Un salt de 0,70% al pieței a adus indicele celor mai lichide acțiuni românești pe noi maxime post-criză, iar impulsul este susținut chiar de cele mai tranzacționate titluri.
Debutul sesiunii de tranzacționare a amintit că Bursa de Valori București poate fi vadul unde să găsești 20 milioane euro. Un eveniment organizat de operatorul de piață a marcat listarea obligațiunilor emise de Autonom Services scadente în anul 2024 (AUT24E), iar Marius Ștefan, unul dintre cei 2 frați fondatori ai companiei cu activitate în domeniul închirierilor auto pe termen lung și a leasingului operațional a și anunțat ce va face cu banii: “Vom achiziționa mașini.” Este răspunsul predictibil din partea societății care este cel mai mare cumpărător de autovehicule din România, cu un număr de 3.000 de unități achiziționate în fiecare an.
Dacă în emisiunea de obligațiuni a firmei pornită în anul 2006 din Piatra Neamț Banca Europeană pentru Construcție și Dezvoltare (BERD) a realizat un plasament de 4,5 milioane euro, piața secundară de la BVB abia a avut puterea de a strange pe toți emitenții astăzi un volum apropiat. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 22,25 milioane lei (4,66 milioane euro), doar la jumătate față de cel de anul trecut care a adus promovarea Burse locale la statutul de piață emergent sub criteriile FTSE Russell.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Deși lichiditatea este mică, piața a arătat într-o notă pozitivă sub aspectul impulsului cotațiilor. Astfel, în top 13 tranzacționare, numai titlurile Transelectrica (TEL) au închis în staționare la prețul de 20,00 lei/acțiune, iar celelalte titluri au consemnat aprecieri.
Într-o sesiune de recuperare pe bursele mari după picajul de la începutul săptămânii și la BVB mișcarea pozitivă a fost condusă de titlurile care sunt preferate de investitorii instituționali nerezidenți. Pe tranzacții de 8,11 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 0,78%, pe o accelerare din ultimele sesiuni, până la prețul de 2,6000 lei/acțiune care conferă instituției de credit o capitalizare record, de 13,56 miliarde lei (2,84 miliarde de euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a crescut cu 1,31%, până la prețul de 15,50 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,28 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Mecanismul de întrerupere a volatilității de la BVB, declanșat în premieră de un ordin de vânzare mare la SIF Banat-Crișana. Cum a arătat licitația-fulger de 3 minuteTot în zona maximelor din aproape 9 ani de prezență în piața secundară, la prețul de 1,1950 lei/acțiune au închis titlurile Fondul Proprietatea (FP), cu 0,42% peste referință, volumele atrase fiind în echivalent 2,92 milioane lei. Pe transferuri de 2,88 milioane lei, titlurile OMV Petrom (SNP) au avansat cu 0,57%, până la prețul de 0,4425 lei/acțiune. La același capitol energetic al cărui indice sectorial BET-NG s-a apreciat cu 0,74%, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au câștigat 1,20% pentru o închidere la prețul de 38,00 lei/acțiune, tot aproape de maximele istorice, în contextul unei activități de tranzacțonare de 1,50 milioane lei.
Mișcările în tandem au imprimat o apreciere semnificativă și la nivelul indicilor. Indicele compozit BET Plus a crescut cu 0,68%, iar indicele reprezentativ a avut un salt de 0,70%, până la nivelul de 9.948,09 puncte, cel mai ridicat din ultimii 12 ani. Sub aspect tehnic, indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești tocmai a ricoșat din media exponențială de 5 zile (EMA5), care desemnează tendința pe termen scurt (momentum), testată ca suport dinamic, așa cum se vede pe graficul atașat.
După o etapă de corecții, titlurile SIF au revenit pe creștere, în continuarea unui parcurs antrenat de votul din Parlament pentru legea fondurilor închise alternative, cea care elimină pragurile de deținere, iar aceasta a antrenat creșterea peste medie, de 1,06%, a indicelui financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 46.691,88 de puncte.
În general, piața românească a urmat tendința pozitivă de azi a burselor lumii, surprinsă și de tabloul Bloomberg predominant verde pentru Europa: +1,36% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,42% pentru indicele FTSE de la Londra, +1,27% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,16% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +2,39% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,74% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,16% pentru indicele PX de la Praga.