Indicii principali de la BVB au câștigat 0,6% și s-au oprit cu puțin la cea mai ridicată valoare din ultimii peste 10 ani. Este un avans pe volume moiderate, dar susținut de acțiunile cele mai lichide ale pieței locale.
Bursa românească a traversat cu bine șocul bursier din lume, antrenat de escaladarea războiului tarifart dintre SUA și China, și care a determinat un picaj de 2.000 de puncte al indicelui Dow Jones Average Industrial de la New York în numai câteva zile. Pe piața locală, impasul pentru activele de risc din piețele financiare internaționale s-a tradus numai printzr-o corecție din maxime și 2 sesiuni de oscilații neconcludente.
Revenirea burselor mari a creat și contextul unei zile bune la BVB. Astăzi, piața s-a întors la câțiva pași de maximele post-criză. Indicele compozit BET Plus a câștigat 0,61%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,62%, până la nivelul de 9.121,20 de puncte. Sub aspect tehnic, trendul crescător este intact, așa cum semnala Profit.ro și în zilele precedente, iar post-factum, declinul din primele zile ale acestei luni apare doar ca o retragere ce a găsit suport dinamic într.-o aglomerare de medii mobile relevante în proporții Fibonacci, așa cum se vede pe graficul atașat.
Plus de robustețe pentru piață, acțiunile au evoluat în tandem. Din top 10 tranzacționare, 8 acțiuni au înregistrat aprecieri, 2 titluri au fost în staționare și niciun simbol nu a afișat culoarea roșie. La fel, mișcarea capătă credibilitate cu cât avansul de astăzi a fost condus chiar de către cele mai lichide titluri de la BVB.
Astfel, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 1,37%, până la prețul de 1,1100 lei/acțiune, pe transferuri de 11,48 milioane lei, trăgând în sus și indicele sectorial BET-FI care a supraperformat pieței, cu un avans de 0,93%, până la nivelul de 40.547,79 puncte.
Pe volume echivalente cu 10,42 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au „cățărat” cu 0,21%, peste referință pentru o închidere la prețul de 2,3750 lei/acțiune care dă instituției de credit o capitalizare de piață de 12,39 miliarde lei (2,62 miliarde euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a urcat cu 0,21%, până la prețul de 13,38 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,26 milioane lei.â
Suflul a fost puternic pozitiv din Europa, cu aprecieri de amplitudine consistentă la nivelul principalilor indici: +1,98% indicele Euro Stoxx 50, +1,21% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +2,31% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,68% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,98% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,26% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,48% pentru indicele PX de la Praga.
CITEȘTE ȘI OMV plusează în partida Neptun Deep: Estimăm că anul viitor vom adopta decizia finală de investiție!Vânt din față vine dinspre piața petrolului, unde țițeiul de tip Brent nu a reușit o revenire credibilă după ce s-a prăbușit la minimul ultimelor 7 luni, iar astăzi s-a tranzacționat neconcludent în jurul reperului de 57 dolari/baril. La București, șocul s-a transmis doar în mică măsură, iar titlurile OMV Petrom (SNP) și-au reluat azi creșterea cu un avans de 1,13%, până la prețul de 0,4035 lei/acțiune, nu departe de maximul ultimilor 5 ani. Activitatea de tranzacționare pe titlurile celei mai importante companii petroliere românești s-au ridicat la 2,63 milioane lei și, de altfel, lichiditatea a fost concentrată puternic, primele cele mai tranzacționate 4 acțiuni adunând volume reprezentând 69,97% din rulajul de 39,71 milioane lei (8,39 milioane euro) al pieței de acțiuni.
Au mai depășit reperul transferurilor de 1 milion de lei 2 acțiuni SIF, respectiv SIF Oltenia (SIF5) și SIF Moldova (SIF2) care au câștigat fiecare câte 1,41% față de sesiunea precedentă, dar și 2 titluri de la capitolul energetic al cărui indice sectorial BET-NG s-a apreciat cu 0,54%. Astfelm, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au staționat la prețul de 32,95 lei/acțiune, iar cele ale concitadinei Transgaz (TGN) au avansat cu 0,56%, până la prețul de 360,00 lei/acțiune.