Indicii principali ai bursei românești au câștigat cu puțin peste un procent și jumătate după scăderile semnificative din ședințele precedente, însă activitatea de tranzacționare a fost deosebit de slabă.
În contextul unui ricoșeu pozitiv al piețelor de acțiuni dezvoltate, și la Bursa de Valori București s-au creat condițiile pentru o ședință de revenire după puseul de vânzare imprimat de investitori încă dinainte de Paști și care amendase aproape jumătate din raliul început în a 2-a parte a lunii trecute.
Tonul aprecierilor a fost dat chiar de acțunile-fanion ale deceniului precedent, însă pe volume foarte mici. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 2,94%, până la prețul de 1,8900 lei/acțiune, pe transferuri de 3,20 milioane lei, iar titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 1,80%, până la pețul de 1,1300 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,01 milioane lei.
CITEȘTE ȘI EȘEC. Adio BRUA 2? Transgaz și omologul său maghiar au raportat cerere insuficientă. Eșecul final - cel mai probabil din cauza blocajului economiei globale determinat de măsurile restrictiveSunt mișcările care au avut capacitatea de a tracta întreaga piață: +1,57% pentru indicele compozit BET Plus, +1,38% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 39.925,24 puncte și +1,57% pentru indicele reprezentativ BET care s-a stabilizat la nivelul de 7.843,37 puncte, cu puțin sub media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.
Sunt, însă, mișcări pe volume nesemnificative. Rulajul de 15,89 milioane lei (3,28 milioane euro) abia a fost cu puțin peste o treime din activitatea medie de tranzacțonare a anului trecut și doar 6 emitenți au depășit reperul unor transferuri de 1 milion de lei. Sesiunea aparent trădează menținerea trendului descendent, fiind conform teoriei ca sesiunile de corecție să fie caracterizate de lichiditate în scădere față de cele aferente zilelor în care se tranzacționează în sensul principal.
BVB a fost beneficiara unui tablou favorabil la nivel european care s-a reflectat direct în primul rând prin aprecierea de 3,33% a titlurilor grupului bancar austriac Erste (EBS), listat secundar la București, și care au adunat schiimburi de 1,71 milioane lei. Tabloul Bloomberg indică închideri „pe verde”: +1,56% pentru indicele Euro Stoxx 50, +2,30% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,25% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,61% pentru indicele DAX30 din Germania, +2,01% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +2,36% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,50% pentru indicele PX de la Praga.
CITEȘTE ȘI Conducerea SIF Oltenia trece peste atenționarea expresă ASF și respinge cereri de completare a convocatorului AGA în care erau propuneri de revocare a unor administratori în frunte cu CiurezuTradițional preferate de investitorii instituționali nerezidenți, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au staționat la prețul de 11,50 lei/acțiune, pe transferuri de 1,06 milioane lei.
Tot influențate de mediul extern unde cotația petrolului s-a aflat sub o presiune deosebită, dar acum a avut o sesiune de tatonare după un rollover important de contracte, acțiunile de pe segmentul energetic au avut o apreciere medie de 1,44% așa cum aceasta este dată de indicele sectorial BET-NG. Din structura sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avansat cu 1,47%, până la prețul de 27,65 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,53 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom (SNP) au câștigat 1,33%, până la prețul de 0,3040 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,38 milioane lei.