Indicele BET a închis în zona de 8.300 de puncte după o zi cu închidere „pe roșu” și tranzacții sub reperul echivalentului a 6 milioane de euro. Notă bună pentru piață, acțiunile Băncii Transilvamia au păstrat suflu în raliul începutului de lună, iar o acțiune care lipsește din topul tranzacțiilor a avut un salt de aproape 54%.
Ședința de vineri în care bursa locală a păstrat un elan puternic deși piețele importante de acțiuni au fost închise a fost amendată de un recul azi. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,58%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,57%, până la nvelul de 8.302,45 de puncte. Așa cum se vede pe graficul atașat, intraday cotația a testat și nivelul de 8.400 de puncte, unde a întâlnit un nivel de rezistență logic, respectiv retragerea Fibonacci de 50,00% a impulsului descendent din martie.
Piața românească a fost în suferință în special la nivelul volumelor. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 28,69 milioane lei (5,94 milioane euro), mai mic nu numai decât ședințele de scădere de la declanșarea crizei coronavirus, dar și față de media ultimilor 3 ani. Aproape o treime din această activitate de tranzacționare a fost reprezentată de schimburile cu acțiuni Banca Transilvania (TLV) care s-au ridicat la 6,98 milioane lei în piața reglementată și cărora li s-a adăugat un transfer de tip deal în valoare de 1,59 milioane lei. Prețul de închidere a fost pe ambele segmente de 2,0700 lei/acțiune, cu 0,24% peste referința de vineri.
CITEȘTE ȘI Banca Transilvania trece peste recomandarea supraveghetorului BNR și menține propunerea de dividend. Mută doar data plățiiTot pe segmentul bancar, titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), listate secundar la BVB, au adunat tranzacții de 1,80 milioane lei într-o zi în care cotația s-a depreciat cu 0,35% într-o mișcare de ajustare cu evoluția cotației pe piața principală din Viena.
Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu 0,42%, după tendința de apreciere recentă, și au închis la prețul de 1,1750 lei/acțiune, pe tranzacții de 5,19 milioane lei. Pe acest segment, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au urcat cu 2,44%, până la prețul de 0,3360 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,31 milioane lei, trăgând în sus indicele fondurilor de investiții BET-FI, care a supraperformat pieței, cu un declin de numai 0,25%, până la nivelul de 41.219,88 puncte.
Ce s-a aprins pe energie
Prin contrast, indicele energetic BET-NG a pierdut 0,82% într-o zi în care, totuși, cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP) a avut o zi neutră, cu titlurile sale staționând la prețul de 0,3285 lei/acțiune, în contextul unor volume echivalente cu 2,08 milioane lei.
La acest capitol, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au depreciat cu 0,79%, până la prețul de 14,98 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,77 milioane lei, iar titlurile Transgaz Mediaș (TGN) au scăzut cu 1,85%, până la prețul de 266,00 lei/acțiune, pe transferuri de aproximativ 971.000 de lei. Concitadina Romgaz (SNG) a lipsit din topul activității pieței reglementate, dar a fost protagonista celui mai mare transfer de tip deal, în valoare de 1,62 milioane lei, consumat la prețul de 28,50 lei/acțiune, cu 4,04% sub referință.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Marius Moldovan, fostul președinte al Depozitarului Central, este noul șef executiv SIF Transilvania, cu mandat pe 4 ani. Mihai Fercală pierde poziția după un sfert de secolVedeta zilei a fost, însă, acțiunea Rompetrol Well Services (PTR) care a avut o explozie de 53,85%, până la prețul de 0,4800 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 704.000 de lei, în ziua care a urmat modificării convocatorului pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 28-29 aprilie și care a prins o propunere concurentă de repartizare a câștigului. Astfel, fnlandezii de la KJK Balkan Holding, cu o participație de 10,67%, propune distribuții agregate de dividende în valoare de 0,347 lei/acțiune care excedau întreaga valoare de piață a companiei de vineri de 86,79 milioane lei (17,98 milioane de euro).
De obicei, investitorii nu reacționează la propunerile alternative ale acționarilor minoritari, dar de data aceasta finlandezii au adus în piață revelația că pe bilanțurile companiei este disponibil mai mult cash decât întreaga capitalizare a furnizorului de servicii petroliere din grupul Rompetrol, iar în consecință, la închiderea sesiunii, aceasta a crescut la 133,53 milioane lei (27,67 milioane euro)