Bursa românească închide săptămâna mai sus decât o începuse, însă brokerii reclamă vânzări mari. Acțiuni Erste aruncate în piață la București fără o depreciere similară la Viena

Bursa românească închide săptămâna mai sus decât o începuse, însă brokerii reclamă vânzări mari. Acțiuni Erste aruncate în piață la București fără o depreciere similară la Viena
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 sep 2017

Indicele BET de la BVB s-a stabilizat în jurul reperului de 8.000 de puncte după recuperarea deprecierilor de la sfârșitul săptămânii trecute. Volumele sunt ridicate, iar maniera de tranzacționare le ridică suspiciuni unor brokeri. „Sunt vânzători mari la noi în piață”, spune unul dintre ei.

Piața a închis o săptămână bună, cu un rulaj al pieței de acțiuni de 263,46 milioane lei (57,28 milioane euro) în cele 5 sesiuni de tranzacționare și o apreciere săptămânală de 1,92% pentru indicele reprezentativ BET, care a închis la nivelul de 8.013,32 puncte. Senzația, însă, în piață este mai degrabă negativă printre brokerii contactați de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

„Le spun clienților să aștepte”, a declarat Dragoș Mesaroș, agent de bursă la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring. Vede din maniera de tranzacționare că sunt la vânzare pachete mari. „Cum apare un bid mai mare, dau în el. Cam peste tot s-a dat”, a continuat el, menționând că la Romgaz Mediaș (SNG) pe final a fost o vânzare mai mare. Titlurile producătorului de gaze naturale au coborât cu 1,74%, până la prețul de 31,00 lei/acțiune, pe transferuri de 2,01 milioane lei, după ce, în cea mai mare parte a orarului de tranzacționare a fost în jurul reperului de 31,00 lei/acțiune. „Sunt vânzători mari la noi în piață”, întărește Mesaroș.

Bursa este fermă pe taxa de 1 leu pe ordinul executat, acuzată că omoară retailul. Va fi introdusă din 2018, iar brokerii de retail spun că le vor fi afectați clienții CITEȘTE ȘI Bursa este fermă pe taxa de 1 leu pe ordinul executat, acuzată că omoară retailul. Va fi introdusă din 2018, iar brokerii de retail spun că le vor fi afectați clienții

Aparent, tabloul nu a fost chiar atât de negativ. Indicele compozit BET Plus a pierdut numai 0,08%, iar cel mai tranzacționat emitent a avut o zi „verde”. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat ci 0,89%, până la prețul de 2,2700 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 18,81 milioane lei în piața reglementată, în timp ce în piața deal au fost tranzacții speciale cu 3,00 milioane titluri, în valoare de 6,87 milioane lei, cu ultimul preț de tranzacție de 2,2900 lei/acțiune, cu 1,78% peste referința de joi.

Cealaltă acțiune bancară românească, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD) s-a apreciat cu 0,78%, până la prețul de 12,90 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,96 milioane lei.

Vânzări mai mari la Erste. „Volumele uriașe” pe bănci ridică semne de întrebare despre soliditatea trendului

Apariție surpriză în topul transferurilor, cu al 2-lea rulaj al zilei, de 6,00 milioane lei, au fost acțiunile grupului bancar austriac Erste (EBS), listat secundar la BVB. Cotația a scăzut cu 3,59% abrupt către finalul orarului de tranzacționare. Mesaroș spune că s-a uitat pe știri și nu a găsit nimic în Austria, ceea ce îl face să creadă că aruncarea pachetului este mai degrabă o poveste a pieței locale. Într-adevăr, la Viena, titlurile Erste au suferit un recul de numai 1,33%, pentru o închidere la prețul de 36,11 euro/acțiune, conform investing.com, în timp ce la București prețul în lei echivalează cu unul doar marginal peste reperul de 35,00 euro pe titlu.

Exact vânzările pe titlurile bancare îl pun în gardă pe Claudiu Cazacu, Chief Strategist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex XTB România. „Sentimentul meu este că unii investitori se poziționează pentru posibile schimbări de direcție. Cineva lichidează. Volumele au fost absolut uriașe”, declara el pentru Profit.ro.

Transgaz avertizează din nou statul că dividendele suplimentare îi afectează investițiile. Când era ministru în Guvernul Grindeanu, premierul Tudose s-a răzgândit și a lăsat în pace rezervele companiei CITEȘTE ȘI Transgaz avertizează din nou statul că dividendele suplimentare îi afectează investițiile. Când era ministru în Guvernul Grindeanu, premierul Tudose s-a răzgândit și a lăsat în pace rezervele companiei

O opinie similară avansa la sfârșitul săptămânii trecute și Răzvan Raț, senior trader la BRK Financial Group: „Se vinde momentan. „Este îngrijorare; își face loc un sentiment de pesimism în piață.” El a fost confirmat de piață după ce vinerea trecută afirmase că se așteaptă ca pragul de support din zona de 7.800 de puncte pe indicele BET să reziste cel puțin momentan. S-a întâmplat exact așa, iar ricoșeul a venit încă de luni.

Mesaroș afirmă, de asemenea, că nivelul de 7.800 puncte pe indicele BET constituie un prag de referință mult mai puternic decât cel de 8.000 de puncte. Pe graficul atașat se vede că acum acesta pare a fi testat ca rezistență la întâlnirea cu linia ascendentă a unui triunghi din care s-a ieșit la sfârșitul săptămânii trecute.

Bursa românească închide săptămâna mai sus decât o începuse, însă brokerii reclamă vânzări mari. Acțiuni Erste aruncate în piață la București fără o depreciere similară la Viena

Deși cotația internatională a petrolului s-a regăsit în aceste zile pe un maxim al ultimelor 4 luni, iar companiile de stat din domeniu vor veni cu dividende suplimentare, sectorul nu a performat la BVB. Astăzi, indicele BET-NG a subperformat pieței, cu un declin de 1,19%. A fost tras în jos nu numai de titlurile Romgaz, ci și de cele ale OMV Petrom (SNP), care au suferit un recul de 2,02%, până la prețul de 0,2910 lei/acțiune, pe transferuri de aproximativ 939.000 de lei.

Indicele financiar BET-FI, a pierdut, în schimb, numai 0,07%, pentru o închidere la nivelul de 37.312,17 puncte. Din componența sa, cel mai lichid emitent a fost SIF Moldova (SIF2), ale cărui titluri au închis în staționare, la prețul de 1,2000 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,33 milioane lei. În același timp, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au câștigat 0,58%, până la nivelul de 0,8630 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,24 milioane lei.

O zi pozitivă a fost și pentru titlurile Digi Communications (DIGI), care au urcat cu 1,04%, până la nivelul de 39,00 lei/acțiune, care este cu 1 leu sub prețul de 40,00 lei/acțiune ale ofertei publice de listare, tranzacțiile fiind peste media obișnuită a acestui emitent, de 2,39 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
dragos mesaros
goldring
bvb
bursa
claudiu cazacu
romgaz
sif moldova
erste
brd