Deși, tradițional, în momentele în care piețele bursiere majore sunt închise, la BVB volumele se reduc, iar investitorii nu mută decisiv, în ultima sesiune de tranzacționare a săptămânii, Vinerea Mare a Paștilor din Occident, activitatea a fost importantă în piața locală. Aprecieri de 2,7% și schimburi de aproximativ 7 milioane euro.
Parcursul de revenire de la Bursa de Valori București s-a accelerat la acest final de săptămână, iar piața a găsit chiar și puterea unei zile de aprecieri semnificative bazată de prezența în piață a cumpărătorilor locali. „E o ciudățenie. Nu mă așteptam la creșterile care sunt în momentul de față. Nu cred că se aștepta nimeni în România”, a declarat pentru Profit.ro Dragoș Mesaroș, director de tranzacționare la SSIF Goldring. „Mă bucur, dar nu înțeleg de ce...”
Brokerul spune că s-ar fi așteptat ca, având în vedere că bursele mari sunt închise în Vinerea Mare a Paștilor Catolic și Protestant, la BVB să fi fost volume mici și deviații reduse la nivelul cotațiilor, dar nu s-a întâmplat așa. „Piața efectiv își urmează trendul...”
CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii NN au depășit reperul de 10% din acțiunile Băncii Transilvania, valoarea deținerii fiind de aproape 1 miliard de leiBursa românească a avut de consumat și o poveste internă. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avut un salt de 4,82%, până la prețul de 2,0650 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 9,84 milioane lei, în prima sesiune după ce emitentul a anunțat că menține propunerea pentru distribuirea unor dividende în valoare însumată de 600,00 milioane lei, în pofida recomandării venite din partea Băncii Naționale a României de a încorpora câștigul din 2019 la rezultatul reportat spre a asigura resursele tampon în prefigurarea unei etape recesionare adusă de închiderea economiilor.
Pe același segment bancar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au urcat cu 3,51%, până la preșul de 12,40 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,38 milioane lei, iar titlurile Erste Group AG (EBS), listate secundar la BVB, au avut o apreciere de 4,42%, pe transferuri de 1,64 milioane lei într-o zi în care piața principală de la Viena a fost închisă.
Acțiunile bancare au avut capacitatea de a tracta întreaga piață într-o zi în care rulajul pieței de acțiuni a fost de 33,64 milioane lei (6,97 milioane euro), sub media ultimilor an, de 3-6 ori mai mic față de sesiunile bune de la începutul crizei coronavirus, la semnificativ peste ce înseamnă o zi în care investitorii instituționali nerezidenți nu sunt prezenț în piața românească.
Indicele compozit BET Plus a câștigat 2,72%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 2,71%, până la nivelul de 8.349,93 puncte. Sub aspect tehnic, indicele pare pregătit să atace retragerea Fibonacci de 50,0% a impulsului de scădere din martie, așa cum se vede pe graficul atașat.
În linie cu media pieței, dar și a indicelui sectorului fondurilor închise de investiții BET-FI, care a avansat cu 280%, pânăm la nivelul de 41.321,80 puncte, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 2,61%, până la prețul de 1,1800 lei/acțiune, pe tranzacții cu 5,84 milioane lei.
„Chiar mă surprinde creșterea asta și la noi și pe extern”, spune Mesaroș de la Goldring. Interpretarea sa este că investitorii iau act de o atenuare a curbelor de infectare în Europa și nu se mai gândesc la COVID-19, dar scăderile s-ar putea relua atunci când corporațiile listate vor veni cu rezultatele financiare. „Bucuria e mult prea mare în momentul de față”, adaugă brokerul.
Interes a eixstat și pe segmentul energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a subperformat totuși pieței, cu o apreciere de 1,79%. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), a câștigat 2,02% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 0,3285 lei/acțiune într-o zi în care a adunat schimburi în valoare de 2,53 milioane lei.
Cea mai importantă activitate la acest capitol, echivalentă cu 2,69 milioane lei, au întrunit-o, neașteptat, titlurile Transgaz Mediaș (TGN), care au urcat cu 2,26%, până la prețul de 271,00 lei/acțiune. Titlurile Nuclearelectrica (SNN), după un raliu consistent susținut de dividend, au staționat la prețul de 15,10 lei/acțiune, pe transferuri de 1,64 milioane lei. Adunând volume de 1,31 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au închis la prețul de 29,70 lei/acțiune, cu 2,41% peste referință.