Bursa românească este dominată de așteptare. Investitorii au temeri legate de riscuri care planează asupra economiei

Bursa românească este dominată de așteptare. Investitorii au temeri legate de riscuri care planează asupra economiei
scris 25 sep 2018

Indicii principali de la Bursa de Valori București au fost astăzi aproape în neclintire. Marcel Murgoci, broker la Estinvest Focșani, nu exclude ca etapa de expectativă să se prelungească inclusiv până la raportările trimestriale din noiembrie. Anxietatea este alimentată de unele necunoscute la nivel macro și de faptul că o eventuală deteriorare a indicatorilor s-ar putea răsfrânge asupra rezultatelor financiare ale companiilor listate.

La BVB, piața fost anemică astăzi, oscilațiile la nivelul indicilor fiind minime, iar închiderile - divergente. „Este o perioadă de așteptare, fără un trend bine determinat”, a declarat pentru Profit.ro Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani.

Urmărește-ne și pe Google News

El mai spune că evoluția mixtă este pusă în evidență chiar de traiectoria titlurilor bancare lichide, care și astăzi au fost pe primele 2 locuri în clasamentul tranzacțiilor. Astfel, dacă titlurile Băncii Transilvania (TLV) au oscilat în aceste zile între nivelurile de 2,3200 lei/acțiune și 2,3500 lei/acțiune, în schimb, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au pierdut aproape 1 leu în ultimele 2 săptămâni.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Astăzi, titlurile Băncii Transilvania au urcat cu 0,86%, până la prețul de 2,3500 lei/acțiune, pe transferuri de 7,41 milioane lei. În același timp, titlurile BRD au suferit un recul de 1,04%, până la prețul de 13,3400 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 6,54 milioane lei. „Au fost ieșiri de capital de pe acest emitent”, adaugă Murgoci.

Fondurile închise de investiții de la BVB, profituri cumulate de peste 1 miliard de lei la 8 luni CITEȘTE ȘI Fondurile închise de investiții de la BVB, profituri cumulate de peste 1 miliard de lei la 8 luni

Într-o zi cu o activitate de tranzacționare de 41,03 milioane lei (8,80 milioane euro) pe piața de acțiuni, deviațiile au fost minime (+0,01%) față de referință la nivelul principalilor indici, BET Plus și BET, ultimul cu închidere la valoarea de 8.378,04 puncte.

Indicele titlurilor blue-chip a testat la acest început de săptămână latura inferioară a canalului ascendent care a delimitat parcursul ascendent al pieței din lunile iulie-august, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa românească este dominată de așteptare. Investitorii au temeri legate de riscuri care planează asupra economiei

Bursa nu a profitat de climatul pozitiv de pe bursele europene, așa cum acesta este indicat de tabloul Bloomberg: +0,27% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,66% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,05% pentru indicele CAC40 de la Paris, +01,9% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,42% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,23% pentru indicele BUX de la Budapesta și +1,18% pentru indicele PX de la Praga.

Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, semnala pentru Profit.ro această decorelare a pieței locale cu alte burse, pusă în evidență de o serie de analize interne realizată de casa de brokeraj.

Există îngrijorări în piață

Murgoci de la Estinvest pune mișcările neconcludente de la BVB pe seama unor neliniști existente la nivelul investitorilor față de factori interni. „Piața așteaptă informații, chiar zvonuri față de elemente care nu sunt bine determinate sau explicate”, spune brokerul de la Focșani. El a menționat datele de la INS privind scăderea unor prețuri pe piața imobiliară, diminuarea comenzilor din industrie și reducerea țintelor de creștere din partea unor agenții.

Există o temere că o materializare a unor riscuri macro astfel încât indicatorii să nu arate foarte bine până la finalul anului, iar aceasta s-ar putea răsfrânge asupra societăților listate, deși acestea au venit cu rezultate financiare semestriale preponderent bune. Sunt astfel premise ca etapa de incertitudini, fără o direcție clară pentru bursă să se prelungească inclusiv până la venirea raportărilor la 9 luni de la jumătatea lunii noiembrie.

Excepția ar fi reprezentată de o reluarea a unor teme precum ajustarea schemei fondurilor de pensii de la Pilonul II sau plafonarea prețului la gaze, perspective care au fost pe agendă în prima parte a anului și care nu au fost negate, combătute de autorități.

Marfă cu discount la KFC. Tranzacții cu 0,6% din acțiunile Sphera pe minimele de la listare

Pe piața deal singura tranzacție specială s-a efectuat cu acțiunile Sphera Franchise Group (SFG), însă aceasta a fost relevantă pentru compania care operează lanțurile de alimentație publică Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, KFC și Taco Bell. Astfel, au fost schimbate aproximativ 252.000 de titluri, reprezentând 0,65% din capitalul social.

Transferul s-a realizat la prețul de 23,00 lei/acțiune, cu 8,73% sub referință și la un minim de la listarea acestui emitent în urmă cu aproximativ 10 luni. La respectiva cotație, valoarea schimbului s-a ridicat la 5,81 milioane lei, iar capitalizarea de piață a societății s-ar ridica la 892,38 milioane lei (191,48 milioane euro).

„Roșu” ceva mai aprins pentru FP și SIF-uri

Dupăp avansul consistent recent, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu 0,22%, până la prețul de 0,9180 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,39 milioane lei. Pe același segment al fondurilor închise de investiții, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au urcat cu 0,23%, până la prețul de 2,1400 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,05 milioane lei. Investitorii iau poziții așteptând tranzacția prin care societatea își va înstrăina cel mai de preț activ al său, pachetul de acțiuni la Banca Comercială Română, pentru care există semnat un contract de vânzare cu acționarul majoritar al BCR, grupul bancar austriac Erste. Nu la fel de bine au evoluat și celelalte acțiuni SIF, astfel încât indicele financiar BET-FI a subperformat pieței, cu o depreciere de 0,39%, până la nivelul de 37.014,20 de puncte.

Cu prețul petrolului la maimul ultimilor 4 ani, acțiunile OMV Petrom se corectează totuși, și pe fondul amânării votului la legea privind exploatațiile off-shore

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a alunecat cu numai 0,04% sub referință, într-o zi în care cel mai lichid titlu de pe acest segment, cu transferuri însumând 4,38 milioane lei, Romgaz Mediaș (SNG) a câștigat 0,15%, până la prețul de 33,00 lei/acțiune, iar titlurile Transgaz (TGN) au avut o revenire robustă, de 1,84%, până la prețul de 360,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,41 milioane lei.

Într-o zi în care la Londra prețul țițeiului de tip Brent a atins un nou maxim al ultimilor 4 ani în zona de 82 dolari/baril, titlurile OMV Petrom (SNP) au coborât cu 1,23%, până la prețul de 0,3605 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,16 milioane lei. Murgoci de la Estinvest interpretează mai degrabă acest recul drept o corecție de ordin tehnic, după raliul din ultimele 3 săptămâni. „Probabil că și amânarea votului la legea off-shore a cântărit în mișcarea de astăzi”, a conchis brokerul de la Focșani.

viewscnt
Afla mai multe despre
sphera franchise
bvb
bursa
trangaz
banca transilvania
brd
omv petrom
romgaz