88 puncte.
Bursa a fost doar vag „pe roșu”, cu 6 acțiuni având deprecieri, 2 titluri fiind în staționare și alte 2 acțiuni în urcare. Este și rezultatul oscilațiilor neconcludente din piețele financiare internaționale. Închiderile au fost în cea mai mare parte negative: -0,63% indicele Euro Stoxx 50, -1,05% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,87% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,47% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,10% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,64% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,42% pentru indicele PX de la Praga.â
La BVB, în aceeași notă descendentă s-au aflat și acțiunile bancare, cele care dețin ponderea în cadrului indicelui MSCI pentru România și sunt preferate de investitorii instituționali nerezidenți care vor să ia expunere pe piața locală de capital. Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au coborât cu 1,18%, până la prețul de 13,42 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,07 milioane lei, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,64%, până la prețul de 2,3350 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 1,95 milioane lei.
Pe segmentul energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a suferit un declin de 0,10%, 3 acțiuni au depășit reperul 1 milion lei, închiderile acestora fiind divergente. Titlurile OMV Petrom (SNP) au avansat cu 0,61%, până la prețul de 0,4100 lei/acțiune, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut ci 1,31%, până la prețul de 1,31 lei/acțiune, iar titlurile Electrica (EL) au înregistrat un recul de 1,33%, până la prețul de 11,15 lei/acțiune.