Corecții agresive la bursă. Volume importante și pe impulsul negativ

Corecții agresive la bursă. Volume importante și pe impulsul negativ

Sursa foto: Supparsorn Wantarnagon | Dreamstime.com

scris 31 aug 2021

Într-o mișcare condusă de acțiunile bancare și de cele pe segmentul energetic, indiceler BET a avut cel mai important recul de la începutul verii și până în prezent.

Erscaladarea din maxime în maxime a bursei românești a fost amendată brutal astăzi, tonul vânzărilor fiind date chiar de cele mai lichide acțiuni. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 2,95%, până la prețul de 2,9650 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale sesiunii, de 14,95 milioane lei, și titlurile OMV Petrom (SNP) , aflate pe un elan susținut de lunea trecută când în piață a ajuns știrea că acestea vor intra în structura indicelui de piețe emergente al FTSE Russell, au suferit un recul de 4,35%, până la prețul de 0,4400 lei/acțiune, pe transferuri de 8,27 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News

O perioadă bună pentru bursă este are acum vânt din față dinspre sectorul energetic, unde explozia de prețuri și perspectiva unor facturi foarte ridicate pentru populație sunt în măsură să scoată din sertarele ministerelor unele prevederi legale și de reglementare preconizate de guvernele tutelate de Liviu Dragnea și care ar urma să afecteze câștigurile din companiilor din energie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Profitul semestrial al Turbomecanica se prăbușește. Acțiunile scad la bursă CITEȘTE ȘI Profitul semestrial al Turbomecanica se prăbușește. Acțiunile scad la bursă

Minsterul Energiei Virgil Popescu a vorbit deja despre compensarea a facturilor la utilități ale consumatorilor, inclusive din sume încasate de impozitul pe venitul suplimentar. Nu este însă clar cum va fi efectuată această “compensare”, direct către clientul final sau către furnizor, și nici care va fi instituția ce va stabili gospodăriile care vor beneficia de această “compensație”. Soluția aleasă este mai puțin distorsionată decât o eventuală plafonare a prețurilor, care ar afecta întreg lanțul (de la producător la furnizor și consumatorul final, casnic sau non-casnic) și este prezentată ca fiind temporară.

Titlurile producătorului de gaze natural Romgaz Mediaș (SNG) au coborât abrupt, cu 4,37%, până la prețul de 31,70 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,41 milioane lei. Impactul s-a resimțit la nivelul întregii piețe. Indicele compozit BET Plus s-a retras cu 2,07% și indicele reprezentativ BET a pierdut 2,30%, până la nivelul de 12.177,31 puncte. Din punct de vedere tehnic, declinul nu are deocamdată o semnificație deosebită, secvența unor maxime și minime din ce în ce mai ridicate, specifice trendului ascdendent conform teoriei lui Dow a rămas intactă, așa cum se vede și pe graficul atașat.

Corecții agresive la bursă. Volume importante și pe impulsul negativ

Indicele energetic BET-NG a subperfomat pieței, cu un recul de 2,92%. Tot din structura sa, am consemnat deprecieri și pe alte 3 acțiuni care au cumulat fiecare schimburi apropiate de reperul de 1 milion de lei: -2,54%, până la prețul de 11,50 lei/acțiune, pentru titlurile Electrica (EL), -0,50%, până la prețul de 29,90 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN) și -1,55%, până la preâul de 254,50 lei/acțiune, pentru titlurile Transgaz (TGN).

Aerostar surmontează declinul exporturilor și raportează un profit net în creștere la S1 CITEȘTE ȘI Aerostar surmontează declinul exporturilor și raportează un profit net în creștere la S1

Șocul nu a venit numai pe segmentul energetic al pieței. Titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au corectat agresiv, cu 3,16%, până la prețul de 18,40 lei/acțiune, pe o activitate de 2,25 milioane lei, și titlurile Sphera Franchise Group (SFG) au scăzut cu 2,96%, până la prețul de 18,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 6,39 milioane lei, semnificativ peste media acestui emitent. Remarcabil, vânzările pe acțiunile companiei care în România deține lanțurile de alimentați publică Pizza Hut, KFC și Taco Bell, au survenit după ce societatea a raportat cel mai bun trimestru 2 din istoria sa, cu venituri de 233,1 milioane lei.

Alertă! Impulsul negativ a survenit pe volume. Rulajul de 58,84 milioane lei (11,92 milioane euro) este unul din cele mai ridicate ale perioadei. Pe de altă, nu tot tabloul bursier a fost în nuanțe de „roșu aprins”. Titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) au crescut cu 3,64%, până la prețul de 1,1400 lei/acțiune, pe transferuri de 3,32 milioane lei, și indicele financiar BET-FI a alunecat cu doar 0,16% sub referință, până la nivelul de 51.512,38 puncte. Din structura sa, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au retras cu 0,33%, până la prețul de 1,8200 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,76 milioane lei.

Interes a existat și pentru titlurile MedLife (M) care au pierdut 1,96%, până la prețul de 17,50 lei/acțiune, în circumstanțele unor schimburi de 1,92 milioane lei, dar și pentru piața certificatelor care s-a ridicat la 5,60 milioane lei (1,13 milioane euro), unde a dominat de departe un instrument financiar de tip tubo long având activ suport indicele american Dow Jones Average Industrialemis de BRK Financial Group și care a întrunit cel de-al 5-lea rulaj al zilei, de 4,30 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica