Creșterea prețului aurului este abia la început, spune „vulturul” de la Fondul Proprietatea

Creșterea prețului aurului este abia la început, spune „vulturul” de la Fondul Proprietatea
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 mai 2016

Magnatul american Paul Singer, șeful grupului Elliott, care controlează peste 21% din titlurile Fondului Proprietatea, spune că investitorii abia acum realizează că bancherii centrali sunt determinați să devalorizeze monedele. Reacția acestora de a cumpăra aur va accentua trendul de apreciere a metalului galben.

De la sfârșitul anului trecut și până la jumătatea lunii mai, prețul internațional al aurului a urcat cu peste 20%. Este abia începutul raliului, crede Paul Singer, al cărui grup financiar Elliott Management controlează, prin Manchester Securities Corp. și Beresford Energy Corp., aproximativ 19% din acțiunile Fondului Proprietatea (FP). „Are pe deplin sens să deții aur. Și alți investitori ar vor începe, până la urmă, să fie de acord”, a declarat într.-o scrisoare către investitori, preluată de Bloomberg, americanul care în piețele internaționale și-a câștigat reputația de „vultur” pentru cum fructifică importante câștiguri din achiziția „cadavrelor” reprezentate de creditul deteriorat.

Urmărește-ne și pe Google News

„Investitorii încep tot mai mult să proceseze faptul că bancherii centrali din lume sunt concentrați total pe devalorizarea propriilor lor monede”, își argumentează afirmația magnatul american care are în administrare aproximativ 28 miliarde dolari.

Pe măsură ce încrederea în băncile centrale se va deteriora, efectul asupra aurului va fi „foarte puternic”. „Credem că aprecierea din luna martie poate reprezenta ceva mai degrabă apropiat de începutul unei astfel de mișcări, decât de finalul ei”, se mai spune în nota către investitori a Elliott.

Aurul a consemnat cel mai mare avans trimestrial din ultimele trei decenii CITEȘTE ȘI Aurul a consemnat cel mai mare avans trimestrial din ultimele trei decenii

Aurul s-a regăsit zilele acestea în zona de 1.300 dolari pentru o uncie, dar este încă sub maximele din septembrie 2011 cu aproximativ 30%. Este un trend anticipat de Singer. La jumătatea lunii octombrie a anului trecut, acesta spunea într-o conferință la Tel-Aviv că fiecare investitor ar trebui să aibă aur în portofoliu și că aceasta trebuie să se ridice la 5-10% din totalul deținerilor.

Opinia miliardarului de la Elliott contrastează cu cea a băncii americane de investiții Goldman Sachs, care a lansat la începutul acestei săptămâni o prognoză potrivit căreia este de așteptat o slăbiciune pentru aur pentru următoarele 12 luni. Raportul respectiv indică un nivel de 1.200 dolari pe uncie în următoarele 3 luni, unul de 1.180 dolari pe uncie în următoarele 6 luni și de 1.150 dolari pe uncie într-un an de zile. Sunt însă ridicări ale estimărilor inițiale pentru repere între 1.000-1.100 dolari pe uncie.

În „tabăra” lui Singer se regăsește BNP Paribas. Banca franceză mizează pe atingerea unui nivel de 1.400 dolari pe uncie în următoarele 12 luni. Fondul principal Elliott Associates al „vuluturului” de la Fondul Proprietatea a beneficiat din plin de aprecierea aurului, raportând un avans de 2,7% al portofoliului în primul trimestru al acestui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
paul singer
elliott management
fondul proprietatea
fond vulturesc
aur
bursa
banci centrale