Deși activitatea de tranzacționare de la Bursa de Valori București a fost peste media ultimelor săptămâni, totuși la nivelul principalilor indici oscilațiile au fost modeste, iar titlurile OMV Petrom au adunat puține schimburi în ziua raportării financiare semestriale.
Sesiune marcată de evoluții divergente la Bursa de Valori București. Tendințele au fost contradictorii atât la nivelul indicilor, cât și pentru cele mai tranzacționate titluri. Sezonul raportărilor semestriale se deschide cu primele 2 raportări majore ale unor companii listate, cele ale BRD Groupe Société Générale (BRD) și OMV Petrom (SNP), care au reușit să capteze întrucâtva interesul investitorilor pentru bursă.
În aceste condiții, rulajul pieței de acțiuni s-a situat peste media perioadei, la 38,17 milioane lei (8,26 milioane euro). Indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,17%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,23%, până la nivelul de 7.994,11 puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele titlurilor blue-chip din piața românească de capital este blocat într-o „capcană” delimitată de mediile mobile de viteză în proporții Fibonacci, respectiv media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) și media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), scenariu indicat drept cel mai probabil de Profit.ro încă de săptămâna trecută.
Mișcarea de ansamblu a fost influențată aversiunea de a investitorilor față de activele de risc în piețele financiare internaționale, care s-a văzut inclusiv pe bursele europene, unde închiderile principalilor indici continentali și regionali a fost pe linie negativă: -1,14% pentru indicele Euro Stoxx 50, -1,01% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,68% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,50% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -1,36% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,48% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,04% pentru indicele PX de la Praga.
La București, piața a fost trasă în jos de declinul de 3,31% al titlurilor BRD Groupe Société Générale, care au închis la prețul de 13,44 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi în valoare de 7,25 milioane lei. Instituția de credit a publicat de dimineața raportarea semestrială conform căreia profitul net s-a ridicat la 757 milioane lei, cu 34,5% mai mare decât cel din prima jumătate a anului trecut. Veniturile operaționale au crescut cu 11,5% în primele șase luni, până la 1,438 miliarde lei.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a urcat cu 1,11%, până la prețul de 2,2800 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 9,16 milioane lei.
CITEȘTE ȘI De ce a eșuat oferta Alro. Cererea internă a fost la susținere, însă au lipsit străinii. Ce spun investitoriiPe segmentul energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a avansat cu 0,20%, cele mai lichide titluri au fost cele ale Romgaz Mediaș (SNG), care au însumat tranzacții de 7,02 milioane lei, într-o zi în care cotația a crescut cu 0,98%, până la prețul de 31,00 lei/acțiune.
Într-o ședință în care acțiunile Transelectrica (TEL) și Electrica (EL) și-au continuat parcursul robust din minimele atinse la începutul lunii trecute, titlurile OMV Petrom au consemnat un recul de 0,93%, până la prețul de 0,3180 lei/acțiune, pe transferuri de 1,04 milioane lei. Compania și-a majorat cu 6% profitul semestrial atribuibil acționarilor, la aproximativ 1,29 miliarde lei, în pofida scăderii producției de hidrocarburi a companiei și a reviziei generale planificate, de 45 de zile, a rafinăriei Petrobrazi.
Alexandru Combei, director de investiții la BRD Asset Management, spune că cea mai importantă companie petrolieră românească a beneficiat, pe de o parte, de stabilizarea prețului petrolului peste nivelul de 70,00 dolari/baril, dar și de venituri sporite din activitatea de downstream, ca urmare a marjelor îmbunătățite de rafinare. „OMV Petrom și celelalte companii din regiune beneficiază de pe urma creșteri vibrante din economie”, afirmă Combei.
Tranzacție de tip deal în valoare de 3,3 milioane lei cu acțiuni SIF Banat Crișana
Pe segmentul fondurilor închise de investiții, al căror indice financiar BET-FI a urcat cu 0,49%, până la nivelul de 37.798,62 de puncte, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au depreciat cu 0,57%, până la prețul de 0,8720 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 6,94 milioane lei. Avansul sectorial care în sarcina acțiunilor SIF. De asemenea, pe titlurile SIF Banat Crișana (SIF1) a fost realizată singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 3,33 milioane lei.