GRAFIC Indicele BET de la bursa revine peste nivelul de 8.000 de puncte. Tranzacții de 5 milioane euro cu obligațiuni ale Primăriei Municipiului București

GRAFIC Indicele BET de la bursa revine peste nivelul de 8.000 de puncte.  Tranzacții de 5 milioane euro cu obligațiuni ale Primăriei Municipiului București

Sursa foto: Volkovslava / dreamstime.com

scris 26 mar 2019

Indicii principali de la BVB au câștigat peste un procent într-un context ameliorat pentru piețele globale de acțiuni. Titlurile bancare lichide au dat tonul aprecierilor într-o piață unde interesul sporit s-a observat și pe segmentul de obligațiuni.

După un parcurs corectiv în primele 2 ședințe de tranzacționare ale acestei săptămâni, tendința pozitivă pe termen scurt s-a reluat la BVB. Conturarea unei variante revizuite a așa-numitei „taxe pe lăcomie” care a provocat cutremurul bursier de la cumpăna dintre ani, menționată și astăzi într-o prezență comună a miniștrilor de Finanțe și Energiei, a fost de natură să lase loc unei reveniri a cotațiilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicele compozit BET Plus a urcat cu 1,07%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 1,13%, până la nivelul de 8.044,12 de puncte. Sub aspect tehnic, acesta pare ar putea relua atacul la nivelul dfe retragere Fibonacci de 61,8% a impulsului descendent de la finalul lui 2018, după o testare a mediilor mobile care dau tendința pe termen scurt (momentum), respectiv media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) și media mobilă simplă (SMA), așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC Indicele BET de la bursa revine peste nivelul de 8.000 de puncte. Tranzacții de 5 milioane euro cu obligațiuni ale Primăriei Municipiului București

O mișcare cu potențial de a anula întregul picaj generat de ordonanța de urgență cu prevederi drastice pentru mediul corporativ are și o altă susținere tehnică, respectiv trecerea în această lună a mediei mobile exponențiale de 21 zile (EMA21) peste media mobilă exponențială de 55 zile (EMA55), cu un unghi de separare bun.

Câștiguri din imobiliare. Impact Developer & Contractor distribuie jumătate din profit sub formă de dividende cu randament de 3%. Societatea pregătește și răscumpărări CITEȘTE ȘI Câștiguri din imobiliare. Impact Developer & Contractor distribuie jumătate din profit sub formă de dividende cu randament de 3%. Societatea pregătește și răscumpărări

Credibilitatea aprecierilor de astăzi este dată de faptul că acestea au fost susținute de acțiunile care tradițional sunt cele mai lichide, respectiv cele ale băncilor și care au adunat schimburi reprezentând 62,7”% din rulajul de 47,73 milioane lei (10,03 milioane euro) al pieței de acțiuni. Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au crescut cu 2,37%, până la prețul de 12,96 lei/acțiune, pe tranzacții de 20,10 milioane lei.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a urcat cu 1,45%, până la prețul de 2,1000 lei/acțiune, pe fondul unor trans

După ce a „încărcat” acțiuni bancare de aproape 100 milioane de euro pe panica de la cumpăna dintre ani, SIF Oltenia are încă bani pentru distribuirea unui dividend cu randament de 7% CITEȘTE ȘI După ce a „încărcat” acțiuni bancare de aproape 100 milioane de euro pe panica de la cumpăna dintre ani, SIF Oltenia are încă bani pentru distribuirea unui dividend cu randament de 7%

pe economia locală, iar intrările de capital de astăzi reflectă și un sentiment ameliorat pentru piețele mondiale de acțiuni. În Europa, cu excepția indicelui PX de la Praga care a suferit un declin de 0,18%, ceilalți indici principali și regionali au avut închideri pesdte referință: +0,58% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,26% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,89% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,64% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,52% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și +0,33% pentru indicele BUX de la Budapesta.

În acest climat al unei sesiuni de destindere, am consemnat și o tranzacții majore pe piața instrumentelor cu venit fix de la BVB. Astfel, au fost schimbate 230 de obligațiuni din emisiunea din 2015 a Primăriei Municipiului București, valoarea acestor transferuri ridicându-se cu 23,67 milioane lei (4,98 milioane euro). Prețul acestor tranzacții a fost de 99,45 lei/acțiune, sub valoarea nominal de 100,00 de lei, ceea ce înseamnă că randamentul este superior dobânzii anuale fixe de 3,58% a titlurilor cu maturitate în luna mai a anului 2020.

Oil Terminal, o propunere de dividend cât o șicană și o mică pagubă pentru investitorii de pe bursă CITEȘTE ȘI Oil Terminal, o propunere de dividend cât o șicană și o mică pagubă pentru investitorii de pe bursă

Pe al 3-lea rulaj al zilei, de 5,63 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 1,12%, până la prețul de 0,9020 lei/acțiune, însă, într-o zi mai slabă pentru acțiunile SIF, indicele financiar BET-FI a subperformat pieței, cu un avans de 0,52%.

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a avut o evoluție în linie cu media pieței, +1,02%. Cele mai lichide titluri din structura sa, cele ale Romgaz Mediaș (SNG), s-au apreciat cu 0,94%, până la prețul de 32,30 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,69 milioane lei. Conducerea producătorului de gaze naturale a propus în prima zi de tranzacționare a acestei săptămâni distribuirea unor dividende agregate în valoare de 4,17 lei/acțiune care, la utlima cotație, conferă acționarilor un randament net de 12,26%.

De asemenea, titlurile Electrica (EL) și-au continuat parcursul de revenire din minime, cu un impuls pozitiv de 0,76%, până la prețul de 10,64 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,99 milioane lei. O dinamică ceva mai atenuată, +0,56%, l-au avut titlurile OMV Petrom (SNP), care au închis la prețul de 0,3620 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,19 milioane lei, într-o zi în care la Londra cotația țițeiului de tip Brent a revenit astăzi în zona maximelor ultimelor 4 luni de 68,50 dolari/baril.

La același capitol energetic, titlurile Transgaz Mediaș (TGN) au avut un salt de 2,12%, până la prețul de 337,00 lei/acțiune, pe transferuri de aproximativ 989.000 de lei. Conducerea transportatorului de gaze a propus distribuirea unui dividend brut de 21,66 lei/acțiune care, la ultima cotație, oferă acționarilor un randament net de 6,11%.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica
transgaz