Pe fondul unei activități de tranzacționare de aproape 10 milioane de euro, indicii principali de la BVB au pierdut 0,8%, tendința negativă fiind accentuată de acțiunile Băncii Transilvania.
Piața de capital românească rămâne sub stres, pe măsură ce investitorii și analiștii procesează impactul pe care îl avea asupra câștigurilor companiilor listate ordonanța de urgență promovată în decembrie cu schimbări-șoc de ordin fiscal și de reglementare în domeniile energetic, bancar și telecom.
Acesta este contextul în care la Bursa de Valori București am consemnat o nouă ședință de scădere. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,80%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,81%, până la nivelul de 7.390,87 de puncte.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Din punct de vedere tehnic, indicele celor mai tranzacționate acțiuni se află pe un impuls negativ după ce a testat retragerea Fibonacci de 38,2% a întregii mișcări de scădere de la sfârșitul anului trecut. Pe graficul zilnic s-a conturat un semnal negativ, respectiv trecerea mediei mobile exponențiale de 55 de zile (EMA55) sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), indicator numit în piețele financiare internaționale „intersecția morții” („death cross”) și care anunță de regulă un trend descendent consistent.
Tendința a fost puternic negativă, iar primele cele mai tranzacționate 3 acțiuni, care au asigurat 3 sferturi din rulajul de 44,21 milioane lei (9,45 milioane euro) al pieței de acțiuni, au fost cele preferate tradițional de investitorii instituționali nerezidenți.
Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 2,35%, până la prețul de 1,9920 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 18,49 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent s-a mai realizat și o tranzacție specială pe segmentul deal
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a alunecat cu 0,35%, până la prețul de 11,30 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 4,32 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Digi Communications critică, la bursă, ordonanța Guvernului privind măsurile fiscale: Nu are nicio justificare serioasă, suntem în curs de evaluare a efectelor și vom adopta eventualele măsuri ce se vor impuneImpulsul de vânzare, deja pentru a 3-a sesiune consecutivă, pare a fi o poveste a pieței românești întrucât la nivel european ziua a fost mixtă, cu închideri divergente ale indicilor continentali și regionali: +0,18% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,52% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,16% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,26% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,28% pentru indicele BUX de la Budapesta, +0,03% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,23% pentru indicele PX de la Praga.
Din piețele financiare internaționale un impuls favorabil a venit și pe segmentul energetic. Astăzi la Londra, prețul țițeiului de tip Brent a urcat pe un maxim al ultimelor 3 săptămâni în zona de 61 dolari/baril.
La București, titlurile celei mai importante companii petroliere românești, OMV Petrom (SNP), au staționat la prețul de 0,2995 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 6,63 milioane lei pe segmentul regular. Pe acest emitent s-a realizat și o tranzacție specială din piața deal, în valoare de 1,50 milioane lei.
La același capitol energetic, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au scăzut cu 2,65%, până la prețul de 8,08 lei/acțiune, pe transferuri de 1,17 milioane lei, iar titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au depreciat cu 1,92%, până la prețul de 28,15 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi cu puțin peste 880.000 de lei. Acestea au și tras în jos indicele energetic, care a suferit un recul de 0,69%, nu departe de media pieței.
Prin contrast, indicele financiar BET-FI a supraperformat pieței, cu un declin de 0,26%, până la nivelul de 34.967,46 de puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a câștigat 0,11%, până la prețul de 0,8860 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,52 milioane lei în piața reglementată, iar acest titlu a fost protagonistul celui mai mare transfer de tip deal, în valoare de 3,25 milioane lei.