GRAFIC Exacerbarea vânzărilor pe bursele lumii aduce noi corecții agresive la BVB. Unde se pot regrupa cumpărătorii

GRAFIC Exacerbarea vânzărilor pe bursele lumii aduce noi corecții agresive la BVB. Unde se pot regrupa cumpărătorii

Sursa foto: Engdao Wichitpunya / dreamstime.com

scris 27 feb 2020

Pe fondul unor volume în continuare semnificativ peste media ultimilor ani, bursa românească a avut o nouă sesiune în sensul impulsului negativ imprimat de panica legată de coronavirus.

Bursa românească a mai pus o ședință cu de vânzări în mișcarea negativă a pieței locale ce însoțește turbulențele din piețele financiare internaționale. Deja indicii principali s-au îndepărtat cu aproximativ 6,50% de maximele post-criză atinse la acest debut de an. La New York Stock Exchange, indicele Dow Jones Average Industrial a coborât pe parcursul zilei de astăzi chiar și la un nivel cu 1.000 de puncte sub pragul de referință de 27.000 de puncte pe care investitorii s-au chinuit să-l străpungă toată vara trecută și care nu a fost depășit decisiv decât în toamnă.

Urmărește-ne și pe Google News

Înapoi în timp s-a întors și indicele DAX30 din Germania, care a atins astăzi un minim al ultimelor 4 luni și jumătate. În ansamblu, de altfel, tabloul bursier a fost în nuanțe de roșu aprins pentru piețele de acțiuni din Europa: -3,40% pentru indicele Euro Stoxx 50, -3,49% pentru indicele FTSE de la Londra, -3,32% pentru indicele CAC40 de la Paris, -4,29% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,94% pentru indicele BUX de la Budapesta și -2,91% pentru indicele PX de la Praga.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nuclearelectrica își majorează cu aproape o treime profitul net în 2019 CITEȘTE ȘI Nuclearelectrica își majorează cu aproape o treime profitul net în 2019

La București, declinul a fost condus pe volume de chiar cea mai lichidă acțiune a pieței românești. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat â cu 1,40%, până la prețul de 2,4650 lei/acțiune, pe cea mai mare activitate din piața reglementată, de 24,63 milioane lei. E același emitent s-a realizat și singura tranzacție specială a zilei din piața deal. Aceasta s-a efectuat la prețul de 2,5250 lei/acțiune, cu 1,00% peste referință și a avut o valoare de 1,58 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avut o depreciere încă și mai accentuată, de 2,70%, până la prețul de 15,14 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,75 milioane lei.

Romgaz și-a majorat profitul în pofida scăderii producției și livrărilor, grație scumpirii gazelor CITEȘTE ȘI Romgaz și-a majorat profitul în pofida scăderii producției și livrărilor, grație scumpirii gazelor

Tendința negativă este puternică și de aceea investitorii instituționali, care din maniera de tranzacționare transpare că s-au activat în sesiunea precedentă, au lăsat loc pentru o continuare a parcursului negativ. Indicele compozit BET Plus a coborât cu 1,50%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 1,47%, până la nivelul de 9.562,63 de puncte. Pe graficul atașat al indicelui celor mai lichide acțiuni românești, Profit.ro evidențiază 6 sesiuni negative consecutive, cu o trecere în viteză sub media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55).

GRAFIC Exacerbarea vânzărilor pe bursele lumii aduce noi corecții agresive la BVB. Unde se pot regrupa cumpărătorii

Parametrii tehnici atașați indică un potențial punct de regrupare – cel puțin temporară – a investitorilor în zona de 9.400 de puncte pe indicele BET, unde avem o confluență de suporturi, respectiv un minim relativ din luna octombrie, media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200) și retragerea Fibonbacci de 38,2% aplicabilă mișcării ample ascendente din intervalul mai 2019 – februarie 2020. Pentru ultimul dintre suporturi un element de credibilitate îl adaugă faptul că retragerile au fost recunoscute de piață, iar închiderea din ședința precedentă s-a realizat pe nivelul de 23,6%, așa cum se vede în grafic.

Profit din bere CITEȘTE ȘI Profit din bere

Piața a adus în trepidații a adus volume. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 63,29 milioane lei (13,16 milioane euro), iar un număr de nu mai puțin de 9 titluri au depășit un reper al transferurilor de 1 milion de lei.

Pe volume echivalente cu 6,12 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au reușit să supraperformeze pieței cu un declin de 0,44%, până la prețul de 33,70 lei/acțiune. Este valabil pentru întreg segmentul energetic al cărui indice BET-NG a suferit o retragere de numai 0,75%, la jumătate din media pieței. La aceasta a contribuit și ricoșeul de 1,46%, până la prețul de 10,45 lei/acțiune al titlurilor Electrica (EL), pe tranzacții de 4,40 milioane lei, realizate cu o zi înaintea raportării anuale preliminare.

La același capitol, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 1,47%, până la prețul de 0,3845 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,46 milioane lei, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) au coborât cu 0,93%, până la prețul de 14,92 lei/acțiune, pe transferuri de 2,64 milioane lei. Unele dintre cele mai lovite titluri ale bursei românești la acest început de an, cele ale Transgaz (TGN), și-au continuat parcursul negativ, închizând la prețul de 302,00 lei/acțiune, în scădere cu 1,47% față de sesiunea precedentă.

Scăderea prețului internațional al aluminiului cu 15% aduce Alro pe pierdere în 2019. Compania reclamă prețuri prohibitive la energie în România CITEȘTE ȘI Scăderea prețului internațional al aluminiului cu 15% aduce Alro pe pierdere în 2019. Compania reclamă prețuri prohibitive la energie în România

O depreciere de o amplitudine apropiată, -1,49%, au avut-o titlurile Fondul Proprietatea (FP) care au închis la prețul 1,3200 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al pieței, de 5,60 milioane lei, în prima ședință după ce societatea a anunțat prelungirea până la data de 13 martie a perioadei de subscriere pentru oferta publică de răscumpărare derulată pentru un număr de 200,00 milioane acțiuni proprii, reprezentând 2,62% din capitalul social.

Dacă titlurile FP au fost susținute de operațiunea de buy-back, perspectiva ridicării pragurilor de deținere nu a fost de același folos pentru titlurile SIF care au subperformat drastic pieței și au contribuit la declinul de 3,72% al indicelui financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 47.756,35 de puncte. Cel mai lichid dintre aceste titluri, cel al SIF Oltenia (SIF5), care a adunat schimburi de aproximativ 777.000 de lei, a suferit un recul de 4,62%, până la prețul de 2,4800 lei/acțiune.

O scădere mai abruptă, -5,70% dintre titlurile cu activitate sporită astăzi, în echivalent 1,13 milioane lei, au avut-o numai cele ale TeraPlast Bistrița (TRP), care au închis la prețul de 0,2980 lei/acțiune. 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica