În contextul unei creșteri de 5% a acțiunilor Băncii Transilvania, indicii principali de la BVB au câștigat aproximativ un procent și jumătate, închizând pe cele mai ridicate valori din 2019. Investitorii mizează pe înțelegeri între guvernanți și mediul corporativ care să restrângă efectele ordonanței de urgență promovată în decembrie și care a antrenat cel mai mare picaj bursier al ultimilor ani.
Bursa românească se află la acest început de săptămână marcată de un sentiment predominant pozitiv în rândul investitorilor. Etapei favorabile activelor de risc din piețele financiare internaționale i se suprapun știri care arată că autoritățile ar urma să opteze pentru variante „îndulcite” de aplicare a așa-numitei „taxe pe lăcomie” promovată la sfârșitul anului trecut.
În această secvență, informațiilor venite ieri în piață potrivit cărora Ministerul Finanțelor Publice are în vedere o aplicare restrânsă a taxei pe activele financiare ale băncilor, le-a urmat discuțiile dintre guvernanți și reprezentanți ai grupurilor financiare care în România sunt acționari ai administratorilor fondurilor de pensii de la Pilonul 2.
CITEȘTE ȘI Antibiotice Iași, profit doar marginal peste cel din 2017. Fără efectul taxei claw back, ar fi fost aproape dubluCum în negocieri pare a se fi ajuns la un consens că schema fondurilor de pensii administrate privat cu constribuții obligatorii ar trebui să-și lărgească aria de plasamente inclusiv către active mai riscante, tendința de apreciere s-a menținut până la finalul sesiunii, catapultând piața spre cele mai ridicate valori din acest an.
Astfel, indicele compozit BET Plus a avansat cu 1,46%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 1,42%, până la nivelul de 7.914,44 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele acțiunilor blue-chip a depășit rezistența reprezentată de precedentul maxim local și retragerea Fibonacci de 50% a impulsului descendent de lka cumpăna dintre ani. Este o mișcare care are conotații pozitive pentru evoluția ulterioară a pieței. Practic, cea mai mare parte a picajului bursier adus de ordonanța-șoc a fost anulat.
Puseul de apreciere cade în mare măsură în sarcina celui mai lichid titlu al său. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avut un salt de 5,00% pentru o închidere de 2,1000 lei/acțiune în piața reglementată unde au înregistrat cele mai mari tranzacții, de 20,76 milioane lei. De asemenea, pe același emitent au fost înregistrate transferuri speciale de 2,22 milioane lei în piața deal.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 1,96%, până la prețul de 12,50 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,38 milioane lei. Remarcabil, activitatea de tranzacționale pe celor 2 acțiuni bancare lichide de la cota BVB a reprezentat 63,52% din rulajul de 44,64 milioane lei (9,40 milioane euro) al pieței de acțiuni.
CITEȘTE ȘI Rompetrol a trecut pe pierdere. Dublarea profitului rafinăriilor nu a compensat minusurile din petrochimie și distribuție. Clienții nu au asimilat scumpirea carburanțilorPiața românească beneficiază și de o conjunctură în piețele financiare internaționale. Tabloul indicilor europeni a fost și astăzi preponderent „verde”: +0,30% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,69% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,21% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,24% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,29% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,31% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,19% pentru indicele PX de la Praga.
La București, pe a 2-a valoare de tranzacționare a zilei, de 6,24 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au staționat pe nivelul de preț de 30,60 lei/acțiune. La același capitol energetic, în condițiile în care la Londra prețul țițeiului de tip Brent se menține peste reperul de 65 dolari/baril, titlurile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 2,16%, până la prețul de 0,3550 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,15 milioane lei. Este mișcarea care a tras în sus indicele energetic BET-NG, cu o închidere cu 0,62% peste referință.
La închiderea pieței, a sosit știrea că Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a sesizat Consiliul Concurenței cu privire la faptul că OMV Petrom și Romgaz nu pun la dispoziția pieței întreaga cantitate de gaze, ceea ce a determinat autoritatea de concurență să demareze o anchetă în acest sens.
CITEȘTE ȘI Zentiva România, profit net aproape triplu în 2018, în contextul unei tranzacții internaționalePrin contrast, indicele financiar BET-FI a suferit un declin de 0,14%, până la nivelul de 35.212,96 de puncte. Culoarea „roșie” cade în sarcina acțiunilor SIF întrucât titlurilșe Fondul Proprietatea (FP) au închis în stagnare, la prețul de 0,8800 lei/acțiune o sesiune în care a cumulat tranzacții de 1,32 milioane lei. Fondul, acționar cu o deținere de 20% la Hidroelectrica, a atras astăzi atenția că autoritatea de resort ANRE a decis ca cel mai mare producător de energie din România, să vândă la preț reglementat furnizorilor de ultimă instanță anul acesta, de la 1 martie, o cantitate totală cumulată de energie electrică de circa 1,63 milioane MWh, care reprezintă 9,7% din producția de electricitate livrată de companie în cursul anului 2018.
De notat, titlurile Alro Slatina (ALR) au avut astăzi un salt de 5,98%, până la prețul de 2,4800 lei/acțiune, pe transferuri cu puțin peste 319.000 de lei, în contextul deciziei de ieri a Comitetului Indicilor al BVB care a inclus această acțiune în structura indicelui BET.