Bursa românească nu a mai prins declinul pieței americane

Bursa românească nu a mai prins declinul pieței americane

Orarul de tranzacționare nu i-a mai permis Bursei românești să se coreleze astăzi cu cea americană.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 dec 2015

Principalii indici de la BVB s-au apreciat luni cu peste un procent, în ton cu evoluția piețelor europene. Bursa de la București nu a mai apucat să se coreleze cu piața bursieră americană, care și-a accentuat declinul după prima oră de tranzacționare.

La Bursa de Valori București s-a consemnat astăzi o ședință de creșteri chiar și de peste un procent, pe fondul unui rulaj sub media perioadei, la 24,24 milioane lei. Lichiditatea a fost chiar mai slabă, dacă ne uităm în ansamblul pieței, având în vedere că aproape două treimi din valoarea tranzacțiilor a fost reprezentată de schimburile echivalente cu 15,33 milioane lei pe Fondul Proprietatea (FP). Titlurile Fondului s-au apreciat cu 0,37%, până la prețul de 0,816 lei/acțiune, conform platformei de tranzacționare a IFB Finwest.

În prima parte a fost o tendință de stagnare, după ora 16.00 survenind o creștere destul de susținută, a comentat pentru Profit.ro Radu Ciofu, fost broker și analist financiar la case de brokeraj active la BVB. El nu exclude ca pe termen scurt să consemnăm creșteri chiar și de 3% la nivelul indicilor, coroborat cu așa-numitul "raliu de Crăciun" tradițional din piețele internaționale.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicii s-au apreciat astăzi, în ton cu evoluția din piețele europene, cea mai bună dinamică având-o indicele energetic BET-NG. Indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri, a câștigat 1,13%, până la nivelul de 7.098,52 puncte, iar indicele compozit BET Plus a urcat cu 1,06%.

Cu SIF Moldova (SIF2) și SIF Banat Crișana (SIF1) având închideri negative, indicele financiar BET-FI s-a apreciat cu numai 0,19%, până la valoarea de 30.219,93 puncte.

Piața locală nu a mai prins scăderile bursiere de pe Wall Street, unde indicii principali de la NYSE au atins deprecieri de aproape un procent la o oră de la deschiderea ședinței de tranzacționare.

Leul bate la ușa nivelului de 4,5 unități pe euro

Astăzi, la București, mișcarea mai importantă nu a fost pe Bursă, ci în piața valutară. Leul a slăbit în raport cu euro, cotația depășind intraday reperul de 4,48 lei pentru un euro. "Este clar o tendință de creștere a cotației", spune Ciofu, care acum lucrează la furnizorul de servicii de tranzacționare forex Admiral Markets. El întrevede antingerea reperului de 4,5 lei pentru un euro în tremen de 5-7 zile, cu un maxim local de 4,51 lei pentru un euro.

Din actuala consolidare ar urma să ieșim pe o tendință de scădere

Pe piața deal de la BVB am consemat două tranzacții speciale cu titlurile Romgaz (SNG) și BRD Groupe Societe Generale (BRD) în valoare de 840.000 de lei și, respectiv aproape 700.000 de lei.

Acțiunea Romgaz a fost pe locul doi și în topul rulajelor în piața reglementată cu transferuri de 1,67 milioane lei, într-o zi de declin cu 0,18% al cotației, până la prețul de 27,95 lei/acțiune, nu departe de minimul de la listarea acestui emitent în noiembrie 2013.

În rest, numai acțiunile Transgaz (TGN) și Băncii Transilvania (TLV), cu schimburi însumate de câte 1,23 milioane lei, au mai depășit volume echivalente cu un milion de lei.

Ciofu întrevede pe mai departe continuarea tendinței de consolidare începută în luna septembrie și care s-ar putea prelungi încă aproximativ trei luni. "Această consolidare va fi finalizată cu încă o repriză de scădere", spune analistul financiar. El mizează pe o atingere a reperului de 600 de puncte pe indicele BET-XT, față de nivelul de 647,25 puncte consemnat la închiderea sesiunii burisre de astăzi, ceea ce ar echivala cu un declin de 8% din maximul coridorului de variație.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
bvb
radu ciofu
romgaz. fondul proprietatea
romgaz
banca transilvania
transgaz
brd