Fondul Proprietatea a asigurat jumătate din rulajul de astăzi de la BVB

Fondul Proprietatea a asigurat jumătate din rulajul de astăzi de la BVB
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 ian 2016

Titlurile FP au acaparat astăzi interesul investitorilor, cu transferuri de aproape 21 milioane lei, într-o zi în care s-au depreciat ușor. În cea mai mare parte a zilei, acțiunea Fondului s-a regăsit peste nivelul de referință, o traiectorie asemănătoare cu cea a indicelui BET și a piețelor internaționale.

Până la ora 14.00 au rezistat astăzi "pe verde" principalii indici de la Bursa de Valori București, după care au coborât tot mai hotărât sub nivelul de referință al ședinței de tranzacționare precedente. Indicele BET, al celor mai lichide titluri, a scăzut cu 0,77%, până la nivelul de 6.708,54 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a suferit un declin comparabil, de 0,75%.

Mișcarea a fost similară și pe acțiunea FP, care a rezistat chiar mai mult peste prețul de închidere al zilei anterioare. Până la final acțiunea s-a depreciat cu 0,25%, până la nivelul de 0,797 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 20,88 milioane lei, reprezentând aproape 43,86 milioane lei.

Este o mișcare ce a coinicis cu traiectoria piețelor bursiere care s-au regăsit în cea mai mare parte a zilei la valori pozitive, pentru a aluneca sub referință către deschiderea bursei de la New York. "BVB are aceeași caracteristică să mimeze piețele internaționale, dar fără niciun fel de sclipici", a declarat pentru Profit.ro Liviu Moldovan, observator de aproape 20 de ani al BVB și al piețelor financiare internaționale.

El amintește că în trecut voltilitatea pieței românești era mai mare decât cea a burselor mature, însă acum mișcarea la noi are o amplitudine mai mică. Spre exemplu, astăzi dinamica indicilor locali a fost sub cea a indicelui german DAX sau media indicilor europeni. "Mi se pare destul de îngrijorător. Atenția și interesul investitorilor sunt îndreptate către alte piețe", a mai spus Moldovan, realizator timp de aproape șapte ani de emisiuni TV pe teme economice și bursiere.

Urmărește-ne și pe Google News

Titlurile bancare se depărtează tot mai mult de maxime

La București piața a fost acaparată de FP, acțiunea aflată pe locul doi în topul tranzacțiilor, cea a Băncii Transilvania (TLV), abia având un rulaj de 5,17 milioane lei, reprezentând a patra parte din schimburile care s-au realizat cu titlurile Fondului. Simbolul bancar cu cea mai mare lichiditate a închis în scădere cu 1,09%, la prețul de 2,26 lei/acțiune, fiind deja cu peste 15% sub maximul local consemnat în luna octombrie a anului trecut. Titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au avut un comportament similar, scăderea fiind de 1,40%, până la prețul de 11,24 lei/acțiune, pe transferuri totalizând 1,77 milioane lei.

Investitorii, mai atenți la datoriile din China decât la muncitorii din SUA

Debalansarea activității de tranzacționare de la BVB căre acțiunile Fondului este observată și de Moldovan: "Sunt tranzacții puține." Este o reacție minoră în ziua din lună care tradițional generează cea mai mare volatilitate și volume în piețele financiare internaționale, cea a publicării în SUA a datelor privind șomajul.

Piața muncii din SUA a surprins pozitiv analiștii, dar salariul mediu a scăzut ușor CITEȘTE ȘI Piața muncii din SUA a surprins pozitiv analiștii, dar salariul mediu a scăzut ușor

Astăzi acestea au venit peste estimările pieței, însă nu au mișcat favorabil cotațiile. Indicii de la New York au intrat în teritoriu negativ în mai puțin de două ore de la reluarea tranzacțiilor. Moldovan, timp de peste 10 ani broker și trader la o casă de brokeraj din România, are și o explicație: până la următoarea decizie de politică monetară a Rezervei Federale Americane mai sunt alte două raportări privind piața muncii și probabil decisivă va fi interpretarea acelora.

Mai mult decât atât, publicarea minutelor din decembrie în care Fed a hotărât prima ridicare a ratei de dobândă din ultimii 10 ani, arată că membrii comitetului de politică monetară au subliniat existența unei rate scăzute a inflației și au manifestat îngrijorări că aceasta va rămâne redusă pentru o perioadă mai lungă de timp. Aceasta creează premisele ca dobânda pe dolar să rămână în actualul palier mult mai mult decât se aștepta inițial.

În condițiile acestea, datele din piața muncii nu aveau de ce să devină un trăgaci pentru piețele internaționale, spune Moldovan. Interesul investitorilor este mai degrabă ațintit către China, unde sunt aspecte fundamentale care riscă să aducă scăderi, de exemplu faptul că se vorbește despre o bulă a creditării.

Romgaz și OMV Petrom forează după noi minime

În paralel cu șocul venit din China, sectorul energetic de la BVB nu-și revine din scăderile accentuate de la cumpăna dintre ani. Astăzi declinul indicelui BET-NG a fost de 0,66%. Cap de afiș, Romgaz Mediaș (SNG), care astăzi a consemnat un nou minim de la listarea acestui emitent în noiembrie 2013, de 26,00 lei/acțiune pe al treilea rulaj al zilei, de 4,98 milioane lei. Un transfer de 1,49 milione lei s-a realizat pe acest emitent și pe segmentul deal. Alte tranzacții speciale s-au mai realizat pe titlurile Transelectrica (TEL), SIF Oltenia (SIF5) și Romcarbon Buzău (ROCE), în valoare de 2,77 milioane lei, 1,33 milioane lei și, respectiv 600.000 de lei.

OMV: Petrom nu se află pe masa negocierilor cu Gazprom. Nu renunțăm la managementul activelor strategice CITEȘTE ȘI OMV: Petrom nu se află pe masa negocierilor cu Gazprom. Nu renunțăm la managementul activelor strategice

Tot la minimele relative se află și acțiunea OMV Petrom (SNP), care a avut în ultimele săptămâni vânzători constanți în fondul de piețe de frontiere al Franklin Templeton și fondul suveran al Norvegiei. Astăzi, titlurile companiei cu cea mai mare capitalizare bursieră de la BVB au scăzut cu 0,72%, până la prețul de 0,276 lei/acțiune, pe volume echivalemnte cu puțin sub 600.000 de lei.

Sunt scăderi logice dacă ne uităm că petrolul brut se tranzacționează la un nivel de 33 dolari pe baril, spune Moldovan. "Nu știu dacă va fi prăpăd pentru companii", a declarat el, aducând argumentul că proiecții pentru o coborâre a cotației țițeiului chiar și către reperul de 25 dolari/baril au existat în piață încă de acum șase luni. Companiile au avut timp să-și mijlocească riscul pe piața derivatelor. Faptul că acțiunea OMV Petrom scade ar putea fi interpretat că investitorii iau în calcul că societatea nu a făcut hedging.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
fondul proprietatea
liviu moldovan
sua
china
banca transilvania
romgaz
omv petrom
brd