Într-un climat de relativă detensionare în piețele financiare internaționale, bursa românească a reușit o ședință pozitivă, însă prudența investitorilor se reflectă în activitatea de tranzacționare redusă.
Cea mai mare economie a lumii este închisă până pe 30 aprilie, iar în multe țări civilizate zeci de milioane de persoane sunt într-un arest la domiciliu de facto. Este tabloul pe care îl surmontează piețele bursiere, reușind să se mențină la valori peste minimele locale consemnate la jumătatea lunii.
Acesta este contextul în care și la BVB piața a avut o închidere pozitivă, tractată chiar de cele mai lichide acțiuni ale ei. Indicele BET Plus a câștigat 1,83%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 1,90%, până la nivelul de 7.625,38 puncte. Aici întâlnește o rezistență logică, retragerea Fibonacci de 23,6% a mișcării descedente accelerate de criza coronavirus în martie, și de care piața s-a izbit preț de 3 sesiuni la primul ricoșeu din minime, așa cum se vede pe graficul atașat.
Mișcarea a fost condusă chiar de cele mai lichide acțiuni ale unei piețe care a stat astăzi, totuși, slab la nivelul volumelor. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 26,43 milioane lei (5,48 milioane euro), adică de 4 -7 ori mai mic decât în zilele de vânzări puternice din acest impuls descendent.
Astfel, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 2,30%, până la prețul de 1,1100 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 7,46 milioane lei. Un articol publicat de Profit.ro în această dimineață arată că managerul Johan Meyer ia în calcul noi distribuții de cash către acțonari în afară de dividendul brut de 0,0642 lei/acțiune și dispune de resursele de bănești pentru remunerarea pe mai departe a acționarilor. Programul de răscumpărare pentru un număr de 800,00 milioane acțiuni proprii, reprezentând 10,47% din capitalul social, dar și strategia consecventă a Fondului de a nu ține cash pe bilanțuri au făcut ca acțiunile emitentului să supraperformeze în ultimele 12 luni semnificativ indicelui BET, așa cum se vede pe graficul atașat
Suflu a venit și din partea titlurilor bancare. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 2,60%, până la prețul de 1,8160 lei/acțiune, pe transferuri de 3,40 milioane lei, iar titllurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au avansat cu 2,80%, până la prețul de 11,74 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,36 milioane lei.
Cu expuneri importante din partea investitorilor instituționali nerezidenți, acestea au fost favorizate de ședința „verde” la nivel european: +0,77% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,95% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,40% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,22% pentru indicele DAX30 din Germania, +2,38% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +3,59% pentru indicele BUX de la Budapesta și 2,52% pentru indicele PX de la Praga.
CITEȘTE ȘI SIF Moldova persistă și în 2020 în politica ultimilor ani, care a stârnit nemulțumirea investitorilor de portofoliu, cu dividende mici și alocări de acțiuni gratuite către conducere și angajațiInvestitorii sunt în gardă, însă, față de aceste evoluții ale burselor mari. Dumitru Miheș are un sfert de veac pe bursa românească, unde deține portofoliu relevant și ia notă de volatilitatea foarte ridicată, în care indicele Dow Jones Average Industrial al Bursei de la New York se mișcă în numai câteva minute cu sute de puncte. „E fugăreală mare peste tot”, descrie el plastic, pentru Profit.ro, oscilațiile din piețele dezvoltate pe acțiuni.
Face rearanjări de portofolii. A mai vândut o acțiune de pe piața AeRO, unde avea un pachet, și-a lichidat deținerea reziduală la Zentiva România (SCD), marcând profit, și încearcă să mai facă și cumpărături mici, profitând de prețurile depresate. „Cumpăr tot felul de prostii”, spune râzând, adăugând că încearcă să-și ajusteze tendința de a-și extinde achizițiile pentru că și cash-ul riscă să ajungă „subțire”.
CITEȘTE ȘI TeraPlast Bistrița, majorare de capital cu acțiuni gratuiteInteresul a revenit pentru titlurile energetice, într-o zi marcată de un rally din minime a cotației petrolului, după ce Federația Rusă a arătat dispunere de a închide războiului prețului declanșat cu Arabia Saudită. Titlurile celei mai importante companii petroliere românești, OMV Petrom (SNP), au avansat cu 0,87%, până la prețul de 0,2900 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,86 milioane lei.
La același capitol, pe al 3-lea rulaj al pieței, de 2,67 milioane lei, titlurile Nuclearelectrica (SNN) și-au continuat raliul, cu un salt de 3,91%, până la prețul de 13,82 lei/acțiune, tractată de dividendul brut de 1,65306302 lei/acțiune, care și la nivelul închiderii de azi poartă un randament net de 11,36%. Este un impuls care a adus o apreciere de 1,24% a indicelui energetic BET-NG. Cu puțin peste această medie, respectiv un avans de 1,64%, au avut titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care au închis la prețul de 27,95 lei/acțiune o sesiune în care au adunat volume echivalente cu 2,61 milioane lei.
Cu puțin sub reperul de 1 milion de lei au fost transferurile cu titluri SIF Banat Crișana (SIF1) care au urcat cu 1,75%, până la prețul de 2,3200 lei/acțiune. Indicele BET-FI care măsoară evoluția titlurilor fondurilor închise listate la BVB a câștigat 2,24%, până la nivelul de 39.441,94 puncte.