Indicele BET de la BVB a câștigat aproape un procent și este la cel mai ridicat nivel de la promovarea în decembrie a așa-numitei „taxe pe lăcomie”. Publicarea documentului de modificare a acesteia a fost de natură să-i încurajeze pe investitori. Acțiunea Electrica este unul dintre beneficiari, în contextul în care proiectul admite o majorare a rentabilității capitalului investit pentru distribuitori și transportatori la 6,9%, de la 5,66%.
Ordonanța de urgență cu prevederi-șoc pentru domeniile bancar, energetic și telecom a fost la cumpăna dintre ani o veritabilă nicovală pentru bursa românească pe care a tras-o într-o prăpastie a minimelor ultimilor 2 ani. Perspectiva unei ample revizuiri a actului normativ a lăsat loc unei reveniri a cotațiilor începând cu chiar cu debutul lunii februarie, iar astăzi mișcarea a atins un nou punct de vârf pe fondul unor confirmări ale modific[rii de c[tre Guvern a taxelor aplicate mediului corporativ în decembrie.
Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,90%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,95%, până la nivelul de 8.120,74 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele acțiunilor blue-chip a trecut astăzi peste un nou nivel de rezistență importantt, respectiv retragerea Fibonacci de 61,8% a impulsului descendent de la finalul anului trecut, așa cum se vede pe graficul atașat.
Dispunerea în „evantai” a mediilor mobile relevante în proporții Fibonacci, cu mediile mobile scurte peste cele cu perioade mai lungi, dau susținere cotației și creează premise pentru continuarea puseului de creștere.
Într-o mișcare similară, acțiunile bancare au dat tonul aprecierilor. Astăzi tendința de revenire s-a accelerat în contextul în care în proiectul de modificare a ordonanței de urgență 114/2018 postat spre dezbatere publică pe portalul Ministerului Finanțelor Publice menționează o taxă a activelor bancare de 0,4% pe an, așa cum anunțase înainte Profit.ro, de 3 ori mai mică decât cea care ar fi fost introdusă la actualul nivel al dobânzilor conform vechilor prevederi ale „taxei pe lăcomie”.
Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut cu 0,95%, până la prețul de 2,1200 lei/acțiune, pe tranzacții de 16,72 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent și la același preț s-a realizat și singurul transfer special din piața deal, în valoarea de 5,93 milioane lei. Sunt volume care depășesc jumătate din rulajul de 40,33 milioane lei (8,47 milioane euro) al pieței de acțiuni.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avansat cu 1,54%, până la prețul de 13,16 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,29 milioane lei. Aprecierea celor 2 acțiuni este susținută de dividendul brut de 1,64 lei/acțiune, cu randament net de 11,84% la finalul sesiunii de azi, în cazul BRD și de remunerarea acționarilor aproape în echivalentul întregului profit net de 1,21 miliarde lei obținut anul trecut de Banca Transilvania.
CITEȘTE ȘI Conducerea Romgaz propune un dividend cu randament net de 12%Climatul este în general de detensionare. Guvernul ar urma să suspende până la 31 mai cerința de capital pentru administratorii fondurilor de pensii de la Pilonul II, iar termenul pentru virarea primei tranșe a fost mutat pentru 31 decembrie.
Factorii interni favorabili au precumpănit astăzi la BVB într-un context de ezitare a burselor europene, cu închideri neconcludente ale principalilor indici continentali și regionali: +0,08% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,03% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,12% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,00% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,42% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,02% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,24% pentru indicele PX de la Praga.
CITEȘTE ȘI O companie listată acum un an și jumătate aduce investitorilor un dividend cu randament de 10%Din exterior o susținere vine mai degrabă în aceste zile din piața energiei, în contextul în care prețul țițeiului de tip Brent gravitează în zona reperului de 68,00 dolari/baril, la maximele ultimelor 4 luni. Titlurile celei mai importante companii petroliere românești, OMV Petrom (SNP), au urcat astăzi cu 0,83%, până la prețul de 0,3650 lei/acțiune, pe transferuri de 1,38 milioane lei.
Indicele sectorului energetic BET-NG s-a apreciat cu 1,11%, supraperformând ușor pieței, însă a fost tras în sus tot de un catalizator de ordin intern. Ordonanța modificată lasă loc unei rate de rentabilitate sporită la 6,9%, de la 5,66%, distribuitorilor și transportatorilor de curent electric și gaze naturale. Este știrea pe care titlurile Electrica (EL) au avut un salt de 4,14%, până la prețul de 11,08 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 3,86 milioane lei. Pe același segment energetic, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avansat cu 1,24%, până la prețul de 32,70 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,45 milioane lei.
Sectorul fondurilor închise de investiții a avut o apreciere în linie cu media pieței, +0,86% măsurată pe indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 35.756,77 de puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a câștigat 0,55% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere al acestor titluri fiind de 0,9070 lei/acțiune într-o zi în care au adunat volume echivalente cu 2,21 milioane lei.