Pe un rulaj mai mic de 15 milioane lei, cotațiile bursiere au urcat în medie cu 0,7%, deși în plan european ziua a fost negativă.
Piețele financiare internaționale mai degrabă au fost inerte în ziua întâlnirii la nivel înalt de la Helsinki dintre președintele SUA, Donald Trump, și cel al Federației Ruse, Vladimir Putin. Doar cotația petrolului a coborât sub reperul de 72,00 dolari/baril, în condițiile în care cei 2 lideri par a fi convenit că o escaladare a prețurilor ar vătăma economia mondială în ansamblu.
Piețele bursiere europene au avut mai degrabă o sesiune nefavorabilă, așa cum o arată tabloul Bloomberg: -0,16% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,80% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,36% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,16% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -1,07% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,05% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,32% pentru indicele PX de la Praga.
La București, piața și-a continuat raliul. Avansul suplimentar în contrast cu sesiunea europeană a făcut ca prețul să se plătească la nivelul volumelor. Investitorii aleg deocamdată să fie prudenți față de urcarea cotațiilor, iar rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 14,79 milioane lei.
Indicele compozit BET Plus a avut o revenire de 0,70%, iar indicele BET a avansat cu 0,64%, până la nivelul de 7.984,18 puncte. A 7-a sesiune consecutivă „pe verde” a fost și cea cu amplitudinea cea mai mare. Totuși, cotația s-a oprit, cel puțin momentan, la o confluență de rezistențe relevantă dată de precedentul minim relativ din luna mai, media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) în coborâre și retragerea Fibonacci de 23,6% a ultimului impuls negativ, așa cum se vede pe graficul atașat.
Într-o zi fără tranzacții speciale pe piața deal, pe primul loc în clasamentul lichidității, cu schimburi însumând 4,70 milioane lei, s-au aflat titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care s-au apreciat cu 0,76%, până la prețul de 13,20 lei/acțiune. Celălalt titlu bancar vizibil de la cota BVB, cel al Băncii Transilvania (TLV), a crescut, pe volume echivalente cu 1,08 milioane lei, cu 1,02%, până la prețul de 2,4850 lei/acțiune, care situează capitalizarea bursieră a instituției de credit la 10,79 miliarde lei (2,32 miloiarde euro).
Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au urcat cu 0,56%, până la prețul de 0,8900 lei/acțiune, pe transferuri de 1,62 milioane lei. O amplitudine ceva mai atenuată, +0,23%, a avut-o indicele fondurilor închise de investiții BET-FI, care la finalul zilei se regăsea pe nivelul de 37.910,00 de puncte. Emitenții din structura acestuia au raportat la finalul săptămânii trecute profituri semestriale agregate de peste 1 miliard de lei.
CITEȘTE ȘI Dorel Goia, președinte TeraPlast: Majoritatea lucrurilor bune s-au întâmplat după listareÎntr-o zi agitată pe piața petrolului, indicele energetic BET-NG de la BVB a avut un avans în linie cu media pieței, de 0,76%. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), a pierdut 0,31% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind de 0,3240 lei/acțiune într-o sesiune în care schimburile s-au cifrat la 2,23 milioane lei.
Pe același segment, pe tranzacții de 1,85 milioane lei titlurile Electrica (EL) au staționat la nivelul de preț de 9,10 lei/acțiune, în zona minimelor de la listarea companiei în vara anului 2014. Un impuls pozitiv remarcabil, +4,53%, l-au avut titlurile Transgaz Mediaș (TGN), care au închis la prețul de 323,00 lei/acțiune, pe transferuri de 1,09 milioane lei. Acțiunea transportatorului de gaze naturale au urcat în contextul în care astăzi a fost data plății pentru dividende, iar o parte din investitori au ales să reinvestească o parte din sumele virate de companie.