Pe bursa românească a fost din nou greu fără „butonul” american

Pe bursa românească a fost din nou greu fără „butonul” american
scris 17 feb 2020

În contextul în care bursele americane au fost închise cu ocazia unei sărbători naționale, investitorii din piețele financiare ale lumii au ales să nu mute decisiv. Absenteismul s-a reflectat și la BVB, unde volumele au fost foarte mici, iar oscilațiile, derizorii.

Bursa de Valori București a mai traversat încă o zi în care a dat măsura despre ce ar însemna fără prezența investitorilor instituționali nerezidenți. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 21,24 milioane lei (4,45 milioane euro), abia la jumătatea mediei zilnice de tranzacționare, într-o zi în care, celebrându-l pe George Washington, americanii au avut piețele financiare închise.

Urmărește-ne și pe Google News

Fără capitalul de peste Ocean, în general nici în Europa investitorii nu au vrut să mute decisiv. Tendința de apreciere a burselor europene vine mai degrabă în recuperarea unui elan al finalului de ședință de la New York Stock Exchange de vineri. Tabloul Bloomberg indică „verde” pe linie: +0,32% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,33% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,27% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,29% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,28% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și +0,96% pentru indicele BUX de la Budapesta.

Tesla a vândut acțiuni cu cel mai mare discount practicat vreodată de companie CITEȘTE ȘI Tesla a vândut acțiuni cu cel mai mare discount practicat vreodată de companie

La București, timiditatea a fost încă și mai mare. Pur și simplu nu au existat ordinele care să miște piața în ansamblul ei. Indicele compozit BET Plus a câștigat 0,10%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,08%, până la nivelul de 10.108,05 puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai lichide acțiuni românești a găsit din nou un suport dinamic în media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) și a păstrat intactă secvența de maxime și minime din ce în ce mai ridicate, conform teoriei lui Dow, așa cum se vede pe graficul atașat.

Pe bursa românească a fost din nou greu fără „butonul” american

Anemia pieței s-a văzut la nivelul acțiunilor care au constituit motorul în actualul trend ascendent. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avansat cu 0,20%, până la prețul de 2,5650 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 6,67 milioane lei, ar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au apreciat cu 0,25%, până la prețul de 16,14 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,72 milioane lei.

Nici titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au avansat temerar în acest început de ferbruarie pe noi maxime, nu au mai avut suflu și au staționat pe referința de vineri de 1,3800 lei/acțiune, în condițiile unor volume echivalente cu doar 1,07 milioane lei.

eMAG ia în calcul listarea la BVB și pe alte burse: E vorba de recunoașterea valorii, nu de atragerea de fonduri CITEȘTE ȘI eMAG ia în calcul listarea la BVB și pe alte burse: E vorba de recunoașterea valorii, nu de atragerea de fonduri

De altfel, piața a trebuit să consume propriile povești pentru a atrage lichiditatea pe titluri mai puțin vizibile în condițiile absenței instituțonalilor străini pe segmentul transferurilor cu acțiuni blue-chip. Astfel, titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) au crescut cu 3,72%, până la prețul de 0,3350 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al pieței, de 2,10 milioane lei, în prefigurarea unor rezultate financare preliminare bune. Într-adevăr,l după închiderea pieței, producătorul de materiale de construcții a raportat pentru 2019 un profit net de 41,82 milioane lei, aproape dublu față de cel obținul în 2018.

Același este contextul și pentru titlurile Biofarm București (BIO), care au urcat cu 1,40%, până la prețul de 0,3630 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,59 milioane lei, după ce vineri seara compania a afișat un profit net de 50,8 milioane lei pentru anul trecut, în creștere cu aproape o treime față de exercițiul financiar precedent.

Este un interes care pare să se fi răsfrânt și asupra acționarului său majoritar, cu o deținere de 50,98% din titluri, respectiv SIF Muntenia (SIF4) ale căror titluri au adunat schimburi peste media obișnuită a acestui emitent, de 1,61 milioane lei. Cotația a staționat însă la prețul de 0,9200 lei/acțiune și în contextul unei zile negative în ansamblu pentru acțiunile SIF, ceea ce a tras în jos și indicele financiar BET-FI, cu un declin de 0,31%, până la anivelul de 51.701,78 de puncte.

Prin contrast, celălalt indice sectorial de la BVB, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor companiilor din domeniul energetic și de utilități a supraperformat pieței, cu un avans de 0,32%. Din structura sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 1,45%, până la prețul de 35,05 lei/acțiune, pe transferuri de 1,42 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 0,47%, până la prețul de 0,4230 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproape 973.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
teraplast